Европа – Накъде?

/

Председателят на Европейската Комисия Урсула Гертруд фон дер Лайен произнесе речта си пред полупразна зала.
За 90 минути тя нито един път не спомена България за каквото и да е – нито за хубаво, нито за лошо.
Основното в посланието: „от крехкост към жизненост“, като приложи и Писмо за намерения за следващите 12 месеца. Жизненост за икономиката не видях толкова много, но забелязах немалко наченки на социализъм в нея.

Давал линк към речта в писмен вид: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/soteu_2020_en.pdf

Някои Основни насоки и мой коментар към него

1. Европейски здравен център
*** за мен това ще е поредна бюрократична структура. Без отказ от функции на суверенитета на държавите-членки в тази област Центъра няма да върши съществена работа освен информативна и консултативна, като гълта и гълта пари. Ще дам пример – пандемията си шества из континента и ЕК дори няма предложение за единни методики и стандарти в най-най-елементарното – отчитане на резултатите в борбата с нея.
2. Създаване на европейска BARDA – агенция за биомедицински напреднали изследвания и развитие с цел повишаване на капацитета за отговор на трансгранична заплаха.
*** Същата е и работата с тази Агенция. Водещ е бизнесът, големите фармацевтични компании. Разбира се, ЕС ще вложи пари, в бъдеще могат да се създадат нови свръхсъвременни Центрове с най-висока степен на оборудване, но голям ефект, вкл. и научен от тях няма да има. Без участието на бизнеса, но не под контрола на чиновници значими резултати не могат да се очакват. Далеч по-рационално ми се струва това финансиране да се насочи по съществуващите европейски програми към големите компании, за стартъпи и към университетите.
3. Призив относно външната политика, поне относно правата на човека и санкциите, като се създаде правна рамка по подобие на Закона Магнитски.
*** Това е едно добро предложение. Нефелата външна политика на ЕС, която е единствено на стадий декларация ще получи своя първи инструмент за реални действия.
4. Силно отхвърляне и критика на последните действия на Русия.
*** В тази част речта беше на равнище конкретика – от Навални до Беларус, без да формулира глобални тези. Но според мен наближава времето на прав текст и ясно и недвусмислено да се заяви, че действията на режима в Кремъл, на неговите секретни служби, както и цялостната му политика са един от основните дестабилизиращи фактори в ЕС.
5. Ще работим по нова трансатлантическа програма и нова връзка с Обединеното кралство („ново начало със стари приятели“) – силна критика на законопроекта за вътрешния пазар на Обединеното кралство.
*** Горчива или не, но реалността няма как да не се изпие до дъно. Великобритания и ЕС решително късат помежду си, което обаче се маскира с упреци към Лондон за курса му към напълно независима икономическа политика. Слава богу, „Новото начало със стари приятели” според Урсула фон дер Лайен ще бъде старото и слава богу: мултинационалните компании далеч по-бързо от правителствата ще намерят общия език с управлението в Лондон, а и редица от страните-членки ще потърсят такъв език. Най-добре е ЕС да върви след тях, а не да се опитва да постави каруцата пред коня.
6. Акцент върху Зелена Европа.
*** Много добре. Само едно допълнение – зелена Европа се нуждае от зелени гори. Крайно време е ЕС да приеме комплексна програма в тази област и задели по-широко финансиране за запазване на горските масиви, както и тяхното нарастване.
7. Миграция: следващата седмица Комисията ще представи нов Пакт за миграцията.
*** Нищо ново под слънцето. Прави се опит вече обречени политики да бъдат реанимирани.
8. Отпускането на средства от NextGenEU ще бъде свързано със спазването на принципа на правовата държава.
*** Дай боже! Но аз съм пълен скептик, че реално ще се вземат сериозни мерки и ограничи или спре финансирането, за да се притиснат онези държави, които не спазват принципите на правовата държава.

Някои конкретни предложения

• Ключов инструмент за нашата стратегия за излизане след пандемията от Corona е NextGenEU (37% от 750 EUR ще бъдат използвани за зелени проекти, а 30% ще бъдат събрани чрез зелени облигации).
• По-силният ИПС е от ключово значение, особено в съюза на банковия и капиталовия пазар.
• Укрепване на международната роля на еврото.
• Ангажимент за укрепване на вътрешния пазар, за да могат компаниите да се разрастват.
• Съкращаването на бюрокрацията и защитата на четирите свободи е от ключово значение.
• Европейската индустриална стратегия и рамката на политиката за конкуренция ще бъдат актуализирани (първата половина на 2021 г.).
• Цифров данък: ако не бъде намерено решение на ОИСР, ЕС ще представи ново предложение в началото на 2021 г.
*** Такъв данък е поредно безумие, реално е насочен срещу големите американски концерни, като реално ще бъде плащан от потребителите. Това ще задържи цифровизацията в ЕС.

