Facebook.com/RealBenGarrisonCartoons

Таня Тодорова: Истинската пандемия е от нарцисизъм и психопатия

В правовата система всеки е невинен до доказване на противното. В общество, което се управлява от психопати е точно обратното – всеки е болен до доказване, че е здрав!

Статията е на социален психолог, а накрая ще намерите и анонс за следващия епизод от подкаста на „От Извора“, в който авторката разяснява своите възгледи

За опасността и вредата, която може да причинят на човечеството нарцисизмът и психопатията пиша отдавна. През последната година политически мъпети, купени лекари, платени pressтитутки и лесно продаващи се инфлуенсъри не спряха да ни заливат по всякакви канали с информация, че в момента в света върлува пандемия. Всъщност те ни информираха за ПЛАНдемия, но пандемия в действителност съществува.Всички изброени категории са вирусоносители на вируса, който причини реалната пандемия – пандемията от нарцисизъм. И понеже покрай ПЛАНдемията всички станахме експерти и сме наясно с термините от вирусологията и епидемиологията, аз ще ви разкажа за нарцисизма като вирус. Да, той е вирус, който в момента причинява глобална пандемия, която е обхванала цялата земя, различни култури, цивилизации и общества.Ще се опитам да обясня какво представлява този вирус,как да се ваксинирате срещу него и да укрепите имунитета си, за да можете да се защитите, когато той ви атакува. След като знаем как да се защитим индивидуално, трябва да помислим как да защитим цивилизацията, за да не се повтори никога повече тази глобална пандемия, която в момента може да разруши напълно нашия свят.Ще заимствам идеи от вирусологията и епидемиологията и ще ги приложа към психологията. Да се сравни нарцисизмът с вирус не е трудно. На първо място честотата и разпространението на нарцисизма сред глобалното население и особено сред младите хора експлодира. Няма как да се опише по друг начин това, което се случва в момента.

Младите хора са пет пъти по-склонни да бъдат нарцисисти в сравнение с по-старите поколения. Имаме проучванията на Twenge Campbell и много други, които го потвърждават. Социалните медии допринесоха изключително много за появата на тази пандемия.

Какво могат като цяло да ни научат вирусологията, епидемиологията и медицината за възможностите да се предпазим в тази пандемия? – На първо място, за да се разпространи един вирус, той се нуждае от податлива, възприемчива, наивна и незащитена със знания популация. Популация, която никога преди не е била изложена на този вирус и следователно няма готов имунен отговор, разбирайте защита чрез житейски опит и начин на живот, от който се учим в движение, вместо налагания ред.

Към днешната дата много хора не знаят нищо за нарцисизма, нито пък как да го идентифицират, което съответно не им дава възможност да се защитят от него. Хората не знаят какво да направят, няма предписани мерки, няма стратегии.

Какво е в действителност нарцисизмът?

Ако се позовем на Фройд, тогава трябва да приемем, че това е фиксиране в ранната фаза на развитие с акцент върху автоеротизма и по-специално сексуалния автоеротизъм. Юнг твърди, че нарцисизмът е в действителност здравословен, но може да попречи в процеса на създаване на Аз-а и при процеса на интроверсия нарцисизмът може да се превърне в злокачествен. Мелани Клайн и нейните последователи, които казват, че нарцисизмът е шизоиден феномен и това е проблем на хората, които потискат емоциите си и ги интернализират; хората, които не си взаимодействат с другите хора или въобще не комуникират с тях.

От изброеното става ясно, че сред самата научна общност има фундаментално разногласие по въпроса какво точно е нарцисизмът. Как тогава да започнете да го анализирате или да се предпазите от него, ако не можете да го дефинирате правилно? Не ви ли напомня тази ситуация на ситуацията, в която се появяват нови вируси и не знаем нищо за тях и сред медицинската общност започват дебати какъв е точно вирусът и как действа, как се разпространява и как трябва да се защитим?

Като цяло населението се оказа наивно и много податливо на вируса на „нарцисизма“. От една страна, нарцисизмът заразяваше по два начина: веднъж хората ставаха жертва на нарцисизма (процеса на нарцистично насилие), а втори път – като се създаваше колективна травма: развиват се нарцистични черти и психопатични реакции. Ето как вирусът на нарцисизма започна да атакува доверчивите, емпатични наивници и като цяло възприемчивото население, и в същото време експертите не можеха да се съгласят какво точно представлява той и какво трябва да се направи с него.

