Защо днешните протести в Беларус няма да завършат с украински държавен преврат

Няма „майдан“ без олигарх…

Разликата между украинския Майдан и събитията в Беларус е много ясна.

На Янукович в Украйна му бяха вързани ръцете заради крадливата му същност, а Западът държеше сметка за всеки долар. Лукашенко не превърна децата си в милионери, не създаде олигарси и спазваше точно принципа „аз не крада и на вас няма да дам да крадете“.

Докато Янукович бършеше сополи, докато горяха бетеери и започнаха да стрелят протовокатори, когато точката на връщане беше невъзможна вече, Лукашенко действаше решително от първата минута. И не че Янукович е злодей, а Лукашенко – герой. На Янукович му бяха вързани ръцете заради крадливата му същност. Западът нямаше да му прости, защото там всеки долар се отчита.

За Лукашенко няма такава заплаха. Не превърна децата си в милионери, не създаде олигарси, изповядвайки ненавистния принцип „аз не съм крадец и на вас няма да дам да крадете“.

Затова и действа твърдо, решително, често изпреварващо.
Воплите на Запада за „белоруските беззакония“, особено на фона на разгонването на „жълтите жилетки“ във Франция, побоищата на берлинските улици между полицията и мигрантите или силовото прочистване на американските „острови на свободата“, окупирани от флойдовци, са просто смехотворни. Белоруските милиционери действат точно както трябва да действа милиция.

Ако украинският Майдан беше финансиран от олигарси и се поддържаше от грантовата плесен, която разлага всяка държавност, до пълната загуба на суверенитет, в Беларус и Русия се отнасят със законно възмущение към соросоидните пилета, като „бореца с корупцията“ Шабунин, който се охрани в последно време до прилични свински размери.

За белорусите една домакиня, при всичкото уважение към този почтен статут, не е достоен претендент. В Украйна претендентите бяха много – крадливи бизнесмени,
увеличаващи милиардите си с ограбването на народа, шумни певци с хриплив глас, майстори на разговорния жанр, националисти, които обичат парите и ненавиждат „Раша“.

В Беларус има два държавни езика и това не създава проблем. Самият президент, който не е пан, спокойно използва руски език и всички го разбират.

Милицията в Беларус е милиция и даже КГБ е на мястото си и служи на народа, а не на проходимци, които ограбват народа с и жадуват за властови постове.

В Беларус няма приватизирани заводи и фабрики, затова и работят; не е разграбено народното стопанство, за отклоняване от плащане на данъци по-лесно се влиза в затвора, отколкото почивка на Малдивите и много друго.

Разбира се, в Беларус не е рай, но ада на другите постсъветски републики, на първо място благодарение на Батка, тя успя да избегне.

Сигурни сме, че в Беларус всичко ще завърши добре, дори само за това, че белоруският президент не избяга като украинския пан президент. А белоруската домакиня напусна страната и остави глупаците да се сражават с властта за платените от Запада демократични идеали.

Материалът е от рубриката „Мнения“, в сайта „Свободная пресса“
Превод: издателство PACПEP

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times