Защо разрушиха образованието, на Запад и у нас?

Бъдещият Световен Ред, според Римския клуб, ще е общество, над което ще царува „златният милион“, когото ще обслужва „мръсният“ милиард. От което следва, че бъдещият мръсен милиард, не трябва да са разсъждаващи и всичко разбиращи хора, а трябва да са малоумни получовеци – биороботи, които лесно да се управляват.

Техническото образование ще е анахронизъм, когато според препоръките на Римския клуб, ще се осъществява деиндустриализация на икономиката.

Един от главните членове, и първи президент на Римския клуб, Аурелио Печеи, в книгата „Човешките качества“, написана 1977 г. задавал въпроса за причината за настъпващата криза на човечеството. При което той не се ограничава до такива причини, като увеличаването на населението и промишлеността, но преминава в сферата на антропологията, и уж, съвсем логично стига до извода, че враг на човечеството бил самият човек. Следователно, трябвало човекът да бъде преправен. Печеи изказал само общата идея за преобразоване на човека. Тази идея е оформена в програма, наречена „Изменение образа на човека“. Изпълнител бил Центърът за изучаване социалната политика към фонда Чарлз Кетринг, към Станфордския университет. Работата ръководел директорът на този университет Уилис Хармън.

Първите щрихи на бъдещата програма били направени още в началото на седемдесетте години. В подготовката на доклада, „Променяне образа на човека“, между седемдесетте и осемдесетте години, участвали не само сътрудници на центъра, които се занимавали само с обединяването на отделните части, в един документ. Главни участници в проекта били експерти от Тавистокския институт, за които ние вече разказвахме. Освен това, един от участниците в проекта бил Ервин Ласло, влиятелен член на Римския клуб, автор на доклада на Клуба „Цели на глобалното общество“, 1977 г. Основателят на Будапещенския клуб, (вид, дъщерна структура на Римския клуб в Унгария). Освен представители от научното общество, в проекта участвали и хора от спец. службите, като сър Джефри Уикърс, високопоставен офицер от Британското разузнаване МИ 6. Неговият зет Питър Викърс Хол, бил член-основател на т.н. „Консервативен Фонд на наследието“, тясно свързан с Тавистокския институт и римския клуб.

И още един фигурант, в проекта, Маргарет Мид. Тя била по това време професор в Колумбийския Университет, и я представяли за изтъкнат антрополог. Една от темите в антроположките и търсения била тезата, че семейството не е естествен институт в човешкото общество, а по скоро е противоестествен. Самата Маргарет била в неформални „отношения“ с друга жена.

Докладът „Промяна образа на човека“ бил предаден 1981 г. в администрацията на президента Роналд Рейгън. И съдейки по всичко, предписанията от доклада са били взети предвид, от администрацията на президента и правителството на САЩ, понеже Америка започна през осемдесетте години, рязко да деградира качеството на човешкия капитал. Има даже един, на пръв поглед, маловажен факт, че до това време в Холивуд, в комедиите и изобщо във филмите, се показваха модели на нормални американски семейства, с родители и две-три деца. Но после този модел започна да се избутва на заден план. Документът, естествено, бил секретен. По-късно бе разсекретен и започна да се издава във вид на книга, под името „Заговорът на Водолея“.

Идеологията за депопулация на нашата планета и деиндустриализация на световната икономика, прокарвана в докладите на Римския клуб, по чуден начин се съчетава с икономическата идеология на либерализма. Тя се опитва да натрапи на хората представата, че имало някаква магическа пръчка, наречена „пазар“. А истинският пазар предполага конкуренция, а също, че всичко трябвало да се купува и продава. (Но на практика, никаква конкуренция няма, и не може да има, понеже и парите, и производството и пазарите, а от там, и политиката, идеологиите, медиите, образованието, науката и културата, са в ръцете на една и съща задкулисна световна юдео-банкерска сатанинска шайка! А множеството имена на интернационалните им корпорации, по същество са еднакви с изгонените от Христос, бесове – наричащи себе си — Легион! Г.С.). А и образованието трябвало да е платено, и да е една от пазарните услуги. И щял да оцелява само този, който намалява разходите за производството на стоките и услугите.

