Знаят се 343 родни офшорни милионери

В НАП имат данните на 343 родни офшорни милионери.
По разни острови и зони всеки от тях държи в тамошните банки своя сметка със салдо над 1 млн. евро равностойност към 31 декември 2017 г.
Тази информация няма нищо общо с искането на гл. прокурор Цацаров ДАНС и секретните служби да предоставят цялата налична информация за сметки и имоти в чужбина на разни лица.


Информацията е събрана от международния обмен. През октомври 2015 г., както ви съобщих, България подписа две международни спогодби – Многостранната конвенция за административно сътрудничество по данъчни въпроси и Многостранното споразумение за автоматичен обмен на информация към чл. 6 от конвенцията. В тях участват 114 държави и близо 40 офшорни зони (ратифицирали са, иначе са я подписали 128 държави досега).
Документите влязоха в сила за нас през 2016 г. и през есента на 2017 бяха получени първите данни.
Списъците се обменят всяка година.


НАП може да изиска данни за сметки и доходи на българи зад граница чрез
1. две евродирективи за сътрудничеството и автоматичен обмен на данъчна информация в ЕС;
2. международната конвенция, за която стана дума
3. по линия на спогодбите за избягване на двойно данъчно облагане (СИДДО)

Проблемите обаче са няколко:
1. декларирането на една банкова сметка в офшор от дадено лице не означава, че са декларирани и др. такива сметки в същия или различен офшор;
2. държавата не проверява съотношението между декларирани доходи у нас и финансови и материални наличности в чужбина и офшорите – т.е. дали няма укрити приходи и активи;
3. държавата се разсея за скандалите с офшорните световни разкрития (например Панамалийкс), отказа да вземе копие от предложените ни немски дискове със сметки в швейцарски банки и т.н.§
4. не ми е известно НАП да е изисквала данни за което и да е лице. Това, което имат е годишният списък, който се изпраща по евродирективите и Конвенцията автоматично – без поискване веднъж годишно.
5. както е известно, правилата у нас се прилагат според човека, посоката на политическите ветрове и когато се обръща палачинката.

  • Григор Лилов

 

Една къща в Барселона, един щаб на перачи на пари, един валутен борд

 

Григор Лилов: Театър! Зад завесата от публикации – милиардите непипнати и в пълна сигурност

 

Ето ги (част от) “Червените куфарчета“?! (СТОТИЦИ МИЛИОНИ)

 

Последно от БЪЛГАРИЯ

Снимка на деня + ВИДЕО

СНИМКА НА ДЕНЯ   Интервю на хирурга, който смяташе, че неваксинираните трябва да се оставят да

Фейсбук страница