Защо числото 108 е сакрално в будизма

 

Източната философия гласи, че всички числа имат специален сакрален и магически смисъл. Освен в магическите им свойства, много философи вярват, че числата са свещени.

Будистите смятат, че числото 108 има особен смисъл. Оказва се, че той му е научно обоснован. Учените открили няколко закономерности, свързани със 108.

1. 108 са изречените истини от Буда;
2. Греховете също са 108;
3. Когато има служба в будистките храмове, камбаните бият 108 пъти;
4. За да се покае човек за греховете си, трябва да се поклони 108 пъти. Така той очиства чакрите си и развива духовните си качества;
5. Огърлиците на монасите имат 108 мъниста. Ако на тях има 109 мъниста, това означава по-големи духовни постижения и развитие;
6. В математиката числото 108 се създава при специално умножение на 1,2, и 3;
7. В човешкото тяло има 108 чакри;
8. Болковите точки в тялото също са 108;
9. В тибетските и будистките храмове в молитвените зали има 108 стола;
10. Тибетският хребет е под наклон от 108 градуса;
11. 108 съпровожда човека от раждането му. Майка му го носи девет месеца и при раждането то получава покровителството на едно от 12-те съзвездия от хороскопа – 9х12=108;
12. 108 е броят на основните богове в будизма.

Какво е значението на числото 108

Благодарение на магическите си свойства 108 може да влияе на живота на хората. Това въздействие има редица закономерности. 109 може да помогне на човека да разкрие своите способности и да намери предназначението си в живота. За целта трябва да се анализира всяко число в него.
1 олицетворява началото на всичко ново. Единицата е божествено число, тъй като Бог е само един.
Нулата означава нищо или празнота. Цифрата означава място, където няма нищо.
8 означава безкрайност. На това число е присъща авторитетност и умението на човек да управлява финансовите потоци.
Ако се съберат цифрите на 108 се получава числото 9. Затова 108 е уникално число, с голям смисъл.

Влиянието на числото 108 върху жизнения път

Носителите на това число са състоятелни хора, защото то означава материално процъфтяване и кариера. Хората с числото 108 умеят да инвестират и никога не губят. Езотерици съветват тези хора да се развиват духовно.

Негативната страна на 108 – човек може да не постигне успехи заради отсъствието на духовно развитие. Носителите на числото могат да развият в себе си диктаторски качества и чувството за превъзходство.

108 във ведическата култура

Във Ведите 108 се смята за число на съвършенството и успеха. Във всеки вид дейност – 108 тренировки, повторения, упражнения, човек ще постигне определена степен на съвършенство.

Според японски поверия човекът има шест главни порока: алчност, злоба, глупост, лекомислие, нерешителност, скъперничество. Всеки от тези пороци има 18 оттенъци – 6х18=108.

В космическия танц на творението на Шива Натараджи общият брой на движенията е 108. Същият брой движения се използва както в индийските бойни изкуства в системата Керала и в китайското тай чи.

Издателство PACПEP

 

Последно от СВЯТ

Ню Йорк Пост: Педерастите и лесбийките в Америка се удвояват всяко поколение, ако продължим да се движим по тази траектория през 2054 година всички ще бъдат такива (ВИДЕО)

Статията във в-к Ню Йорк Пост: https://nypost.com/2022/05/27/left-wing-critics-says-bill-maher-should-be-canceled-over-lgbtq-comments/ ВИДЕО   ТИЯ ЛИ ЩЕ ВОЮВАТ С РУСИЯ!? ИЛИ ТРАВЕСТИТИТЕ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница