Емиратска и турска фирма в надпревара за приватизацията на пристанище Хайфа

Две големи компании, едната турска, а другата от ОАЕ влизат в търга, обявен от Израел, за приватизацията на най-голямото пристанище в страната – Хайфа. Това стана, след като еврейската държава анулира, спечения от китайската фирма „Шанхай“, търг. След упражнения от САЩ натиск, търгът за собствеността на Хайфа, беше отново обявен. Стойността на сделката е 660 млн. долара.

Хайфа има стратегическо местоположение за развитието на близкоизточната икономика. Очевидно градът и пристанището ще играят и съществена роля за сближаването на Израел и Ирак, както и между еврейската държава и иракски Кюрдистан. Счита се, че Хайфа е вратата на Ирак на Средиземно море.

През 1932 г. британските колониални власти започват строежа на нефтопровода Киркук-Хайфа. Той е завършен от британската „Иракска нефтена компания“ през 1935 г. и впоследствие влиза в експлоатация. Той обаче преустановява работа, поради войната през 1948 г. между новосъздадената еврейска държава и нейните арабски съседи.

След падането на Саддам Хюсеин през 2003 г. в Израел заявиха, че ще започнат преговори за възстановяването на експлоатацията на нефтопровода. През 2005 г. от израелското министерство на инфраструктурата и строителството заявиха, че са направили контакти с йорданската страна по въпроса.

Ентусиазъм по въпроса е демонстриран и от страна управляващите в Ербил кюрдски партии, в частност КДП на Месуд Барзани. Въпросният нефтопровод е инструмент за износа на кюрдския нефт към Европа. Неслучайно, Израел беше единствената държава, която официално обяви своята подкрепа за независим Кюрдистан по време референдума за независимост, проведен през 2017 г.

Построеният от Великобритания нефтопровод Киркук-Хайфа ще изиграе важна роля за сближаването на Израел с Ирак. В противен случай той се превърне в съществен фактор за възстановяването на процеса на получаване на независимост на иракски Кюрдистан. Запознати припомнят, че в комисията по външната политика на израелския Кнесет има депозиран законопроект за признаване на Кюрдистан, когато и да стане това. Може да се разсъждава в тази посока, тъй като наблюдатели считат, че вероятният победител в търга ще бъде емиратският бизнесмен Султан Ахмед бен Селим, изпълнителен директор на компания „Световни пристанища Дубай“. Последният е отговорник за икономическото развитие на отношенията Израел – ОАЕ, след подписването на мирния договор между двете държави.

The Foreign Insider

Последно от СВЯТ

Войната в Украйна – кървав заговор срещу славяните: Крим, Хабад-Любавич, Небесен Йерусалим, Юдейски Преврат 2014, Хабад и Путин, Предателство в Кремъл, Постановъчна война. Операция „Z“ (Zion/ Цион)

Крим Днес предаването на Крим от РСФСР в състава на Украинска ССР през 1954 г. мнозина

Фейсбук страница