Изтривалката пред вратата защитава дома от зло и неканени гости

Килимчето, или изтривалката, пред външната врата защитава дома ни. То е удивителен домашен предмет, но лежи до прага, извън пространството на нашия дом. Килимчето пред входа защитава нашето жилище от тъмни сили и лоши хора.

 

Някога то било признак, че домът е богат. Тъканта струвала скъпо и само богат човек можел да си позволи да я сложи пред вратата си.

 

Бедните също се стараели да си изработят килимче за пред прага. Стари рибарски мрежи използвали за изтриване на краката.

 

Изтривалката служи за изтръскване на праха от краката и така гостът показва уважението си към своето жилище, към домашните духове-защитници.

 

Смисълът на изтривалката не е само хигиената. Изтривайки краката си в него, човек се отръсква от злото, завистта, негатива, който може да донася от външния свят. Това е много древно действие – „да изтръскам праха“, да се избавя от всичко вредно и опасно, което мога да докарам в дома си от улицата.

 

Ако магьосник е урочасал човек по пътя, ако неволно той е настъпил нещо забранено – чужд гроб или мъртво животно, насекомо, или е дошъл от лошо място с лоши хора или от болен, трябва да изтрие краката си в изтривалката и след това да влезе вкъщи.

 

Това не е само хигиенично, но и символично действие.

 

Ако си тръгваш от лоши хора, с които ти се иска завинаги да прекратиш отношенията, също символично трябва да изтриеш краката си и леко да потропаш в земята, да изтръскаш праха и да скъсаш връзката с лошото, което можеш да направиш и без изтривалка.

 

Изтривалката пред входа на дома свързвали със защитата, с парите, защото тя била и символ на материално благополучие. Стопанките слагали под нея монета или мъх, ако нямало монета. Топчето мъх ще привлече парите в дома и ще го предпази от зло.

 

Лошите и завистливи хора наливали под изтривалката „мъртва вода“, насипвали пръст, но това е глупава магия, защото тя затова е сложена пред вратата – да пази от зло.

 

Когато стопаните открият тези гадости, е по-добре да сменят килимчето с ново. На старото да благодарят за вярната служба и да го изхвърлят. Ако то е ново и запазено и е жалко да се изхвърли, е добре да се почисти.

 

Хубаво е на изтривалката да има защитен знак, най-обикновен и незабележим. Той засилва неговото защитно действие.

 

А който се опитва да повлияе чрез изтривалката, бързо ще бъде лишен от сили.

 

Много е важно изтривалката редовно да се почиства. Ако е износена, трябва да се смени. Мръсна и кална изтривалка вече е „мъртва“ и вече не е защита, а източник на негатив.

 

Изтривалката трябва да купува главата на семейството или стопанката. И трябва да го сложи пред външната врата на дома с добро настроение, мислено да помоли за защита на дома и за предпазване от зло.

 

За да не влязат в дома бедност, болести, скандали. На изтривалката може да се капне една капка парфюм или етерично масло, съвсем малко.

 

Това е символична жертва към добрите духове. Така смятали древните хора.

 

Чистата и опрятна изтривалка е признак на мир и благополучие в дома. И защита от външните тъмни сили.
  •  Анна Кирьянова
    Превод: Издателство PACПEP

10 места, където погрешно търсим щастие

 

14 предмета, които трябва незабавно да изхвърлим

 

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ

Фейсбук страница