За 10% по-голяма покупка цената на стоката скача 66 000 %! Има такава стока и има такава аномалия на т.н. „свободен“ пазар в България (ВИДЕО)

/

Името на стоката е електроенергия и в страната почти няма човек, който да не я ползва и заплаща.

За по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката, ако трябва и втори път.

1

Графиката е от сайта на Българска (не)зависима енергийна борса. В горния десен ъгъл на снимката се вижда, че тя се отнася за първия (нулевия) час на утрешния 16-ти ноември. Двете криви на графиката показват тази на предлагането (синята) и тази на търсенето (кафявата). Точката на тяхното пресичане определя количеството изтъргуван ток за първия час на идващия ден, а също така и на каква цена е сделката. Цената на сделката и продадените количества са показани над рамката на графиката.

От самата графика съм избрал една точка, която ни казва, че за този час има оферти за общо количество до 1 578,70 Мега-Ват-часа на цена до 0,05 евро/МВт.ч. Разликата между показаната точка и числата над рамката са онагледени с разноцветните стрелки.

Това означава, че ако (случайно) търсенето на ток за този час е било по-ниско с повече от 8,35% то цената му би била практически без пари. За останалите 23 часа на утрешния ден ситуацията е аналогична, че на моменти и по-зле.

За финал ще кажа само, че благодарение на тази „гимнастика“ средната дневна цена у нас за утрешния 16-ти ноември е № … в цяла Европа. Многоточието можете да си го запълните сами. Но и да не го направите в крайна сметка все едно всички ние ще я платим тази цена.

  • Инж. Георги Котев

Бел.ред; Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.

ПО ТЕМАТА

Плащаме над 2000 пъти по-скъп ток!

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Научен бюлетин: Електронните електромери фалшифицират показанията шест пъти повече от реалното потребление на енергия (ОБНОВЕНА)

 

Последно от БЪЛГАРИЯ

Снимка на деня + ВИДЕО

СНИМКА НА ДЕНЯ   Интервю на хирурга, който смяташе, че неваксинираните трябва да се оставят да

The Bulgarian Times

Фейсбук страница