Защо се разболяваме и защо не бива да обиждаме животните

Духовете на убитите животни предизвикват болести у хората

Индианците смятали, че болестите са възникнали по следната причина: хората се отнасял много жестоко с животните, убивали ги не за храна, а заради богатство, използвайки кожите им. Или за развлечение. И Върховният Дух разрешил на животните да се защитават от хората, изпращайки им болести. Само така те можели да се защитят.

Духовете на убитите животни предизвикват болести у хората. Затова след лов било нужно да се умилостиви духът на животното и да му се обясни, че ловът е необходимост, че така е устроен светът, а хората трябва да ядат. Простете ни, Мечко и Елене, ние няма да ловуваме повече без необходимост. Хората провеждали специални ритуали и защитни церемонии и имало забрани – табу за изтребване на животни без необходимост.

Има болести, изпратени от зли сили, лоши хора, магия. Те могат да бъдат лекувани от шаман, който заменял лекаря. Има и психосоматични болести. Съществуват и болести, които шаманът не може да лекува. Това са болести, причинени от нарушаване на старо табу – например, жестокото изтребване на животни. Трябва да се прекрати да се върши забраненото; да се иска прошка от духовете. Тогава болестта може да мине.

Това е древно индианско отношение към болестите.

Китайците се отнасяли жестоко към животните, особено към огнищата на заразяване. Днес заразата, според някои учени, е свързана с това, че някой е изял гризач. От животното тя дошла при човека и се развила инфекция.

Целият свят се отнася зле с животните, освен отделни групи добри хора. Животните били измъчвани, показвани в цирк, без нужда ги унищожавали, отравяли местата, които обитават, ловували за удоволствие…

 

За да намалим риска от болести, трябва да помогнем на животните. Да умилостивим духовете им.

 

Ако имате домашен любимец, грижете се за него. Трябва да знаете, че той ще ви предпази от болести.

 

Можете да направите дарение на приют или клиника за животни. Тази жертва би одобрил индианският шаман. От гледна точка на психологията, благотворителността повишава съпротивата на организма към болести.

Напишете петиция против жестокото отношение към животните.

 

Дайте си обещание да не купувате кожени палта и да не се развличате, гледайки мъчения на животни в цирк.

 

Хранете по възможност птици и бездомни животни. Така вие сключвате съюз с духовете на животните.

 

В това древно поверие има смисъл. Неизвестно откъде възникват изведнъж болестите. Но шаманите знаели отговора – масовите болести изпращат от отчаяние духовете на животните. За да защитят онези от тях, които са останали живи.

 

Трябва да прекратим нарушаването на табуто, да си забраним жестоко отношение към нашите по-малки братя. Тогава болестта ще си отиде – това би казал мъдрият индиански шаман.

 

Издателство PACПEP

Свързана публикация:

Не обиждайте близките си, защото ще си заминат отвкъщи домашните духове

 

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times