Знаем, че жизненият цикъл на всеки вирус започва с това, което наричаме див тип вирус – прототипа или шаблона на първоначалния вирус. Това може да е зооантропонозен вирус – такъв, който се прехвърля от животно на човек, може да изцяло човешки, но той е див и постепенно при неговата репликация се получават грешки при копирането и той започва да мутира. Грешките се наричат мутации и така стигаме до мутантни вируси, които не са идентични копия на оригинала.

По-голяма част от тези мутации са доброкачествени за гостоприемника, което води до отслабване на възможността му за разпространение. След като отслабне достатъчно, той умира и най-накрая изчезва. Въз основа на подобни мутации изчезва испанският грип.

Мутациите може да не са винаги лошо развитие на биологичния процес, но когато те се натрупват, могат да станат опасни, особено ако се случват в онези части на вируса, отговорни за разпространението му, например шипа или капсидната обвивка, отговорна за имунния отговор. Ако успеем да изолираме или разпознаем тези промени и натрупвания, получаваме изолати, които са известни като варианти. Те са достатъчно разпознаваеми като оригинали на дивия вирус, но при тях са настъпили важни промени, които им помагат да подобрят една или повече черти, като например – по-лесно предаване на вирус, по-заразни, или пък предизвикващи по тежко протичане и причиняване по-често болестен процес. Когато се натрупат достатъчен брой мутации, тогава имаме щамове, а щамовете са отклонения от оригинала на дивия тип и така те всъщност стават почти нови вируси.

Същият процес се наблюдава при нарцисизма.

Оригиналният, див нарцисизъм се среща в ранното детство и обикновено е резултат от травма или злоупотреба. Ако например родителите не дадат възможност на детето да се развива като самостоятелен индивид, ако го изолират от благоприятното въздействие на реалността и не му позволяват да порасне, ако родителите превърнат детето си в идол и му създадат чувство за грандиозност, такива поведения всъщност са груба намеса в развитието на детето, защото нарушават неговите граници като самостоятелен индивид и в този момент някои деца стават носители на вируси, които развиват див тип вирус на оригиналния и който наричаме вторичен на първичния нарцисизъм. Този вид нарцисизъм е вече патологизиран и тези индивиди се представят за възрастни, без никога да са станали такива. Това са псевдо-възрастни или индивиди, които имитират възрастните, но по своята същност остават завинаги деца.

Тези пораснали деца, които се представят за възрастни, носят у себе си вируса на нарцисизма, който мутира според обстоятелствата. Ако нарцисизмът е асоциален, мутациите го отслабват и психопатичните нарцисисти могат да се отърват от голяма част от своя нарцисизъм спонтанно към 45-та или 50-годишната си възраст. Ако нарцисизмът не е асоциален, не е психопатичен, мутациите могат да доведат до изолати и до по-ефикасни варианти, които са подобрена версия на оригиналния вирус. Тези варианти стават опасни, предават се по-лесно, стават и по-смъртоносни, и така формата на оригиналния вирус се превръща в нещо много зловещо.

Нека се върнем отново към медицината.

По време на мутациите вирусите променят своя генетичен материал по едва доловим, почти неусетен начин и това е генетично отклонение, но понякога претърпяват масивна промяна в генетичния материал, която се нарича антигенна промяна и на практика те стават изцяло щамови варианти, почти като нови вируси. Новият вирусен нарцисизъм претърпява промени – и от двата вида – променя поведението на индивида, който е заразен с него, задържа определени черти от стария вирус, но увеличава други според обстоятелствата и очакванията в околната среда. Като цяло ядрото на нарцисизма се запазва, но това всъщност е и стабилната част на нарцисизма – липсата на ясно основана идентичност и с течение на времето нарцисистът се превръща в модел на личностни разстройства.

