Ердоган: Дойде време за нова конституция

Това заяви вчера турският президент на заседание на правителството

 Той поясни, че всички неприятности за Турция са дошли от конституции, написани от военните след 1960 г.

Той уточни, че ще инициира подобна инициатива след подкрепата на коалиционния си партньор – Партията на националистическото действие на Давлет Бахчели, с който формират т.нар. „Народен алианс“.

Преди около месец последният, направи 12 предложения, едното, от което е именно написване на нова конституция.

В същото време в духа на турския национализъм, Бахчели предложи и забраната на прокюрдската Демократична партия на народите /ДПН/.

От там отговориха, че това би било забрана на гласовете на 6 милиона турски граждани, гласували за ДПН.

Турският основен закон е променян 17 пъти като 3 пъти това е ставало след народно допитване.

Последното беше през април 2017 г. Година по-късно Ердоган беше избран за президент, като парламентарната система отстъпи на президентската.

В същото време трима депутати от основната опозиционна партия Народнорепубликанската /НРП/ напуснаха парламентарната й група.

На обща пресконференция те заявиха, че актът им е продиктуван от факта, че НРП се е отклонила от „линията на Ататюрк“.

Всичко това показва, че гласовете от опозицията, които призоваваха за предсрочни парламентарни избори, на този етап ще бъдат заглушени.

Прави впечатление търсения медиен ефект от Ердоган, за постигането на положителен резултат от новата визия на Ердоган за бъдещето на основната норма.

Турските медии широко отразяват факта, че на правителственото заседание, на което е направено предложението за промяна на конституцията, турският президент е пристигнал с първия електрически автобус с автопилот, производство на турската фирма Карсан.

  • The Foreign Insider

Последно от СВЯТ