ЕС налага санкции на Турция

В декларация, подготвена предварително от лидерите на Европейския съюз за одобрение на срещата им на върха, планирана за утре (четвъртък), се посочва, че ЕС ще наложи санкции на турски физически и юридически лица, отговорни за проучвателни дейности в спорните води в Средиземно море, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от близкоизточни медии. Очевидно бидейки в течение на дискусията в Брюксел, турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини днес ЕС, че никога не се е отнасял справедливо към страната му. Освен това той декларира, че Анкара не е загрижена за каквито и да било икономически санкции, наложени от ЕС. Той заяви, че Турция ще продължи да отстоява своите права.


В проекто изявлението, което Ройтерс анализира, се посочва, че ЕС „ще изготви допълнителни мерки в списъка от санкциите, който е бил изготвен през 2019 г., и ще работи за разширяването му, ако е необходимо“. Преговорите по съдържанието на декларацията, която е изложена на две страници, все още продължават. Според дипломати, запознати със ситуацията, Гърция и Кипър, които обвиняват Турция в проучвания на нефт и газ извън континенталния й шелф, смятат, че санкциите не достигат в достатъчна дълбочина.


В понеделник външните министри на Европейския съюз заявиха, че Турция не е успяла да помогне за разрешаването на спора им с Гърция и Кипър, членове на ЕС, за енергоресурсите в източното Средиземноморие. Те обаче оставиха решението за налагането на санкции на Анкара за лидерите на Европейския съюз, чиято среща е планирана за четвъртък.

The Foreign Insider

Последно от СВЯТ

Войната в Украйна – кървав заговор срещу славяните: Крим, Хабад-Любавич, Небесен Йерусалим, Юдейски Преврат 2014, Хабад и Путин, Предателство в Кремъл, Постановъчна война. Операция „Z“ (Zion/ Цион)

Крим Днес предаването на Крим от РСФСР в състава на Украинска ССР през 1954 г. мнозина

Фейсбук страница