Еньовден е! Празникът на билките, слънцето, водата и на Йоан Кръстител

Еньовден (Яневден, Яновден, Иванден, Адриан, Ивъндън, Иван Бильобер, Драгийка) е празник в българския народен календар, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата източноправославната християнска църква чества Рождение на св. Йоан Кръстител.

Оттам идва и името на народния празник – Еньо или Яне са кратки форми на Йоан (Иван) – и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. В различните географски области името се произнася по различен начин – в Област София името на празника е Яневден, в Струга – Иванден, в Охрид – Ивъндън, във Велико Търново – Иван Бильобер или Драгийка. Първоначално празникът съвпадал с лятното слънцестоене, което е на 21/22 юни, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. На този ден своя имен ден празнуват всички с имена Енчо, Еньо, Йоан, Йоана, Йонко, Йончо, Йонка, Ян, Яни, Яне, Яна, Янка, Янко, Яница, Янин, Янина, Янита, Янета, Янис, Яниса, Янимир, Янимира, Янислава, Янизар, Янизара, Янил, Янила, Янилин, Янилина, Янидин, Янидина, Яник, Янек, Янико, Яника, Яно, Яньо, Янчо, Калоян, Ена, Една, Ивет, Даян, Даяна, Деница, Диян/Диан, Дияна/Диана, Деян/Деан, Деяна/Деана, Биляна и имена на билки. (В списъка на имената са включени всички, етимологично свързани със старобългарското тълкуване на Еньовден, като Еднажден, или езически – „Летен Игнажден“). Задължителен е обичаят за масово къпане.

В българския народен календар Еньовден се нарича още Яневден, Яновден, Иванден, Ивъндън, Иван Бильобер, Драгийка и др. Българите го честваме на 24 юни всяка година. На тази дата източната православна църква чества Рождението на Свети Йоан Кръстител. Еньо или Яне са други форми на името Йоан. В Софийска област този празник се нарича Яневден, в Струга – Иванден, в Охрид – Ивъндън, във В. Търново – Иван Бильобер или Драгийка.

Първоначално празникът съвпадал с лятното слънцестоене, което е на 21/22 юни, затова в народните поверия обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него.

Коренът на Еньовден е свързан със славянските фолклорни традиции и има много точни съответствия на празника в много славянски народи. В Русия го наричат Иван Купала, смятан за езически празник, в Украйна – Ивана Купала, в Беларус – Купале.

Източните славяни отбелязват Еньовден с традиционно нощно къпане в нощта преди Иван Купала. Има и огън, който се прескача, а около него танцуват. Както и в България, тези народи берат билки, за които се смята, че имат най-мощна лечебна сила в тази нощ.

В Полша наричат празника Ноц Швентоянска – Свети Иоанова нощ, и е също свързан с палене на огньове и прескачането им.

„Еньо си наметнал кожуха и отива за сняг“

В народните вярвания на Еньовден започва зимата, макар да тя да е още далече. Българите вярват, че сутринта на празника, когато изгрява Слънцето, то „танцува“ и „играе“ и който го види, ще бъде здрав през годината. По времето на изгрева всеки трябва да се обърне с лице към Слънцето и през рамото си да види сянката си. Ако тя е цяла, човекът ще е здрав през годината, ако е очертана на половина – го очакват болести.

Според вярванията преди Слънцето да се отправи към зимата, се окъпва във водните източници и водата в тях става лековита. След това се отърсва от водните капки и росата има особена магическа сила. Препоръчва се всеки преди изгрева да се измие в течаща вода и да се отъркаля в росна трева за здраве.

Всяка мома, която сутринта види изгрева на Слънцето, ще бъде богата и от здраве няма да се отърве.

Забраната да се жъне на Еньовден

Българският народ се е страхувал от загубата на реколтата и затова е родил още един ритуал – забраната да се жъне на Еньоден. Според вярванията този ден е „хаталия“, или „аталия“, т.е. лош ден, и Свети Еньо ще порази с гръм нивата на онзи, който не е уважил празника, а е отишъл да работи.

Брането на билки

Според народните вярвания на Еньовден билките имат най-голяма лечебна сила. Преди изгрев Слънце жените берачки и магьосници берат билки, с които след това лекуват и правят магии.

От набраните билки на първо място е еньовчето; жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. В някои райони правят толкова китки или венци, колкото са членовете на семейството, наричат ги поименно и ги оставят през нощта навън. Сутринта по китката гадаят за здравето на онзи, на когото е наречена.

Еньовските китки се окачват на различни места в къщите и през годината се използват за лечение.

С билките, набрани на Еньовден, се изплита голям еньовски венец, през който се провират всички за здраве. Този венец също се запазва и се използва за лекуване.

С еньовските билки се лекуват жени срещу безплодие, за прогонване на зли духове и се правят магии за любов и омраза.

Еньова буля

На Еньовден всичките моми се събират в една къща и там обличат едно 5-6-годишно момиченце като булка: с дълга бяла риза и червена връхна дреха, наречена „кават“. Забулват го с червено було, на главата му закрепват сребърна пара и венец от еньовче. Една мома вдига еньовата буля на раменете си и цялото шествие започва да обикаля селото, нивите, градините, кладенците и чешмите; момите пеят еньовденски песни. С този ритуал те молят Свети Еньо за здраве и плодородие.

