Защо възниква зависимост от сериалите

/

 

По телевизии и интернет хората имат достъп до няколко стотици сериали и някои от тях ги гледат постоянно, денонощно. За този феномен англичаните употребяват израза binge watching. Най-напред зрителят получава удоволствие от сериалите, а след това се потапя в паяжината на емоционалното претоварване. Действието на този механизъм много прилича на работата на наркотичните вещества.

Какво се случва с мозъка на зрител, който гледа сериал

Анкета показва, че 61% от запитаните редовно гледат от 2 до 6 сериала.

Според статистиката 361 хиляди души са гледали всичките серии на втория сезон на сериала „Много странни обстоятелства“, още първия ден след като се появява на екрана.

73% от анкетираните посочват, че са изпитали положителни емоции, особено когато ги гледат постоянно. Но едновременно с това почти всички съобщават, че изпитали чувство на изтощение в края на сериалния маратон, и потиснатост за това, че са свършили епизодите.

Защо има хора, които гледат серия след серия?

Причина 1. Зависимост от удоволствието

Д-р Рене Кар, клиничен психолог, твърди, че това се случва заради химическите вещества, които се отделят в мозъка, които произвеждат допамин, който доставя на организма естествено вътрешно възнаграждение във вид на удоволствие и постоянното гледане на сериалите усилва този ефект.

Изработването на допамин е своеобразен сигнал в мозъка, който предава на тялото следната примерна информация – „Да гледаш филма „Приятели“ шести път е хубаво, затова трябва да продължаваш да го гледаш!“. При гледане на любим сериал мозъкът постоянно произвежда допамин, а тялото изпитва нещо като наркотично опиянение. Невронните пътища, които предизвикват хероинова и сексуална зависимост, са същите, каквито се формират при гледането на сериали.

Причина 2. Емоционалната връзка

Многото време, прекарано в потапяне в света на персонажите, също подхранва желанието на човека да остане пред екрана. Според доктора по медицина и психиатрия Гаяни Де Силва, мозъкът кодира всички преживявания, независимо дали са гледани по телевизора, преживени наживо, прочетени в книга и др.

При гледане на филма или сериала се активизират същите области в мозъка, които се наблюдават при реални събития. Човек влиза в сюжетните линии, привързва се към персонажите и истински се вълнува от резултатите от екранните конфликти.

Съществуват няколко форми на въвличане, които засилват връзката с персонажите:

  • Идентификация – когато човек вижда в герой от сериала самия себе си;
  • Желаното за действително – когато сюжетите и персонажите предлагат възможност за полет на фантазията и потапянето в свят, в който зрителят желае да живее – не е задължително да бъде реален. В този случай приятното гледане на сериала се отъждествява с мечтата, властта, престижа или успеха;
  • Парасоциално взаимодействие – едностранни отношения, когато зрителят чувства тясна връзка с актьора или персонажа в сериала;
  • Възприеманото сходство – формат, когато зрителят се наслаждава на преживяното, което на екрана се потвърждава от личния му опит и до болка му е познато.

Причина 3. Намаляване на стреса

Непрестанното гледане на сериали предлага временно излизане от рутината, което може да бъде инструмент за управление на стреса. Днес всички хора са подложени на стрес и трудно изключват разума и се абстрахират от стреса. Гледането на серия след серия може да се превърне в нещо като стена, която не позволява на мозъка да мисли за проблемите си.

Освен това binge watching може да помогне да се засилят социалните връзки с други хора, които са гледали същите сериали; те са тема, по която да поговорят с тях. Гледането на популярни сериали заставя хората да се чувстват част от общността и формира важното чувство за принадлежност.

Какво се случва, когато сериалът приключи

Зрителите чувстват тъга; психолозите наричат това явление ситуативна депресия, която се характеризира с потискане стимулацията на мозъка; засилва се нивото на стрес, безпокойство и празнота у хора, които постоянно гледат сериали. Това означава, че зрителите вече имат психологически проблеми.

  • Анна Веселко

Превод: Издателство PACПEP

ПО ТЕМАТА

Контрол над съзнанието и програмиране: Проект “Монарх“ – история, техники и приложения

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Учени: Гледането на телевизия намалява умствените способности

 

Как работи Системата за промиване на мозъците

Югославия: Режисираната трагедия (документален филм)

 

Последно от БЪЛГАРИЯ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница