Защо за протестите в Беларус в Европа пишат всичко, а за България – не?

Естествено, че става дума за геополитически интереси на Европа

В последния месец безкрайно се говори за Беларус и Лукашенко. Репортажи за протестите с живописни картинки на невинни демонстранти и жестоки милиционери са на първите страници на вестници и телевизии. Естествено, Батка не е ангел и се застоя в управлението дълго.

Но незнайно защо в нито едно европейско СМИ не се говори за това, как Лукашенко със своите диктаторски методи успя да запази в страната си промишлеността и селското стопанство, създаде данъчен рай за айтиспециалистите. Че в Беларус има високо ниво на образованието и медицината и при сравнително ниско общо ниво на доходите на населението, тук се появи забележима прослойка от средна класа. Когато в СМИ се оценява всеки конфликт, трябва да се гледа на него от две противоположни гледни точки.

Всъщност искам да попитам много ли от вас са чели в европейски и балтийски вестници и дали сте чували по телевизиите, че в една славянска страна протичат събития, които приличат на белоруските?! Това е България, която е член на ЕС. Вече втори месец там има масови протести, по своите мащаби съпоставими с белоруските.

Българите настойчиво искат оставката на правителството си начело с премиера Бойко Борисов, което е потънало в корупция, развихрило е шуробаджанащината, работи в угода на олигархията и манипулира съдебната система.
Едни и същи хора, свързани с управляващата партия ГЕРБ, вече дълги години са във всички нива на властта и всичко контролират. Българите искат промени. При това протестите в България поддържат не малозначима личност от типа на посредствената учителка Светлана Тихановская, а президента на страната Румен Радев, който в миналото беше военен летец и командващ ВВС, човек с блестящо образование и твърди жизнени принципи. Ето интересен сюжет за журналистите, но къде са те?!

Защо европейските СМИ не отделят толкова ефирно време или споменават през зъби онова, което се случва днес в България?!
Не е ли за това, че на корупцията и шуробаджанащината в България автор е партия ГЕРБ? Абревиатурата на тази партия е Граждани за европейско развитие на България.

Всички се убедиха колко реално е това развитие. Накрая протестиращите освен всичко друго искат и коренно подобряване на отношенията с Русия. А затова в съвременна Европа е по-добре да мълчат.
Някой ще спомене нещо за честност и обективност на нашите прибалтийски СМИ, когато става дума за геополитическите интереси на Запада.

Игор Тетерин, журналист
Превод: издателство PACПEP

ПО ТЕМАТА

ЦРУ Контролира Медиите в Европа (И В СВЕТА-ВИДЕО)

Последно от БЪЛГАРИЯ

Свободно, нещастник!

ПО ТЕМАТА Румен Сорос активира С0VID геноцидът в България! По план (ОБНОВЕНА) Какъв е планът, който