Изборите приключиха

/

 

Джо Байдън официално придоби конституционния статус на President-elect – т.е. на избран, но все още невстъпил в длъжност бъдещ президент. Изборите приключиха.
Както нееднократно писах през последния месец, с преброяването на гласовете в Избирателната колегия на съвместна сесия на Конгреса, конституционната процедура става необратима. На 20 януари Джо Байдън и Камала Харис ще положат предвидената в конституцията клетва и ще встъпят в длъжност. Президентът Тръмп вече обяви, че инагурацията ще бъде организирана от него надлежно, т.е. в духа на американската традиция.

След тези опорочени избори Америка навлиза в дълбока политическа и морална криза. Байдън и неговото управление ще ходят по живите въглени на обществения гняв на тези 75 милиона, които смятат изборите за откраднати. Този гняв има потенциал за разрастване по две причини. Първата е очакваният агресивен радикализъм и език на омразата, характерен за днешната Демократическа партия, с които атакуват правата и свободите на всички другомислещи. Втората, е очакваната икономическа криза, която ще предизвика радикално лявата политика на Байдън – тотален локдаун заради коронакризата, високи данъци, преустановяване на протекционизма и пр. Пробен камък за ефекта от всичко това ще бъдат междинните избори след 2 години, когато републиканците ще имат отново шанс да вземат мнозинство в Конгреса, или поне в едната камара.
На световната арена Байдън няма да успее да върне часовника назад. Доктрината „Тръмп“ за многополюсния свят циментира новата геополитическа архитектура на света. Вече има не една шахматна дъска (по Бжежински), а поне три – американска, китайска и руска. Агресивната политика на Обама, която разпали няколко войни и нагнети гигантско напрежение с Москва, ще се сблъска с тази нова реалност, в която Америка вече не е „световен жандарм“. Това, което ще се реставрира със сигурност във външната политика обаче, е евроатлантическият вектор.
Предстоят напрегнати и кризисни времена за САЩ. Битка за душата на Републиканската партия. И за сдържане на радикализма на Демократическата. И всичко това няма да мине без Доналд Тръмп – човекът който разруши токсичната симбиоза между неолиберализма и неконсерватизма, завладял двете американски партии в продължение на четири десетилетия. Легитимирал жизнеспособна идеологическа и политическа алтернатива на глобализма, която вля незапомнена енергия и ентусиазъм у 75 милиона американци и по целия свят.

Източник: Борислав Цеков

ПО ТЕМАТА

Байдън: Изградихме най-голямата и всеобхватна организация за изборни измами в историята на американската политика (ВИДЕО – БГ СУБ) ОБНОВЕНА

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

И Камала Харис се оказа мъж (ВИДЕО)

 

Обръщение на президента Доналд Тръмп, ВИДЕО

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1347334804052844550

Последни от ВИДЕО

Задава ли се принудителна ваксинация за българските граждани? • Премиерът е получил задача да бъдат ваксинирани 80% от медиците и 70% от пенсионерите • Ще бъде ли отровена с радиоактивни вещества водата в Добруджа? • Кой иска да печели за сметка на нашето здраве? • Продължават да ни зариват с боклуци • Кога ще се намеси българската държава? • Достоверни ли са тестовете за Ковид 19? (ПРЕМЪЛЧАНИ ИСТИНИ, 23.01.2021 – ВИДЕО)