Рупорът на идеологията на Римския клуб, американският икономист и авторитет в областта на икономиката и природоползването, Тол Титенберг, въведе понятието – „цена на детето“, т.е. – сумата на всичките разходи и издръжки, чак до завършване на образованието му. Цената на детето трябвало да се управлява, в т.ч. чрез намаляване разходите за образование и чрез намаляване на продължителността, и качеството му. За постиндустриалното общество, образование с излишни качества е ненужно, понеже е безсмислено харчене на пари. В резултат, следващото поколение бе първото, което беше по зле образовано от предишното. А до тогава системата на образование винаги се развиваше възходящо. И това е логично. Всяко следващо поколение в здраво общество, трябва да е по-образовано от предишното, понеже поема предишния натрупан опит.

Но този естествен процес бе обърнат с краката нагоре. Например, ето как нашият изтъкнат академик, математик, Владимир Игоревич Арнолд оценява кризата на образованието на Запад: У нас, ръководителите на нашето образование провъзгласиха: „Трябва да направим така, че нашето образование да стане добро, т.е. като в Америка“…

А от друга страна, американците ми обясниха, че те съзнателно се борят, народът да е малообразован, да не се интересува, ни от наука, ни от култура, понеже това пречи на обществото на потребителството, понеже ако хората започнат да се интересуват от нещо друго, освен да купуват всяка седмица нови перални и автомобили, те ще станат лоши купувачи. Ще започнат да се интересуват от Бога или да доказват разни теореми, а това за обществото на потребителите е вредно. И за да не стане така, и населението трябва да е послушно стадо, в ръцете на манипулиращите ги, политици, и трябва да се въведе, не европейска, а американската система за образование, която на нищо не учи. Руската образователна програма е нарочно така направена, за да я разбират само елитарните ученици от 57-мо училище в Москва. А нашите негри никога няма да разберат вашата… която няма ни вкус, ни цвят, ни мирис. За негрите тази програма е недостъпна… Ето къде отиваме, ето към какво се стремим, ето какво наричаме – добро образование. Те не могат да образоват в Америка, ни ученици, ни студенти, ни университети, за да правят нови самолети. Боинг се крепи само ан това, че те наемат емигранти, главно от три страни: Русия, Китай и Индия. Затова казват: Ние прочетохме във вашите вестници, че у вас се готвят да сведат системата ви на образование, до американския стандарт. И по наши изчисление, след тридесет години, в Русия ще е също такова лошо образование, и тогава цялата тази технологична система ще рухне, понеже се основава на емигрантите.

Трябва да кажа, че някога в САЩ имаше съвсем не лоша система за училищно и висше образование. Още преди създаването на Римския клуб с разрушителните му предписания, и до началото на епохата на глобализация, системата на образоването вече започна да деградира. Сериозен предупредителен сигнал за Америка стана пускането на 4 октомври 1957 година, от Съветския Съюз, на изкуствен спътник на земята. Високомерна Америка изведнъж осъзна, че изостанала в научнотехническо отношение, от СССР. И в конгреса на САЩ спешно започнаха изслушвания, за изясняване причините за това изоставане. Една от главните причини бе недостатъчно високото ниво на образование В САЩ. Особено в системата на висшето образование, и особено в естествените и технически науки. И бяха взети известни мерки, в частност, бе увеличено бюджетното финансиране на университетите. И беше постигнат определен позитивен ефект, но въздействието му, в средата на седемдесетте години, бе напълно изчерпано.

А после образованието в Америка започна да се развива според предписанията на Римския клуб. В сферата на висшето образование започнаха постепенно да въвеждат пазарни принципи. Всичко казано по-горе има непосредствено отношение и към Русия, която също започна да живее по предписанията на Римския клуб. В страната ни, през последните три десетилетия, върви активен процес на разрушаване системите на училищното и университетско образование. Процесът започна още в последните години на съществуването на Съветския Съюз. Забележително е, че главният аргумент за въвеждане на едни или други деструктивни решения, бе позоваване на САЩ. И само малко частни инициативи се отклоняват от общия негативен тренд. Например, някои родители и отделни училища започнаха да купуват старите изпитани съветски учебници…

Превод, Григор Симов

 

Доц. Олга Четверикова: Искаш ли да победиш врага, стани възпитател на децата му!

 

Последни от СВЯТ

Тръмп: Горд съм, че бях първият US президент от десетилетия, който не започна нито една война! Политическото движение, което създадох, тепърва започва! (ПРОЩАЛНОТО ОБРЪЩЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА ТРЪМП КЪМ АМЕРИКАНСКИЯ НАРОД-ИДЕО)

На 8 януари 2021 г. Тръмп пусна в Twitter много странен туит: „Моите поддръжници ще имат