Израел е инфилтрирал човек до Фахризаде още преди 27 години

 

Израелската разузнавателна служба е успяла да инфилтрира свой човек в обкръжението на Фахризаде още преди 27 години. Това твърди експерта по сигурност Ринин Бергман пред израелския вестник „Едиат Ахронот“. През 2008 г. бившият израелски премиер Ехуд Олмерт е получил аудио запис на Мохсен Фахризаде, в който той говори за иранската тайна военна ядрена програма.

Според Бергман Олмерт е запознал бившия американски президент Джорд Буш с плановете на Израел през 2008 г. да нападне Иран, това е станало по време на неговата визита през същата година в еврейската държава.

Олмерт е казал на Буш: „Това е Мохсен Фахризаде, създател на иранската тайна ядрена военна програма, за която Иран казва, че не съществува.“ Според западни медии получили записът в превод на английски Фахризаде е говорил, че не са му отпуснати достатъчно средства за програмата, както е критикувал и свои колеги в програмата. В същото време, човекът, който го е записал е бил рекрутиран от Мосад.

Бергман дава много интересни подробности. Предоставянето на записа с гласа на Фахризаде е бил един от аргументите на Израел да убеди САЩ да му помогне, за да нападне Иран. Това е станало на вечеря с участието на лидерите на двете страни. През 2008 г. тогавашният министър на отбраната Яхуд Барак е поискал от Буш да им предоставят самолети с вертикално излитане за нанасяне на удара. Тогава Буш категорично е отказал, отговаряйки, че докато той е президент на САЩ те няма да участват в такава операция. В същото време са обещали да се включат по друг начин. Става въпрос за изработването на компютърния вирус „Олимпийски игри“, чрез който иранската ядрена програма беше забавена повече от шест месеца.

Друга интересна подробност е, че първият доклад за Фахризаде и схемите на първите ядрени ирански центрофуги са от 1993 г. Агентът на Мосад, който е извършил това, е бил вербуван от водещия агент „Калан“. Според Бергман това е настоящият директор на Мосад Йоси Коен. Вероятно подобна операция е станала причина за издигането в йерархията на израелското разузнаване на Коен, а по-късно и за назначаването му за ръководител на службата от Нетаняху. Неговото прозвище в експертните среди е „Манекенът“.

Според Бергман Фахризаде се присъединява към Корпуса на ислямските гвардейци през 1979 г. Първоначално е служил като офицер, отговорен за науката. Малко след като Техеран успява да създаде малка експериментална система от центрофуги, иранците откриват, че САЩ и Израел имат информация за нея. Тогава са преместили инсталациите в таен обект в Натанц. Според израелската страна въпросният военен ядрен проект и до този момент е там.

Паралелно с това израелското разузнаване е съставило списък с ирански ядрени учени, ангажирани с проекта, начело с Фахризаде. Според Бергман още Олмерт е одобрил ликвидирането му. Тогавашният израелски премиер споменава в едно негово интервю по телевизията: „Познавам добре Фахризаде.“ Той не знае, доколко аз го познавам. Най-вероятно, ако го срещна на улицата, ще го позная. Той ръководи програма за извършване на неща, които не могат да бъдат одобрени. Няма имунитет за него, никога не е имал и не мисля, че някога ще има.“ В същото време службите са поискали отлагане на ликвидирането на Фахризаде, тъй като според тях иранците са били открили, че Израел е бил готов да извърши операцията. Дори били устроили засада на екипа, който е трябвало да извърши атентата. Въпросът за убийството на Фахризаде става отново актуален през 2015 г., когато службите предупреждават правителството на Израел, че администрацията на американския президент Барак Обама води преговори с Иран по ядрена сделка и вероятно ще стигнат до положителен резултат.

В същото време израелски медии съобщават, че вероятно Иран готви отмъщение за убийството, както Фахризаде, така и на Касем Сюлеймани. Последният беше ликвидиран на 3.1.2020 в Багдад. Израелски експерти са на мнение, че най-подходящата дата е малко преди 20 януари. Според тях идеята е отиващата се администрация на Тръмп да няма време за реагиране. В тази светлина в Израел са предупредили своите сънародници, пътуващи по празниците в държави като ОАЕ, Бахрейн, Грузия, Азербайджан, иракски Кюрдистан, Турция и Африка да бъдат внимателни и че могат да станат обект на нападение. Според израелската страна вероятно ще бъде използвана мрежата на Хизбула и други ирански проксита по цял свят. Не изключват и атаки в самия Израел, в това число и израелския ядрен център в Демона.

  • The Foreign Insider

Последно от СВЯТ

Войната в Украйна – кървав заговор срещу славяните: Крим, Хабад-Любавич, Небесен Йерусалим, Юдейски Преврат 2014, Хабад и Путин, Предателство в Кремъл, Постановъчна война. Операция „Z“ (Zion/ Цион)

Крим Днес предаването на Крим от РСФСР в състава на Украинска ССР през 1954 г. мнозина

Фейсбук страница