ЕС забранява Bitcoin

По непотвърдена информация Bitcoin може бъде забранен в ЕС от 2025 г., ако Комисията и Съветът на ЕС не отхвърлят осакатяващо изменение на регулаторната рамка на MiCA

Според доклад, публикуван от германската медия за криптовалути BTC-ECHO, Европейският парламент, един от законодателните клонове на Европейския съюз, иска да забрани Bitcoin и други криптовалути, базирани на доказателство за работа (PoW).

Окончателният проект на рамката за пазари на криптоактиви (MiCA), дългоочакваният пакет от регулации за криптовалути, включва разпоредба за забраната на „екологично неустойчивя“ консенсусен механизъм.

Това означава, че Bitcoin може да стане незаконен в Европейския съюз от 1-ви януари 2025 г.

На предприятията ще бъде забранено да предлагат каквито и да е услуги, свързани с криптовалути, базирани на алгоритъма за доказателство за работа.

Стефан Бергер, дясноцентристкият докладчик зад рамката, каза, че предложението е „много вероятно“ да получи зелена светлина.

Тя беше прокарана от лявоцентристките социалдемократи, Зелените и Лявата партия.

Някои християндемократи и десни консерватори се противопоставиха на забраната на Bitcoin, което се отрази на партиите, които подкрепиха репресиите срещу PoW.

Европейската комисия, изпълнителната власт на Европейския съюз, ще участва в триалог със страните-членки и парламента, преди да постигне окончателно решение по-късно тази година.

Патрик Хансен, ръководител на растежа и стратегията в стартиращата компания за децентрализирано финансиране Unstoppable Finance, описа предложението като „самоубийствено“, прогнозирайки, че то ще убие цялата крипто индустрия в ЕС.

Източник:CryptoDnes.bg

Правителствата работят агресивно за забрана на криптопазарите след въвеждането на техните дигитални валути от централните банки? Прекратяване на анонимността: защо партньорството на СИФ срещу киберпрестъпността застрашава бъдещето на поверителността

Последно от СВЯТ