Защо Елизабет II празнува рождения си ден два пъти

 

На 13 юни 2020 г. кралицата на Великобритания Елизабет II за пръв път от 68 години, откакто управлява, празнува официално рождения си ден в Уиндзор край Лондон. Традиционните пищни празненства и военният парад в центъра на британската столица ще бъдат заменени с кратка церемония и два салюта. Това съобщават от Бъкингамския дворец.

Церемонията, както винаги, ще бъде предавана от ВВС. Промените са свързани с т.нар. пандемия и карантината в страната.

Кога е родена британската кралица

Елизабет II е родена на 21 април 1926 г. Рождения си ден тя най-често празнува в семеен кръг. В този ден в Лондон организират артилерийски салют, който за пръв път е отменен тази година — ясно по какви причини.

Интересен факт: рожденият ден на британската кралица е между рождения ден на Хитлер – 21 април, и рождения ден на Владимир Илич Ленин – 22 април. Случайност?!

Защо празнуват рождения ден на кралицата през юни?

Военният парад – Trooping the Colour, „изнасяне на знамето“, се провежда във Великобритания вече няколко столетия. Смята се, че решението да се празнува рождения ден на кралицата през юни е на крал Георг II през 1748 г. Той е роден през ноември, но тъй като през този месец времето в страната е лошо, започнали да празнуват рождения ден на краля в първия летен месец. Оттогава официалният рожден ден на всеки монарх се празнува през юни. Празникът се провежда ежегодно, с изключение на периодите на войни, траур или обществени недоволства.

Как протича рожденият ден на монарха във Великобритания

В деня, когато официално се празнува рожденият ден на краля или кралицата, се провеждат масови народни тържества; ежегодно хиляди британци и чуждестранни туристи се събират да видят парада и дефилирането членовете на кралското семейство на открити карети.
Центърът на тържеството е отрязъкът от града от Бъкингамския дворец през улица „Мел“ до плаца на Уайтхол, където се провежда парадът с участието на над 1 400 военни, 200 служители на конната гвардия и 400 военни музиканти.

Когато Нейно Величество доближи до Уайтхол, прави преглед на войските. По-рано Елизабет II участвала в мероприятието, яздейки кон, но в последните години се намира в карета.

След това пред кралицата преминават в строй пехотинци; като приключи мероприятието, тя се връща в Бъкингам, където на балкона я очакват останалите членове на британското семейство. Те наблюдават въздушния парад с участието на Кралските ВВС. В това време в Лондон гърми артилерийският салют.

Как ще празнува рождения си ден кралицата тази година

Церемонията ще се състои в замъка Уиндзор. Тя ще продължи около 20 минути и ще започне със салюта.

Очаква се в церемонията да участват пехотинци от първи батальон на валийската гвардия, които ще носят знамето на своето подразделение. По времето на мероприятието ще бъдат спазени мерките за социално дистанциране.
В събитието ще участва и военен оркестър и ще завърши с още един салют. Заради коронавируса церемонията ще бъде без зрители.

Британските СМИ се съмняват, дали в церемонията ще участват останалите членове на кралското семейство.

Издателство PACПEP

Защо убиха принцеса Даяна: Страшната истина за кралското семейство (ВИДЕА)

 

Кралицата може да върне Британската колония САЩ обратно в общността

 

Предишна Статия

На 13 юни 1940 г. е роден югославският актьор Гойко Митич

Следваща Статия

Как СМРАД - средства за масова реклама, агитация и дезинформация увреждат аурата на човека

Последно от Лайфстайл

Don`t copy text!