Нарцисистите буквално сменят формата си и буквално стават други хора при различни обстоятелства, в различна среда и с различни хора. Във вирусологията това е еквивалентът на промените в генетичния материал. Тук се появява проблем. Генетичната промяна и още повече последвалата антигенна промяна помагат на вируса да се прикрие от имунната система и тя вече не го разпознава като вирус. Чрез промяната вирусът става невидим за имунната система и ако сега тези механизми ги приложим към нарцисизма, ще видим, че промяната на оригиналния нарцисизъм води до нов вид вирус, който успешно се прикрива от нашия имунитет.

Заразените с този вирус на нарцисизма много успешно имитират нормални хора, дори се представят за емпати, проявяват състрадание и така на нормалните хора им е много трудно да разпознаят нарцисистите. Нарцисистите са способни на такова шоу, че нашата имунна защита въобще не е в състояние да ги разпознае. Няма значение колко пъти сте били изложени на нарцисисти, няма значение колко добре сте били образовани, колко е добър имунологичният ви отговор, нарцисистът може да ви направи напълно беззащитни.

Нарцисистите използват нашите уязвимости и чрез детето, което живее у всеки от нас, ни атакуват.

Нашите защитни сили са провокирани и психологическата имунна защита e провокирана от нарцисиста, но всъщност тази защита е нарцистична и психопатична защита. Когато ние сме изложени на нарцисист, се заразяваме с вируса на нарцисизма. Ние ставаме леко нарцистични и леко психопатични, но ако експозицията ви е достатъчно дълга, ако вирусният товар на нарцисизма е достатъчно продължителен, ако хванете достатъчно много нарцистични вируси, тогава вашата имунна система ще започне да се руши. Вашата имунна система ще бъде пренатоварена и тогава вашите психопатични защити ще висят на косъм.

Имаме същия процес, когато човешкото тяло е атакувано от много вируси и вирусният товар е много висок. Тогава имунната система буквално прегрява и тогава имаме автоимунна реакция, известна като цитокинова буря. Вирусът на нарцисизма може да свръхстимулира вашата имунна система, ако вие сте изложени на него за твърде дълго време или пък много интензивно и то многократно. Това е сложна, комплексна травма. В този случай вашата психологическа имунна система губи контрол в действителност и става хиперактивна и вашата защита ви прави нарцисист и психопат. Това се случва при граничното разстройство на личността, когато пациентът преминава към психопатично състояние, което е известно като вторична психопатия – психопат с емоции и емпатия.

Това е механизмът, по който нарцисизма може да задейства имунната ви система и вие също да се превърнете в нарцисист и в този смисъл имаме заразяване на общността и предаване на вируса от човек на човек. Нарцисистът предава своя вирусен товар на вас, вашата имунна система е провокирана, вие ставате хиперактивен, превръщате се в нарцисист, започвате да злоупотребявате с други хора, губите вашата съпричастност, ставате импулсивни, антисоциални и когато злоупотребявате с други хора, тяхната имунна система се провокира и така се получава един затворен, порочен кръг без край.

Имаме налице предаване на вируса-нарцисизъм в общността. Това са картината и процесът, описани най-общо с помощта на медицината, вирусологията и епидемиологията. Идва трудният въпрос:

Какво можем да направим в този случай?

Какви мерки можем да предприемем срещу нарцистичната епидемия, която в момента е обхванала всяка култура и всяко общество и продължава от години?

Отговорът отново идва от медицината – това, което правим, когато сме изложени на опасност от истински вируси. Започнете с „маскиране“. След като пандемията е излязла извън контрол, „маскирането“ е работеща защита в този случай. Какво обаче е маскирането, когато вирусът е нарцисизъм и говорим за психологически вирус?

Когато пиша да се маскирате, нямам предвид да слагате памперси на лицето си. Имам предвид да обърнете внимание на образованието, което сте получили досега, да подложите на инспекция знанията, които имате до момента, да започнете да се образовате отново, като задавате въпроси, като проявявате любопитство, като търсите нова информация и обменяте наученото с други хора. Отидете в библиотеката и започнете да търсите литература за нарцисизма, изучете го във всичките му аспекти, как работи, какви техники за манипулации ползва, защото това е ключов въпрос.

Решението не е да кажете: „Ох, аз съм жертва на нарцистична злоупотреба. Горкият (горката) аз.“ Това няма да ви доведе до никъде. Вие сте тези, които трябва да научите колкото е възможно повече за нарцисизма, и това е първата линия на защита, която да ви предпази от вируса на нарцисизма. Знанията са маската, която ще ви защити срещу този вирус.

