Инджирлик към Крит или Сокотра?

Мохамед бен Зайед

Плановете на Вашингтон за преместването на американския диспозитив в турската авиобаза Инджирлик бяха обсъдени между Майк Помпео и Кириакос Мицотакис. Това съобщават редица регионални медии. Това е била основната тема при посещението на 29 септември на държавния секретар в американска военноморска база на остров Крит.

По този начин американската администрация иска да засили своето присъствие в Източното Средиземноморие. Това е и оценка на политиката, която води Реджеп Ердоган не само спрямо Гърция, но и в региона. САЩ създадоха своята база в Инджирлик по време на Студената война като жизненоважен стратегически актив в региона. Стратегическият характер на базата в Инджирлик се състои и в това, че там има американско ядрено оръжие. Паралелно с това оттам бяха осъществени някои от основните удари във войната срещу терористите от Ислямска държава в съседните Сирия и Ирак.

В същото време вестник New Khaleej съобщава, че се водят паралелни преговори и с престолонаследника на ОАЕ Мохамед бен Зайед. Интересното е, че става въпрос за позиции, контролирани от емиратската армия, а не става въпрос за територията на самата държава. Израелският сайт Debka посочва, че става въпрос за южното крайбрежие на Йемен, включително стратегическия остров Сокотра. Съвсем наскоро арабски източници съобщиха, че там ще бъдат създадени съвместни израелско-емиратски военни разузнавателни точки. Това е възможно след подписването на мирния договор между Израел и ОАЕ.

Говорителят на Пентагона полковник Томас Кампбел отрече напускането американската армия на базата Инджирлик. Специалисти посочват, че подобно преместване ще създаде прецедент, а именно дислоцирането на американско ядрено оръжие на територия на държава, която не е член на НАТО.

The Foreign Insider

Последно от СВЯТ

Войната в Украйна – кървав заговор срещу славяните: Крим, Хабад-Любавич, Небесен Йерусалим, Юдейски Преврат 2014, Хабад и Путин, Предателство в Кремъл, Постановъчна война. Операция „Z“ (Zion/ Цион)

Крим Днес предаването на Крим от РСФСР в състава на Украинска ССР през 1954 г. мнозина

Фейсбук страница