За да се предпазим от деградация на мозъка, е необходимо да употребяваме витамин В4 – холин, в нужното количество 

В тази статия ще разгледаме ролята на витамин В4 – холин, за здравето на мозъка и нервната система

При дефицит на холин в организма отмират колонии неврони и възниква опасност от Алцхаймер, което води до загубата на памет и разпад на личността.

Хора, които са подложени постоянно на стрес, изразходват два пъти повече холин.

Витамин В4 оказва голямо влияние върху процесите в главния мозък и нервната система на човека.

Холин съдържат жълтъкът, черният дроб, бирената мая, пшеничните кълнове и др. продукти.

Оказва се, че черният дроб на човека може да произвежда холин от аминокиселините метионин и серин, които се съдържат в месото, яйцата и кашкавала.

Последни научни изследвания сочат, че дневната доза холин, която трябва да получава човек, е 3-4 грама. При стрес дозата е два пъти по-голяма.

Работата на холина е в преработването, разреждането и доставката на молекули мазнини в черния дроб и други зони в организма. Без холин в черния дроб ще се натрупа излишно количество мазнина.

Холинът е част от холестерина. Липопротеините са мастни молекули в белтъчна обвивка. В такава форма те могат да се транспортират в кръвта, в противен случай неразтворимите във вода мазнини ще се отлагат на стените на съдовете. Холинът взаимодейства с инозитола и така помага холестеринът да стигне до клетките. Ако холинът не достига, холестеринът остава да циркулира в кръвта, а клетките имат необходимост от него, защото той е съставна част от защитните им мембрани. Затова защитната обвивка на мозъчните и нервните клетки е маслениста.

Холинът и витамин С имат важна роля в поддържането на нейната неизменна консистенция. При липсата на холин холестеринът се окислява и се слепва с белтъчните отпадъци, формирайки уплътнения. Затова хранителните вещества трудно попадат в клетката, а ако не попаднат в нея, тя загива.

В главния мозък се запушват микроскопичните канали, които предават мисли, усещания и важни сигнали в главния мозък. Човек изпитва затруднение да формулира мисъл, забравя, изпада в депресия.

Какви са последиците от недостиг на холин в организма
При дефицит на холин отмират колонии холинергични неврони и като следствие възниква рискът от Алцхаймер. Учени смятат, че в много страни 40% от хората се приближават до това заболяване.

Холинът, който поемаме с храната, попада директно в главния мозък, където от него се секретира ацетилхолин.
Мозъкът на новороденото се развива много активно, затова майчиното мляко съдържа същото количество холин, който е нужен и на възрастния.

Доскоро специалисти смятаха, че нервните клетки в мозъка на възрастен човек не се възстановяват. Но последни изследвания показват, че наситената с витамини храна, която съдържа голямо количество холин и други биологично активни вещества, помага да се възстановят нервните клетки.
Холинът се образува в червата при съдействието на аминокиселините метионин, серин, витамин В12 и витамин В9. Метионин и серин съдържат месото, яйцата, кашкавалът; В12 – черният дроб, мазните видове месо, рибата и млечните продукти; В9 – зелените салати и бирената мая.

Каква е ролята на холина в организма

Участва в усвояването на мазнините
Помага за здравословно функциониране на черния дроб и жлъчния мехур
Снижава холестерина в кръвта
Засилва концентрацията на вниманието
Нормализира сърдечната дейност
Подобрява състоянието на нервната система
Профилактика на ранното стареене.

Търсете книгата на издaтeлcтвo PACПEP “В12, К2, В17 и останалите витамини“

ПО ТЕМАТА

Корен от астрагал: лекува, спира стареене, рак и поправя увредено ДНК

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ

The Bulgarian Times

Фейсбук страница