„Единственото средство за борба с чумата е честността“ Албер Камю, „Чумата“ – 1947 г. Цялата истина за пандемията. Само факти

/

Едуард Сноудън предупреди, че коровирусната криза се използва за масово и постоянно разширяващо се глобално наблюдение.

Няколко СМИ бяха хванати да се опитват да драматизират ситуацията в клиниките, понякога дори с помощта на манипулативни снимки и видеа. Много СМИ не подлагат на съмнение дори явно съмнителни официални изявления и цифри.

Известният вирусолог Пабло Голдшмидт заяви, че съществуват „глобален медиен терор“ и „тоталитарни мерки“.
Водещият британски вирусолог професор Джон Оксфърд посочи, че съществува „епидемия от СМИ“.
Френско изследване направи извода, че леталността от COVID-19 не се отличава съществено от острите респираторни вирусни инфекции, предизвикани по-рано от известни коронавируси

Средната възраст на починалите в повечето страни, включително и в Италия, е над 80 години и от тях само 1% не са имали преди това сериозни заболявания.

В САЩ и в повечето европейски страни общата смъртност остава в рамките на сериозните сезонни епидемии от остри респираторни вирусни инфекции и грип.

В някои страни като Италия и Испания и в някаква степен във Великобритания и САЩ, претоварването на системата на здравеопазването, особено при грип, не е нещо необичайно.

Важно е да се различи дали хората умират от коронавируса или просто с него.

Страни без карантини и забрани за контакти, като Япония, Южна Корея и Швеция, не са усетили по-негативно развитие на събитията от останалите. Това може да постави под съмнение ефективността на такива отиващи твърде далеч мерки.

Много световноизвестни експерти в областта на вирусологията, имунологията и епидемиологията смятат приетите мерки за контрапродуктивни и препоръчват бърза естествена имунизация на населението като цяло.

Въпреки първоначалните предположения, в края на март Световната здравна организация определи, че няма никакви доказателства за разпространението на вируса чрез въздушно-капков път.

Ежегодно от грип в Италия умират средно около 8 хиляди души и около 60 хиляди – в САЩ. Нормалната обща смъртност в Италия е около 2 хиляди смъртни случая на ден; средният брой заболели от пневмония годишно надвишава 120 хиляди души. Тогава защо вече втори месец голяма част от човечеството е парализирано от страх от коронавируса SARS-CoV-2?

Какви са фактите?

1. Според данни на най-изучените страни като Южна Корея и Исландия, като круизния кораб Diamond Princess, общото ниво на леталност от COVID-19 се измерва в промили и следователно отговаря на сериозна епидемия от грип.

2. Френско изследване направи извода, че леталността от COVID-19 не се отличава съществено от острите респираторни вирусни инфекции, предизвикани по-рано от известни коронавируси. Изследване, публикувано в списанието Nature Medicine направи аналогичен извод дори за китайския град Ухан.

3. От 50% до 80% от пациентите с положителен резултат от теста нямат симптоми на болест; над 90% от хората с положителен резултат преминават без тежки симптоми. Затова няма повод да се говори за „липсата на имунитет“ у населението.

4. Средната възраст на починалите в повечето страни, включително и в Италия, е над 80 години и от тях само 1% не са имали преди това сериозни заболявания. Така профилът на смъртността отговаря на естествената смъртност.

5. Много съобщени в СМИ за млади и здрави хора, починали от COVID-19 се оказаха лъжливи, когато се разгледат отблизо. Много от тези хора или не са починали от COVID-19, или те са имали сериозни предпоставки, например не диагностицирана левкоза.

6. В САЩ и в повечето европейски страни общата смъртност остава в рамките на сериозните сезонни епидемии от остри респираторни вирусни инфекции и грип. Обикновената обща смъртност в САЩ е приблизително 8 хиляди души на ден; в Германия – 26000, в Италия – 1800.

7. Силно увеличените локални показатели на смъртността, като в Северна Италия, може да са предизвикани от допълнителни фактори: силно замърсяване на въздуха, заразяване с легионела – вид пневмония, която се причинява от бактерия и предшества ваксинирането, колапс в системата на здравеопазването и грижата за възрастните заради масовата паника и карантинните мерки.

8. В някои страни като Италия и Испания и в някаква степен във Великобритания и САЩ, претоварването на системата на здравеопазването, особено при грип, не е нещо необичайно. Освен това, около 15% от лекарите и медицинските сестри в момента се намират под карантина, дори да нямат симптоми.

9. Важно е да се различи дали хората умират от коронавируса или просто с него. Аутопсиите показват, че в много случаи предишни заболявания са били важен или решаващ фактор, но официалните данни обикновено не отчитат това.

10. За оценяване опасността от заболяването ключов показател не е често споменаваното количество положителни тестове и починали с положителен резултат от теста, а голямото количество заболели или починали от пневмония.

11. Често демонстрираните експоненциални криви на „заразяванията с коронавируса“ вкарват в заблуда, тъй като броят на тестиранията също се увеличава в геометрична прогресия. В повечето страни съотношението на положителните тестове към общото количество тестове или остава постоянно от 5 до 15%, или расте много бавно.

12. Страни без карантини и забрани за контакти, като Япония, Южна Корея и Швеция, не са усетили по-негативно развитие на събитията от останалите. Това може да постави под съмнение ефективността на такива отиващи твърде далеч мерки.

13. Според мнението на водещи специалисти изкуствената вентилация на белия дроб при COVID-19 често е контрапродуктивна и нанася допълнителна вреда. Тази процедура частично се осъществява заради страха от разпространението на вируса чрез аерозоли.

14. Въпреки първоначалните предположения, в края на март Световната здравна организация определи, че няма никакви доказателства за разпространението на вируса чрез въздушно-капков път. Водещ германски вирусолог не открил нито въздушно-капков, нито контактен път на предаване на вируса в пилотно изследване.

15. В много клиники в Европа и САЩ недостигът на пациенти налага болниците да съкращават работното си време. Много операции и процедури се отменят, дори изискващи неотложна помощ пациенти понякога остават вкъщи.

16. Няколко СМИ бяха хванати, опитвайки се да драматизират ситуацията в клиниките, понякога дори с помощта на манипулативни снимки и видеа. Много СМИ не подлагат на съмнение дори явно съмнителни официални изявления и цифри.

17. Използваните на международно ниво тест-системи дават грешки и както показват изследвания, могат да дават лъжлив положителен резултат, реагирайки на други коронавируси. Нещо повече – използваният в момента тест не е бил клинически потвърден заради недостиг на време.

18. Много световноизвестни експерти в областта на вирусологията, имунологията и епидемиологията смятат приетите мерки за контрапродуктивни и препоръчват бърза естествена имунизация на населението като цяло и едновременно с това – защита на рисковите групи.

19. Броят на хората, страдащи от безработица, психологически проблеми и насилия в семейството в резултат на взетите мерки, силно се увеличи в САЩ и в целия свят. Някои експерти смятат, че тези мерки ще отнесат повече животи отколкото вирусът.

20. Едуард Сноудън предупреди, че коровирусната криза се използва за масово и постоянно разширяващо се глобално наблюдение. Известният вирусолог Пабло Голдшмидт заяви, че съществува „глобален медиен терор“ и „тоталитарни мерки“. Водещият британски вирусолог професор Джон Оксфърд посочи, че съществува „епидемия от СМИ“.

Източник: Яндекс
Превод: Издателство PACПEP

Последно от БЪЛГАРИЯ

Снимка на деня

70% Продължаваме… 2020 бензина беше 1.52 лв. 2020 пропан бутана беше 0,69 лв.   1 000

Фейсбук страница

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times