Инцидент на финландска АЕЦ (ВИДЕА) ОБНОВЕНА

/

Инцидент на финландска АЕЦ

Съобщава днес Международната Агенция по Атомна Енергия (МААЕ). Съобщението е кратко, макар и не достатъчно ясно и изчерпателно. Поради тази причина само ще ви го покажа 1:1, без коментари и догадки.

1

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) бе информирана днес в 11:56 (UTC) от Финландския орган за радиационна и ядрена безопасност (STUK) за събитие в блок 2 на атомната електроцентрала Олкилуото. Повишени нива на радиация бяха измерени вътре в централата и реакторът беше изключен. Според STUK, никаква радиация от централата не е попаднала в околната среда. Атомната електроцентрала Олкилуото се намира на остров Олкилуото на около 220 км северозападно от Хелзинки.

МААЕ поддържа контакти със своите колеги в Република Финландия и ще предоставя допълнителна обществена информация, когато стане налична.

Това е всичко. Когато стане известно нещо повече тогава и ще мислим и правим анализи и изводи.

ДОПЪЛНЕНИЕ

Какво се е случило във финландската АЕЦ „Олкилуото“?

Преди около 2 часа ядрения регулатор на Финландия (The Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK)) публикува на интернет страницата си прессъобщение с подробности около инцидента, заради който вчера беше спрян от експлоатация блок №2.

Ето оригинала:

2

Картата с разположението на централата, в ляво от текста, я поставих аз, за да се ориентирате по-добре. За по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху снимката.

Ето и превода на съобщението:

Събитието в атомната електроцентрала Олкилуото вчера не е причинило заплаха за безопасността на хората или околната среда
11 декември 2020 08:09
Съобщение за пресата

Ситуацията в блок 2 на Olkiluoto е стабилна и Teollisuuden Voima (TVO) продължава разследването и коригиращите дейности във връзка със събитието. Органът по радиационна и ядрена безопасност продължава засиления надзор върху работата на TVO. (TVO най-вероятно е компанията – оператор на АЕЦ-а, бел. Г.К.)

Органът по радиационна и ядрена безопасност (STUK) продължи да наблюдава ситуацията през нощта. Радиационната обстановка в централата и в околната среда е нормална. Не е освободена радиоактивност, която би имала някакво въздействие върху хората или околната среда. Персоналът на централата не е бил изложен на радиация.

Причината за събитието вчера е неизправност в системата за пречистване на охлаждащата вода на реактора. Замърсен филтър е попаднал в охладителната верига и е причинил временно повишаване на нивата на радиация във веригата. Горивото не е повредено, следователно няма риск от вредно радиоактивно изпускане.

Повишените нива на радиация в охладителната верига са инициирали автоматичните системи за безопасност. Персоналът е действал в съответствие с инструкциите за защита на хората и за нормализиране на ситуацията.

STUK ще продължи засиления надзор върху коригиращите действия в блок Olkiluoto 2. Teollisuuden Voima прекрати аварийния режим на готовност и работи в съответствие със стандартните процедури.

Това е всичко. Не ни остава нищо друго, освен да се доверим. Но когато ядрената мафия казва нещо, независимо кой неин национален клон, винаги е добре да си имаме едно на ум. За истинската степен на сложност от инцидента ще можем да съдим по времето на престой на блока, преди отново да бъде подключен към енергийната система. За сега това все още не се е случило.

  • Инж. Георги Котев

Бел.ред; Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.

ПО ТЕМАТА

Какво да правим при повишена радиация

Последно от ВИДЕО

Америка я чака голям скандал! Руските въоръжени сили край Мариупол заловиха генерал-лейтенант Роджър Клутие от армията на Съединените щати (ВИДЕО ОТ ЗАДЪРЖАНЕТО) ОБНОВЕНА Канадският генерал-лейтенант Тревър Кадийо беше арестуван при опит да избяга от „Азовстал“ (ОБНОВЕНА) Арестуваха Адмирал Ерик Олсън!

Руските въоръжени сили край Мариупол заловиха командващия на НАТО генерал Клутие Америка я чака голям скандал

ПРЕВЕДЕНО ВИДЕО: Снайперисти от „Евромайданът“ си признават, че са били наети от ЦРУ, за да стрелят по мирните граждани на площада и да се извърши държавен преврат в Украйна през 2014 г. | Истината, за която осем години медиите мълчаха (ФИЛМ – БГ СУБ) | Десен сектор на Евромайдана (ФИЛМ – БГ СУБ)

Снайперисти от „Евромайданът“ си признават, че са били наети от ЦРУ, за да стрелят по мирните

Фейсбук страница

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times