Жертви по време на първия полет до Луната

 

Историята показва, че пробивът в една или друга сфера в живота, не минава без жертви. А в лунната надпревара те са много.

Преди половин век НАСА трескаво се готви за кацане на Луната в надпреварата със Съветския съюз. Щатите излизат победители, но на много скъпа цена. Не става дума само за пари. Астронавти, наземни бригади и работници в НАСА, десетки летци-изпитатели – много голяма част от тях загива, преди Нил Армстронг да направи прочутата си крачка по прашната повърхност на спътника на Земята.

Начело в този списък са летците изпитатели. Ховард Лили е първият пилот инженер в НАСА и четвъртият човек, който преодолява звуковата бариера в небето над пустинята Мохаве в Калифорния. Но на 3 май 1948 г. компресорът на двигателя на неговия Douglas D-558-1 излиза от строя и самолетът се разбива. Лили е първият пилот в НАСА, който загива при изпълнение на служебните си задължения.

След един месец капитан Глен Едвардс и четирима членове на екипажа загиват по времето на изпитания на „Летящото крило“, след което летателната база в Калифорния е преименувана на база на ВВС „Едуардс“.

През цялата 1952 г. загиват още седем летци изпитатели, излитайки всеки месец на изпитания от базата „Едуардс“.

През 60-те години, когато е даден стартът на космическата програма, много летци изпитатели от НАСА влизат в отряда астронавти. Други попадат в отряда, съчетавайки опита от пилотирането и научното образование. Като Нил Армстронг, чието първо пътешествие в Космоса едва не завършва с катастрофа.

След критичния срив на борда Армстронг и пилотът Дейвид Скот започват неконтролирано въртене в Космоса. С всички сили мъчейки се да не загуби съзнание, Армстронг успява да възстанови контрола и благополучно се приземява.

Теодор Фриман, член на първата група от 14 астронавти в „Аполон“, загива през октомври 1964 г., когато ято гъски попада в двигателя на учебния самолет Т-38, недалеч от Хюстън.

През февруари 1966 г. астронавтите Елиът Си и Чарлз Басет катастрофират в лошо време, летейки до Ламберт Филд в Сент Луис.

Най-ужасната катастрофа се случва, когато астронавтите от „Аполон-1“още не са се отлепили от Земята. Хас Грис, Ед Уайт и Роджър Чафи загиват в резултат от пожар в кабината на 27 януари 1967 г. по времето на предстартови изпитания в космическия център „Кенеди“.

След тази катастрофа НАСА се сблъсква със съпротивата на Конгреса и обществеността; притискат я отвсякъде. Всички се съмняват дали си струва мисията до Луната след толкова човешки жертви, а и огромни пари.

Конгресът разследва пожара на „Аполон-1“; лидерът на движението за граждански права преподобният Джеймс Абернати оглавява протеста сред населението против отделянето на средства за космическата програма.

По това време Армстронг, Олдрин и Майкъл Колинс вече се подготвят за програмата „Аполон-11“ през юли 1969 г. И астронавтите, и инженерите в НАСА са убедени, че мисията до Луната ще бъде успешна.

По материали от чуждестранната преса
Превод: Издателство PACПEP

ПО ТЕМАТА

Защо, стъпвайки на Луната, Apмcтpoнг казва : Уcпex, мистър Гopcĸи?

 

Извънземните управляват света (ВИДЕA)

 

Извънземните управляват света (ВИДЕA)

 

Д-р Кен Джонстън: НАСА манипулира снимки, за да скрие факта, че има НЛО на Луната (ВИДЕО)

 

Д-р Кен Джонстън: НАСА манипулира снимки, за да скрие факта, че има НЛО на Луната (ВИДЕО)

 

НАСА публикува стотици снимки с НЛО, заснети на Луната (ВИДЕО)

 

НЛО на Луната – американски космически кораб, създаден по извънземни технологии (ВИДЕО)

 

Документите ТЕРА: Скритата история на планетата Земя (КНИГА)

 

Извънземната Мона Лиза, открита на Луната от Аполо 20 (ВИДЕО)

 

Извънземната Мона Лиза, открита на Луната от Аполо 20 (ВИДЕО)

 

Земята е ферма за хора, произвеждащи нискочестотна енергия за негативни същества

 

Астронавтите, които твърдят, че са видели НЛО и извънземни, успешно преминаха акустичен тест на най-новия детектор на лъжата (ВИДЕО)

 

Шокиращо: Пентагонът е използвал „Mайката на всички бомби“ срещу древните гиганти, скрити в Афганистан!?

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

„Ние всички знаем, че извънземни посещават Земята. Това, което не знаем е откъде те идват и каква е тяхната цел?“

– Едгър Мичъл, астронавт от Аполо 14


„Питате ме за НЛО и аз ви заявявам публично, че те не са наше творение, а на някоя друга цивилизация. . .цивилизация много по развита от нашата.“

– Юджийн Сърнън, Командир на мисията Аполо 17 за LA TIMES, 1973 година


„Моята позиция относно извънземните е съобразена с официалната позиция и не мога да ги коментирам. Обаче лично мога да ви убедя, че ние не сме сами!“

– Чарлс Кармада, астронавт и инженер към НАСА


„По време на моята работа в Конгреса, като Вице-Президент и Президент, направих няколко допитвания за предоставяне на информация свързана с НЛО. Официалните власти при всяко мое допитване отказваха да ми предоставят каквато и да е информация.“

– Джерълд Форд, бивш американски президент, 17 март 1998 г.


“Ние срещнахме там една цивилизация, много по-мощна и развита от нашата“.

Човекът създал програмата “Аполо“- Пол Браун, малко преди да бъде убит,(разболян от Рак) – през 1972 г., след приключването на програмата, Браун е отстранен от НАСА.


„Смятам, че хората имат право да знаят истината и съм сигурен, че за в бъдеще на властите ще им се наложи да говорят открито за присъствието на извънземните сред нас.“

– Пол Хелиър (Бивш министър на отбраната на Канада)


Въпрос на Сара Макклендън (официален репортер към Белия Дом) към Бил Клинтън:

„Защо нищо не се прави за разкриването на НЛО?“

Бил Клинтън:

„Сара, има правителство вътре в самото правителство и аз не мога да го контролирам.“

 

Най-строго пазената тайна на НАСА (ВИДЕО)

Последно от ЕКЗОПОЛИТИКА

Атлантида (ВТОРА ЧАСТ)

ПЪРВА ЧАСТ С ПРЕДИСЛОВИЕ ВИЖТЕ ТУК 👇 Атлантида (ПЪРВА ЧАСТ) Атлантида (ВТОРА ЧАСТ) От Крис Томас

Фейсбук страница