Маскирайте се със знания за нарцисизма. Втората защита е социална дистанция.

Стойте надалеч от хора, които изглежда са хванали вируса. Дистанцирайте се от тях. Стойте настрани от уязвима, наивна и податлива на този вирус кохорта (група от хора, обединени от лидер, действащи заедно за своите интереси с нечисти средства). В тази кохорта лесно могат да попаднат всякакви корпоративни мениджъри, хора от шоубизнеса, сороспии и всеки, който е от групата на умнокрасивитета.

Нарцисизмът гравитира към определени професии и може би е добре да ограничите контактите си с хора от тези професии за известно време. Кои професии визирам: юристи, хора от сферата на правоприлагането и т.н. Дистанцирайте се от кохорти, които са по-склонни да хванат вируса на нарцисизма. Идентифицирайте носителите на вируса от вашето обкръжение и започнете да ги държите на социално разстояние. Това е за ваше добро.

Следващата мярка е – стойте и правете всичко на открито, навън. Какво имам предвид – не допускайте много хора в рамките на вашия периметър, не им позволявайте да преминат границите, които вие сте си поставили, и се пазете от всеки, който ще се опита да злоупотреби с вас. Нека вашето собствено поведение бъде максимално открито за приятели, колеги, близки роднини.

Премахнете интригите и клюките от ежедневието си. Не бъдете лековерни и наивни и не вярвайте на всичко, което чуете. Проверявайте фактите и търсете кой е източникът на информацията, и бъдете свръхбдителни на кого ще се доверите. Слушайте интуицията си и се пазете.

Всеки може да бъде заразен от вируса на нарцисизма и докато не докаже обратното, нека стои на разстояние от вас. В тази пандемия изхождаме от предположението, че всеки е заразен от вируса на нарцисизма, докато не ни докаже обратното.

Тук нещата се развиват точно в обратна посока на законовата система.

В правната система всеки е невинен, докато се докаже, че е виновен. В общество от нарцистична, психопатична цивилизация се приема, че всички са заразени с нарцисизъм и докато той или тя не ви докажат, че не са, дръжте ги далеч от вашето лично пространство и се дистанцирайте социално от тях. След всяка среща или интеракция с хора, „дезинфектирайте“ чувствата и емоциите си.

Анализирайте случилото се и се чуйте какво ви казва интуицията ви за този човек. Оставете потока на съзнанието ви да тече свободно, дайте си достатъчно време и така ще разберете дали не сте попаднали на носител на вируса на нарцисизма.

След това, ако е нужно, направете „дезинфекция“ на съзнанието си. Това може да отнеме време, но не се тревожете. Нека сте сигурни в отговора, „дезинфекцирайте“ душата си с медитация, спокойствие, музика и когато тя е чиста, ако нещо нечисто се опитва да влезе в нея, вие ще го видите веднага, защото то ще се открои ясно.

Ваксинирането срещу нарцисизъм е начинът да се спасите.

Как точно да се ваксинирате срещу нарцисизъм?

Дали е достатъчно, ако знаем какво е нарцисизмът и имаме знания за него? Не. Това ниво на защита отговаря на носенето на „маски“. Достатъчно ли е, ако придобием професионални знания за нарцисизма? Не. Това е ниво носене на хирургическа „маска“.

Ваксинирането срещу нарцисизма е нещо друго. Какво е ваксинацията като цяло? При ваксинацията (когато говорим за стандартните ваксини, а не за сега модерните и експериментални mRNA ваксини) инжектираме човешкото тяло с отслабена версия на патогена, който причинява болестта, но е толкова слаб, че не може да причини самата болест, но от друга страна е достатъчно жив, за да причини имунен отговор. Ваксинацията срещу нарцисист трябва да се направи по абсолютно същия начин.

Необходимо е да се изложим на отслабена версия на нарцисист, на хора, които носят елементи на нарцисизъм, и така вашата психика, вашият ум и вашата душа, когато са изложени на въздействието на отслабена версия на нарцисист, ще могат да развият имунен отговор, който в последствие ще може да идентифицира и разпознае нарцисиста и ще ви помогне да го избегнете. Не бива в началото да се излагате на въздействието на по-силен нарцисист, защото вашата душа и ум не са готови с имунния отговор и самият вие не сте защитен от нарцистично обсебване.

