Жената на Божков имала апартамент в Париж за 25 млн. евро, прокуратурата: Предметите на Божков да бъдат обявени за публично-държавна собственост

Елена Динева, съпругата на бизнесмена Васил Божков, притежавала апартамент на стойност 25 млн. евро в Париж. Това стана ясно в Апелативния спецсъд, който реши да я пусне на свобода срещу гаранция от 1 млн. лева. Апартаментът в Париж, както и друго движимо и недвижимо имущество, включително и картините от нейната лична колекция, които се намират в жилището й на бул. „Васил Левски“ в София, бяха посочени като аргумент за определяне на високата гаранция.

Преди седмица спецсъдът наложи на Динева гаранция от 750 000 лева. Тя обаче заяви, че няма да я плати, тъй като е непосилна. Парите, които притежавала в банкова сметка, били единствените й, с които трябвало да живее и занапред.

Същата теза, че Динева няма да плати паричната гаранция, защото е непосилна за нея обявиха и адвокатите й Людмил Рангелов и Георги Гатев, така че не е ясно дали жената на Божков ще плати сумата от 1 мл. лева.

В края на октомври изтича 8-месечният срок, в който тя може да остане в ареста, след това мярката й за неотклонение трябва да бъде променена от прокуратурата.

Самата Динева каза пред съда, че претърсванията не се извършват на етажа в дома й на бул. „Васил Левски“, където живее, а на друг етаж, където в килери е държала някои ценни за нея вещи. Там денонощно имало полицейска охрана. Самата тя почти в продължение на 120 дни всеки ден била водена в апартамента от 9:30 до 15:30 часа, за да присъства на претърсванията.

Прокуратурата: Предметите на Божков да бъдат обявени за публично-държавна собственост

6 778 артефакти са иззети от офиса на бизнесмена към 16.09.2020г. Само 212 са регистрираните от Божков предмети. 6566 предмети са незаконно придобити и държани от обвиняемия Божков. По-голяма част от предметите се съхраняват в кутии, найлони, в насипно състояние. Това каза говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

Върху предметите е имало бележки с изписан на ръка текст с различни места от България, което дава основание на прокуратурата да счита, че са взети от иманяри. Предстои да бъде назначена съдебно-археологическа проверка.

Налични са данни, че културно-историческата оценка е умишлено занижена. Ще бъде назначена международна проверка, която да направи оценка за регистрираните 212. Ще бъде предявено искане предметите на Божков да бъдат обявени за публично-държавна собственост.

Увеличиха гаранцията на Елена Динева до 1 милион лева

Апелативният спецсъд определи гаранция от 1 млн. лв. за Елена Динева.

Преди седмица Специализираният съд определи гаранция от 750 хиляди лева на жената до бизнесмена Васил Божков. Апелативният спецсъд измени това определение като увеличи размера на паричната гаранция на 1 милион лева.

Днес още обаче преди да бъде произнесено определението на Апелативния спецсъд, нейният адвокат Людмил Рангелов каза, че ако паричната гаранция остане същата – 750 хиляди лева, Динева няма да я плати и ще остане в ареста, това е нейното решение. Законовият срок изтича на 27 октомври и тогава самата прокуратура ще измени мярката.

“На досъдебното производство тя има такива правомощия. Просто съставя едно постановление, с което отменя тази мярка за неотклонение”, заяви адвокат Рангелов и добави, че тогава се определя мярка “подписка”.

ПО ТЕМАТА

Who is who. Олигархът Васил Божков. Кой е той ? И защо изгърмя ?

 

Жената на Божков имала апартамент в Париж за 25 млн. евро, прокуратурата: Предметите на Божков да бъдат обявени за публично-държавна собственост

 

Истината за Васил Божков (ВИДЕО)

 

Корнелия Нинова собственик на хотелски комплекс за десетки милиони евро в Гърция? (ВИДЕА) ОБНОВЕНА

 

Последно от БЪЛГАРИЯ

Снимка на деня + ВИДЕО

СНИМКА НА ДЕНЯ   Интервю на хирурга, който смяташе, че неваксинираните трябва да се оставят да

The Bulgarian Times

Фейсбук страница