Египетското главно мюфтийство възприема падането на Константинопол като „османска окупация“

В светлината на очакваното на 2 юли решение на турския Върховен съд дали „Света София“ трябва да стане действаща джамия или да остане музей, както и все по-директното противопоставяне Египет-Турция на либийска територия, Главно мюфтийство в Кайро обяви превземането на Константинопол през 1453 г. за окупация. В декларацията на авторитетната религиозна институция се казва: „Света София“ е построена като църква през византийската ера през 537 г. сл. Хр. Такава тя е оставала 916 години, докато османлиите окупират Истанбул през 1453 г., превръщайки сградата в джамия.“

Съперничеството между двете религиозни институции не е новост. Преди три години председателят на Дианет искаше да създаде „Световен ислямски университет“, с цел конкуренция на Ал Азхар, най-авторитетния ислямски сунитски университет. Това така и не се осъществи.

Спорът дали завземането на Константинопол от султан Мехмед II Завоевателят през 1453 г. е шариатосъобразно, също е на дневния ред между турски и арабски юристи-богослови. Не са малко арабските факихи, които твърдят, че поведението на войските на турския султан по време на битката не се вписва в понятието „фатх“ /завоевание/ според шариата. Нарушенията са били: тотално разграбване и унищожаване на града, плячката не е била разделена съгласно шариата, а именно 4/5 за бойците, а едва 1/5 за султана. Повечето е било взета от султана.

Друг проблем, който е спорен между ислямските факихи е дали обявяването на султан Абдул Межид II за халиф, е шариатосъобразно. Съществува сунитски хадис, който гласи“ Имамите /т.е. управляващите на ислямската държава/ са от кореиш /т.е. от племето на пророка Мохамед/.“ По тази логика турчин не може да е халиф, тъй като не е от арабското племе кореиш, произхождащо от Мекка. Някои факихи обявяват „османският период на управление“ като фаза на т.нар. „спящ халифат“ или непълноценен. В същото време прави впечатление, че в аналите на ИДИЛ се упоменаваше, че „обявяването през 2014 г. на Абу Бакър ал Багдади, главатарят на най-могъщата терористична организация за „халиф“ става 90 години след премахването на халифата като институция“. /Свалянето на Абдул Меджид II става през 1924 г./ Това означава, че терористите от ИДИЛ признават Абдул Меджид за халиф.

The Foreign Insider

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times