Някои черти и поведения са типични за нарцисистите, така че можете умишлено да се изложите на тях, за да обучите имунната си система на адекватен отговор. Една от типичните черти на нарцисистите е грандиозността. Влезте в интеракция с грандиозен нарцисист – обикновено са арогантни, надменни и многословни. Изживяването няма да е приятно и е възможно да получите странични ефекти, точно както би се получило, ако си сложите ваксина.

Грандоманията се среща при 90% от нарцисистите, така че ще се имунизирате срещу голяма част от тях. Следващия път, когато срещнете прояви на грандоманство и арогантност, ще можете веднага да ги разпознаете. Това е добра ваксина и ще ви върши чудесна работа.

Изложете се на въздействието на хора, които смятат, че имат „специални права“ (цялата кохорта сороспии и техния ешелон от умнокрасиви симпатизанти). Тази черта се среща при 60-70% от популацията на нарцисистите, така че ако се имунизирате срещу нея, вашата защита става още по-силна.

Не разбирайте погрешно горните съвети.

В никакъв случай не ви убеждавам да си хванете за интимен приятел нарцисист или пък да се ожените/омъжите за такъв индивид. Просто се огледайте за хора с нарцистични черти или имащи нарцистичен стил на поведение. Те са отслабената версия на вируса на нарцисизма и не са толкова опасни за вашата имунна система.

Това ще ви помогне да избегнете и разпознаете над 90% от нарцисистите. Вашата система ще има готов имунен отговор срещу тях. Какъв вид имунен отговор ще развиете и ще бъде ли той в състояние да ви защити, ако в бъдеще се изложите на вируса на нарцисизма?

Точно както в природата, вие ще създадете три вида имунитет. Първо ще създадете антитела. Антителата са специфични белтъци изработени от вашите имунни клетки, наречени лимфоцити клетки, които преследват вирус или бактерията и я убиват или неутрализират. Когато се излагате на въздействието на нарцистични хора, които не са завършени нарцисисти, а отслабена версия, вие си създавате антитела. Това са елементи във вашия ум, конструкти, които ще се задействат, когато нарцисистът се опита да ви провокира и ви отведе към нарцистично поведение. Вашите антитела ще се събудят и ще ви попречат да тръгнете по този път, ще атакуват вируса на нарцисизма и ще ви накарат да се откажете от нарцистичното поведение.

Вторият тип защита, която ще се генерира във вашето тяло, ще бъдат клетките на паметта. Тези клетки носят паметта за вируса. Все едно разполагате с библиотека с много книги и всяка от тях съдържа инструкции как да се борите срещу определен вирус. Когато клетките на паметта разпознаят вируса, те изваждат съответната книга и намират инструкциите за борба с тази инфекция. Това са клетки, които имат памет и всяка клетка е цифров запис как да се борим с даден патоген.

След като се изложите на слаби версии на нарцисисти, на нарцистични черти и поведения, които са изолирани, а не на пълната версия, ще развиете такива клетки на паметта. В момента, в който попаднете на реален нарцисист, вашият ум ще вземе „книгата“ от рафта и ще получи достът до цифровия запис, където има инструкции как да се откачите от нарцисиста, как да се предпазите от емоционално нараняване, как да регулирате вашите собствени емоции, как да регулирате лабилните състояния, в които можете да изпаднете. Когато изградите антитела и клетъчна памет и попаднете в компанията на нарцисист, вие ще се чувствате дискомфортно. Това ще са страничните ефекти от факта, че сте ваксиниран срещу нарцисисти.

Третото нещо, което ще се случи, след като сте се изложили на слаба версия на нарцисист, е вашето тяло (съзнание, ум) да развие клетки, които атакуват болните и заразените клетки във вашия организъм. Тези клетки ще атакуват вашите собствени заразени клетки. Това прилича малко на автоимунен отговор, но не е. Това е имунен отговор, който атакува вашите собствени клетки, но само тези, които са се компрометирали, които съдържат вирус и в които той може да се размножава. Тези клетки ще атакуват всяка част от вас, която се е заразила с нарцистично поведение, всяка част на речта ви или начин да изградите модел на връзка, която е заразена с нарцисизъм.