Легендата за Слънцето

На Еньовден Слънцето, преди да поеме дългия си път, спира да си почине и окъпано в „живата вода“, изгрява много рано сутринта на Еньовден, за да се прости със света, който ще види пак чак догодина. Тази вода има особена магическа сила. За лечение и гадаене на залез слънце се взема от чист сладък извор „мълчана вода“ – налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешкия глас магическата й сила. Момите оставят китките си през нощта в мълчаната вода и на сутринта гадаят кой ще е бъдещият им жених. През нощта срещу празника не бива да се пие вода, нито да се налива, а в деня не се пере, за да не се разболее някой член от семейството.

Според едно друго поверие в нощта срещу Еньовден където има заровено имане, от земята излиза силен пламък.

Библейската легенда за Йоан Кръстител

На този ден православната църква празнува рождението на Св. Йоан Кръстител, наречен още Предтеча Господен, защото подготвил пътя за появяването на Спасителя, а по-късно го кръстил във водите на река Йордан.

Йоан се родил в дните, когато управлявал цар Ирод, в семейството на свещеника Захарий и жена му Елисавета, която била братовчедка на Света Ана, майка на Богородица. Семейството било праведно, но нямало деца, макар че вече били в напреднала възраст. Двамата съпрузи усилено се молели на Бога да им помогне да се сдобият с рожба.

Ангел Господен се явил на Захарий и му възвестил Божията милост: ще им се роди син, когото трябва да нарекат Йоан, и той ще бъде велик пред Господа… Ангелът обещал Йоан да бъде велик светец и предтеча на Изкупителя на човечеството.

Скоро Елисавета заченала. В определеното от пророците време се родил Исус Христос.

Цар Ирод, изпаднал в паника, защото се страхувал, че Исус е потомък на цар Давид и може да му отнеме престола. Той издал заповед да бъдат избити всичките младенци до двегодишна възраст във Витлеем и околностите му.

Йоан също бил застрашен от гибел, затова разтревожената майка се криела с него в някаква пустинна пещера. Скоро родителите на Йоан починали. Закрилян от Бога, техният син израснал в пустинята и останал там до деня, когато се явил на Израиля.

КАКВО Е ЕНЬОВДЕН БЕЗ ЕНЬОВЧЕ

Празникът Еньовден носи името на това ароматно и лековито растение, което много от българите не познават. В някои краища то е познато като драгайка. Тази билка има противовъзпалителни и противомикробни и детоксикиращи свойства.

Еньовчето неслучайно е известно като цветето на здравето и дълголетието. То е известно като средство, което понижава температурата, помага при ревматизъм, цистит, язва, болни бъбреци и дори епилептични пристъпи. То оказва лечебен ефект и върху някои кожни болести – розацеа, псориазис, циреи, обриви и пърхот.

Едно време еньовчето било използвано от нашите дядовци за направата на сирене. Вместо мая към млякото добавяли сок от билката.

То помага в процесите на очистване на черния дроб, далака и панкреаса от токсини, оказва положително въздесйтвие върху половата система на жените и мъжете.

След толкова изброени целебни свойства незнайно защо еньовчето тъне в забрава.

Настойка при повишена температура

Смлени стръкове – две малки лъжички, се заливат с 400 мл вряла вода; сместа кисне, докато изстине, след това се прецежда. Количеството се разделя на четири равни части и се изпива през деня.

Температуропонижаващите свойства на еньовчето се дължат на салициловата киселина.

За облекчаване на болки в гърлото

Може да се направи настойка или чай или да се направи опит с инхалации и гаргара.

Ако се приема вътрешно, еньовчето лекува целия организъм, особено инфекции или вируси. Общоукрепващото му действие се дължи на високите стойности на витамин С.

Глисти

Еньовчето е мощно средство за борба с паразитите в човешкия организъм. Необходимо е болният да пие по четири чаши чай от това растение на ден.

Ревматизъм

Използва се пресен сок от еньовчето или извлек от него. Една лъжица пресен сок от билката, три пъти на ден.

Еньовчето – универсален лек за проблеми с щитовидната жлеза

Прочутата лечителка Мария Требен препоръчва еньовчето при хашимото. Прави се гаргара и постепенно симптомите на болестта изчезват. Добре действат на щитовидната жлеза компреси с настойка от растението.

Десет пресни стръка еньовче се заливат с един литър вода. Сместа кисне цялата нощ. Сутринта се прецежда и се правят гаргари с извлека – три-четири пъти на ден, и се изпиват по 1-2 чаши от него. Продължителността на гаргарата е пет минути. При хашимото процедурата се повтаря две седмици.

Тинктура при камъни в бъбреците

Шепа пресни цветове еньовче се заливат с 200 мл алкохол – ракия или водка. Течността стои на слънчево място, две седмици, след това се прецежда. Три пъти на ден се приемат по 20 капки от нея, разредени с вода.

Цистит

Запарка от еньовче спасява от цистит и други възпаления на пикочните пътища. Две лъжички стръкове и цветове се заливат с 200 мл вряла вода; сместа се охладява и се прецежда. Приема се на четири пъти, по 50 мл през деня.

Извънземните наистина са посещаващи Земята – и това е зашифровано в древни произведения на изкуството (ГАЛЕРИЯ)

Кой е извънземният, скрит от Леонардо да Винчи на картината “Йоан Кръстител“ ? Тайните  изображения и знаци на Леонардо да Винчи (ВИДЕО)

Последно от БЪЛГАРИЯ

600 % поскъпване на тока

Питате ме, защо не понасям Урсула, Европейската комисия, харвардските проамерикански натрапници, евроатлантическите партии и всички псевдополитици?

Фейсбук страница