Изследвания на ваксини срещу коронавируса SARS показват по-тежко протичане на инфекцията

/

Защо болестта при ваксиниране протича по-тежко, отколкото ако няма ваксинация

Този феномен се обяснява в научни публикации с антитело-зависимото засилване на инфекциите

Руски вирусолози са готови скоро да пуснат на пазара първата нановаксина; това е многообещаващо, но има едно НО…

Десетки компании и страни в целия свят разработват ваксини против коронавируса. Някои от тях вече започнаха клинични изследвания, като минаха етапа опити върху животни.

Олга Карпова, ръководител на катедрата по вирусология в Московския университет „М. Ломоносов“, твърди, че след два месеца ще се появи руска ваксина, която ще действа едновременно против трите най-опасни коронавируса SARS, MERS и COVID-19. Според нея тя ще бъде рекомбинантна ваксина и ще се произвежда по следния начин:

В качеството на платформа се използва растителен вирус от тютюнева мозайка. Това е първият открит от хората вирус. В природата прилича на пръчица, но вирусолозите го превръщат в сферичен чрез специална техника с нагряване. В крайна сметка се получава кръгла наночастица, с размер 500-600 нанометра, която адсорбира в себе си белтъчините на всякакви коронавируси.

На тази основа отглеждат белтъци, създадени чрез методите на генното инженерство, които имат последователност, която влиза в състава на редица коронавируси – и SARS, и MERS, и COVID-19, и дори в такива, които още не са се проявили, но ние знаем, че живеят в прилепи и могат всеки момент да нахлуят в живота ни.
Това звучи много обещаващо, но в научната среда има един много щекотлив въпрос.

Възможно ли е ваксината да влошава протичането на болестта, за която е създадена?

За да отговорим на този въпрос, трябва да се запознаем с феномена „антитело-зависимо усилване на инфекцията“ – съкратено АDЕ. Този феномен е описан от учени през 1964 г.

Неговата същност е проста – в присъствието на специфични антитела, някои вируси се размножават по-бързо.

Впоследствие е установено, че когато антителата не неутрализират вируса в достатъчна степен, те се присъединяват към вирусните частици, което предизвиква по-ефективно заразяване на клетките и като следствие засилване на инфекцията и патогенността.
Впоследствие този феномен е наблюдаван при много вируси. Ако трябва да се каже по-ясно: след ваксинирането болестта протича по-тежко, отколкото ако не е имало ваксиниране.

Коронавирусите

Семейството коронавируси включва 40 вируса, от тях седем могат да заразяват човека. От тези седем четири вируса (229E, NL63, OC43, HKU1), предизвикват простуда и са отговорни за 10-15 случая с простудни заболявания. 229E и OC43 са открити през 60-те години на миналия век, още един (NL63) за пръв път е открит през 2004 г. в Холандия, а последният – (HKU1), в Хонконг.

Петият коронавирус SARS е отговорен за атипичната пневмония през 2002 г., която започна в Китай; шестият MERS беше отговорен за епидемията с близкоизточния респираторен синдром, която започна в Саудитска Арабия през 2012 г. Седмият вирус SARS-CoV-2е отговорен за настоящата епидемия през 2020 г.

Ето какво пишат вирусолозите в научни статии по тази тематика

На началния стадий на инфекцията коронавирусът SARS не заразява имунните клетки – макрофаги. Но когато имунната система започне да изработва антитела против вируса, те помагат на вируса да проникне в макрофагите, което води до по-тежка инфекция.

Работата над ваксина срещу коронавирусите се води усилено още от началото на епидемията на SARS
В изследванията през 2006 г. ваксината против коронавируса SARS е ефективна за млади мишки, но при старите, които са ваксинирани против SARS, ваксинирането довежда до имунна патология в белия дроб.

Същите резултати са получени в изследвания през 2011 и 2012 г. с няколко типа ваксини. Имунната патология в белия дроб се наблюдава и при ваксинирането на маймуни и други опитни животни.

В изследвания през 2008 г. ваксината срещу коронавируса SARS довежда след ваксинирането до тежка пневмония.
В канадско изследване през 2004 г. при ваксинирани срещу коронавируса SARS опитни животни, които впоследствие били заразени с коронавирус, се наблюдавало по-тежко възпаление на черния дроб в сравнение с неваксинираните опитни животни.

Всичките тези неуспехи в изпитанията се приписват на феномена антитело-зависимо засилване на инфекцията.
Например, в китайско изследване през 2007 г. ваксината против коронавируса SARS показала добри резултати върху животни, но върху човешка клетъчна линия
ваксината довела до засилване заразяването на клетките.

Тези резултати били потвърдени и в други изследвания.

Подобна картина се наблюдава и при коронавируса MERS в изследвания през 2016 г. Ваксината довела до имунна патология в белия дроб на гризачи при заразяване с коронавируса. В изследване през 2017 г. при ваксинирани срещу коронавируса MERS зайци се наблюдавало засилване на възпалението на белия дроб.

А когато на незаразени и неваксинирани преди това зайци прелели кръв от ваксинирани зайци, при тях също се наблюдавало засилено възпаление на белия дроб при среща с инфекцията.

Ваксина срещу днешния коронавирус няма да се появи скоро. А и да се появи, помислете добре какво рискувате, ако се ваксинирате!

Превод: PACПEP

Последно от БЪЛГАРИЯ

Някога чували ли сте по-логични и систематизирани аргументи: д-р Тодоров срещу българския министър на здравепогазването (ВИДЕО) Поздравления за д-р Пламен Пасков, разобличил мафията в центъра на тяхната бърлога (ВИДЕО) Костадин Костадинов: Показахме, че ние българите сме достоен народ

Тези видеа трябва да се преведе на английски, френски и немски и излъчат по цял свят. Малко

Ивановден е!

Честит Ивановден! Честит празник на всички именици! Ивановците в България са над 300 хиляди! Да са

The Bulgarian Times

Фейсбук страница

Фейсбук група

The Bulgarian Times