Излагайки се на въздействието на слаби нарцисисти, вие ще си изградите три вида активна защита,

която ще отблъсква вируса и ще ви кара да го избягвате веднага щом го разпознаете.

През последните няколко десетилетия човешката популация беше широко изложена на вируса на нарцисизма от една страна и видяхме огромно заразяване на общността с този вирус, но от друга страна видяхме как се развива стадният имунитет. Виждаме увеличаване на броя на хората, които стават чувствителни към нарцисизма, когато са изложени на него, осъзнатост срещу нарцисизма, увеличаване на защитните сили срещу него. Виждаме как стадният имунитет започва да действа, след като милиони хора са били заразени с вируса на нарцисизма, а това принуждава този вирус да мутира за да може да оцелее.

Стадният имунитет означава, че вирусът среща трудности да намери наивни и лесно податливи домакини, защото по-голяма част от хората са имунизирани и имат готови имунни отговори, така че когато вирусът се опитва да влезе в тялото им, той бива унищожен или неутрализиран и не може да се възпроизведе. Това го принуждава да мутира и да стане много агресивен и жесток и виждаме какво се случва в момента.

Когато стадният имунитет срещу нарцисизма като вирус се е развил, тогава започва увеличаване на психопатията. Психопатията е мутация на нарцисизма. Това е възможно най-агресивната форма на нарцисизъм. Тя е силно заразна и е смъртоносна. Когато ние сме имунизирани, когато нашите защитни сили стават по-силни срещу класическия нарцисизъм, когато ние лесно започваме да разпознаваме нарцисизма, да избягваме хората, които са негови приносители, да ги изолираме, да ги деактивираме, като не им даваме възможност да ни причиняват психологична вреда, то тогава вирусът на нарцисизма ще бъде под огромен натиск да се развива, да се промени, да стане още по-насилствен и по-агресивен, защото броят на хората, които са готови да го приемат, ще намалява и конкуренцията за тях ще е много по-ожесточена.

Ето защо

в момента наблюдаваме преход от класически нарцисизъм във всичките му форми към психопатия и вторична психопатия

и все по-нарастващ брой на първични психопати.

Сега човечеството се е запътило към среща с този вирус – психопатията, и за да си изградим стаден имунитет, ще трябва да преминем през всички фази и стадии, които изброих по-горе: да се „маскираме“, тоест да научим какво е психопатията и кои са отличителните черти на психопатите, да ги разпознаваме; да ги държим на социална дистанция от нас; да си „дезинфекцираме“ ума и душата след среща с тях. Ще се наложи и да се „ваксинираме“ срещу тях.

Всеки вирус се самоограничава до минимум разпространение или изчезва или умира, след като стадният имунитет срещу него стане достатъчно голям. Тук историците и всеки, който познава историята, ще ми възрази: „Историята знае, че винаги е имало нарцисисти и психопати.“ Да, така е. Но когато всеки даде своя дял срещу този вирус, тогава тези, които останат заразени от вируса на нарцисизма и психопатията, ще бъдат като шизофреници – нещастни хора със заболяване, което трябва да се лекува с подходящата терапия и да нямат достъп до обществени постове в обществото, нито пък начин да налагат политики, които засягат хората в световен мащаб.

За да оцелее човешката цивилизация, трябва да се справи с пандемията от нарцисизъм и психопатия.

Ако намирате тази статия полезна, тогава направете така, че тя да достигне до колкото може повече хора. Благодаря за отделеното време и внимание.

Автор: Таня Тодорова
Източник: Оn А Real Case

Таня Тодорова ще е звездата в следващия епизод на подкаста на Иван Стаменов — Стопанина

Двамата с Иван Стаменов, Стопанина на „От Извора“, близо един пълен час ще говорят за темата от горната статия, за фалшивата пандемия и качествата на експерименталните „ваксини“, за фашизма на социалните мрежи и в политиката, като очертават възможни пътища за лесноосъществими решения за излизане на множеството кризи.

Очаквайте епизода скоро тази седмица.

Последно от ЛЮБОПИТНО