Защо Макрон не иска да повтори майдана в Беларус

В Европа разбраха, че вредата от Майдан е по-голяма от очаквания ефект; освен това европейците не искат да поемат отговорността за събитията в Беларус, смятат експерти.

Президентът на Франция Е. Макрон по времето на обща пресконференция с канцлера на ФРГ А. Меркел в неговата резиденция Форт де Брегансон заяви, че в Евросъюза не искат да се повтори украинският сценарий на събитията в Беларус.

„Ние сме заинтересувани от демократичен и всеобщ преходен период в Беларус, който трябва да бъде осъществен по пътя на диалога…“ – посочи Макрон.
И още: „Необходимо да е да се избегне повторението на онова, което се случи в Украйна…“

„Необходим е диалог с властта, опозицията и гражданското общество. Ние искаме белорусите сами да поемат този диалог. Но ЕС е готов да съпровожда този диалог с други институции, включително ОБСЕ, ако ролята на посредник може да бъде полезна и ако белорусите пожелаят това…“ – добави Макрон.

Европа не иска да е отговорна и за Беларус

Според експерти в Брюксел, Москва, Париж и Берлин търсят политическо решение, тъй като всичко, което се случи в постсъветското пространство, особено в Грузия и Украйна, може да завърши „много лошо“ за всички и това трябва да се избегне в Беларус.

„Да се надяваме, че в Беларус това няма да се случи. Каквото и да говорим, Евромайданът загуби, защото загубата на Крим, войната в Донбас – всичкото това са последици от Майдана. В Евросъюза дори онези, които поддържаха Майдана, разбраха, че вредата от него е по-голяма от очаквания ефект…“ – посочи Александър Охрименко.

Според Лукашенко Западът лицемери

На заседание на Съвета за сигурност президентът посочи, че Западът финансира протестите в Беларус.

„Западните държави дори направо, без да крият, открито заявяват за събиране на средства и изпращането им в Беларус. Ние виждаме това. Разбира се, не можем да проследим всичките средства, които идват тук, защото много от тях се предават на ръка. Но ние знаем това и насочваме вниманието си към този проблем…“ – посочи Лукашенко.

Коментирайки предстоящата среща за Беларус на ръководителите на държавите и правителствата в Евросъюза, президентът ги посъветва, „преди да тикате пръсти в нас, решете въпросите със „жълтите жилетки“ във Франция и ужасните безредици в САЩ“; Лукашенко призова да се обсъдят и „протестите против коронавирусната изолация в Германия“.

Президентът отказа да говори по телефона с Меркел, макар че тя поиска два пъти разговор с него.

Превод: издателство PACПEP

Еманюел Макрон финансиран от Сорос, Ротшилд и “Голдман Сакс“

Последно от СВЯТ

Виктор Орбан: «Всички глобалисти могат да вървят по дяволите, защото в Тексас дойдох аз!» (ЦЯЛАТА РЕЧ НА БЪЛГАРСКИ+ВИДЕО) Владимир Путин: «Западният глобалистки модел е обречен, всичко се движи в различна посока»

Виктор Орбан говори на Конференцията за консервативно политическо действие CPAC в Далас, Тексас (пълното изявление) (Излиза на

Фейсбук страница