Климат

• Развитието от последните месеци ни показа, че Зелената сделка е необходима и е нашият син печат за реформиране на нашата икономика.
• Увеличете от 40 до поне 55% нашите цели за CO2 за 2030 година.
• Цялото законодателство на ЕС в областта на енергетиката и климата ще бъде преразгледано в светлината на тази цел (до следващото лято).
• Фондът за справедлив преход е нашият инструмент за облекчаване на социалните затруднения.
• Ще изградим един милион електрически зарядни точки.
• Ще подкрепяме европейските водородни долини в селските райони.
• Нашите сгради са отговорни за 40% от нашите емисии – NextGenEU ще подкрепи силно новите технологии в строителния сектор (изграждане на нов „европейски Bauhaus“).

Социални

• Минимални заплати: ЕС предлага законово предложение за национални рамки за минимална заплата.
*** Не станаха ясни принципите на механизма. Вероятно ще бъде на основата на ППС (паритет на покупателната способност). Но това означава коректни статистики. И въвеждане на минимална часова ставка във всички членки. Означава тежък сблъсък с правителства като българското, което от догодина на практика премахва минимална залата, което го няма в нито една що-годе развита държава по света. Разбира се, България не беше спомената.
И не казвайте, вкл. и изкарващите много пари – не ми дреме! От минималната заплата зависят купища др. плащания, които в едни или др. случаи и вие получавате.

Дигитализация

• Следващите години трябва да се превърнат в Цифровото десетилетие за Европа.
• Искаме промишлеността на ЕС да разработи европейски супер чип.
• 20% от NextGenEU ще бъдат инвестирани в насърчаване на нашето цифрово десетилетие.
*** Ще се изразя грубо: дрън-дрън. Намаляването на регулациите в тази сфера е пътят към Цифрово десетилетие за Европа. А политиката на ЕС е точно обратната: тяхното засилване. Освен това едни 8 млрд. са капка в морето на нуждите.

******* В резюме *************

Нелоша реч, издържана в най-добрите традиции на Брюксел.
Който си мисли, че един председател, какъвто и да е на ЕК може да преодолее огромния политически, междудържавен и бюрократичен механизъм на ЕС, е на дълбоко погрешен път. Тази реч има значение за нас – бедните роднини, чакащи подаяния. За богатия Запад от значение във финансирането е единната селскостопанска политика и субсидиите за нея. Всичко останало като траншове е второстепенно и третостепенно.
Аз лично и в перспектива разчитам, че големият корпоративен бизнес ще вземе нещата в своите ръце, вкл. и проблема с нелоялната конкуренция чрез корупцията (там се отличават и държави-нечленки на ЕС), а той има достатъчно инструментариум да притисне и своите правителства, и Брюксел.

И последно: ЕК отлага доклада за върховенството на закона. Това ми направи крайно неприятно впечатление. Отложете го до 30 декември – таман пандемията ще се разгори и няма да има протести, вкл. и срещу вашето отношение към случващото се в България.

Бъдещето на Европа е бъдеще на общества с еднакви визии, ценности и отговорности. Без тях тя ще си остане непостроена конструкция, която рано или късно ще се срине до основите си – познатия ни не толкова отдавна Общ пазар.
Критиката ми не е към ЕК, а към правителствата и най-вече към Съвета на Европа, който е ръководният й орган.

И една много остра бележка:
Писмото за намеренията е адресирано до президента на Европейския парламент – италианеца Сасоли и до канцлера Меркел.
Всички знаем и разбираме, че Германия е основната носеща колона в европейския ни дом. Но този дом има и др. носещи колони. И без уважение и зачитане и към тях, с такъв неволен приоритет (съзнателно използвам по-мека дума) той ще се срути!

  • Григор Лилов

Последно от БЪЛГАРИЯ

Свободно, нещастник!

ПО ТЕМАТА Румен Сорос активира С0VID геноцидът в България! По план (ОБНОВЕНА) Какъв е планът, който