Историята не спи – спим ние, българите! Откъси от едно провокативно интервю (+ВИДЕО)

/

Историята беше заспала, а изведнъж тръгна взривно, с шеметна бързина

Затова виждам три варианта пред системата

Първият:
да се върви към хипер капитализъм – тоест да се наложи тотална пазарна диктатура върху целия свят, целият свят е площадката за развитието на капитала. На този глобален характер на капитализма, обаче, не съответства локалната организация на политическата власт – държави, нации, етноси. Едното влиза в противоречие с другото. И има два варианта – или политическата форма ще съответства на икономическата, или икономическата ще се разруши – за да съответства на политическата. Но историята показва, че икономическата форма рано или късно продуцира политическата форма. В случая това ще мине през „трупа“ на националната държава. Тъй като структурите на национално организираните общества са тесни за разгръщането на пазара във всичките му измерения.

Поради тази причина ще се премине към това, което Жак Атали /френски икономист и писател/ нарича Корпорацията – като адекватна политико-икономическа военна структура на световния капитализъм. Бъдещето ще принадлежи на един глобален хипер капитализъм, на който ще съответства клъстър от световни корпорации. И в момента имаме корпорации, чийто оборот е в трилиони, в сравнение с мизерни държави като България. Ето защо един шеф на една корпорация като Фейсбук или Туитър може директно да каже на американския президент shat up – млъкни. И му затвориха устата – буквално.

Тези корпорации се чувстват достатъчно силни и сега смятат, че през ковид-истерията – събитието, отключващо тези процеси – ще влязат в силата си и ще разрушат, в рамките на няколко години до десетилетие съществуващата структура на националните държави, което им пречи, което ги задушава. Това ще премине през смазването на всякакви форми на съпротива, през смазването на национален, етнически и всякакъв друг суверенитет.

Нов тип идентичности ще се родят. И те ще се базират преди всичко върху индивидуализацията на човешкото същество, неговата афилиация – принадлежност, ако щете във фейсбук-групи , контролирани през електронните платформи, или принадлежности най-вече към корпоративното членство – вие сте част от една компания и принадлежите на нея. Те ще имат, включително, собствени платежни средства, които ще се движат в рамките на тези глобални икономически играчи.

Неслучайно вече се поставя хипер акцент върху расови, сексуални и всякакъв друг тип малцинства – тоест раздробяването, разгромяването на големите етничности, на големите политически общности и превръщането им в лесно управляеми и манипулируеми малцинства, базирани на съвършено други идентичности. Но не с познатите ни и свързани с дълга история религиозни, национални, етнически, които биха могли да бъдат огнища на някаква съпротива.

Това е един от кошмарните сценарии и аз виждам, че той се развива с бясна скорост. Той се случва буквално пред очите ни.

Вторият вариант,
който също е толкова мрачен, е вариантът на говорителя на новите тенденции Клаус Шваб /швейцарски икономист, създател и президент на Световния икономически форум в Давос/. Той описва вариант, в който капиталистите ще приключат капитализма. Шваб описва един свят, в който корпорациите няма да преследват основното , за което са създадени – печалбата. И казва: приключваме с неолибералните приказки за свободен пазар, и всъщност използвайки ковид- истерията, взимайки страха на огромна част от човечеството, ще се формира един Алианс от няколко корпорации на върха на една властова пирамида в света, икономическа пирамида и този Алианс ще направи, пак цитат от Жак Атали – Световно преразпределително правителство. Никакъв пазар. Капиталистите ще отменят капитализма и ще настъпи такъв комунизъм, че чудо ни се пише – в най-лошия смисъл на тази дума.
Централна преразпределителна икономика, с всички кошмари, които даже „1984“ на Оруел не може да си представи.

И третият вариант,
който, според мен, е най-реален – да се премине към един свят на макрорегиони. Грубо казано глобализацията, която избърза напред и погреба националната държава, сега ще трябва да направи крачка назад. Националната държава вече е тясна за капитала, но пък светът все още е твърде голям за капитала. Ще се стигне до някакви средни блокове – северноамерикански блок, евро-азиатски блок, китайски, африкански и т.н. между тях ще настъпят някакви отношения и ние седим на процепа между два блока. (бел.: според мен седим не между два, а на процепа между три блока)
Та, новата посланичка на Русия в България, може би, е предвестник на този нов свят.

В. ВАСИЛЕВ: Предстоят ни избори, тук има един много интересен момент: хората не искат да бъдат управлявани постарому, властите не искат да управляват поновому, но няма революционна ситуация. Може ли да се породи?

– Знаете моя скептицизъм, зная, че се намирам в телевизия и зрителите очакват да кажа, че е много лошо сега, но ще стане по-хубаво. Драги зрители, намерете си други професионални лъжци, аз не съм сред тях! И ще кажа истината както я разбирам, а няма да ви заглавичквам. Ние се намираме във война. А при военни действия кое е по-важното – да казвате „вие сте велик“, „вие ще успеете“ или да имате абсолютно адекватна представа за ситуацията – за собствената си слабост, за силата на противника и, разбира се, реалните, а не въображаемите шансове за успех. Мисля, че второто е по-важно.

И много по-ценен за народа си е онзи обществен деятел, който посочва истинските слабости и шансове, а не да гощава с приказки на едро – да казва неща, дето искате да чуете и дето няма да се случат.

За нашите избори: мисля, че ще бъде поредица от много гърчове на нашето общество, тъй като нашето общество няма потенциала да реши собствените си проблеми. Българското общество няма познавателния потенциал, няма човешкия, демографския, експертния потенциал, няма куража дори да погледне реалността в очите. Собствената си реалност, за самите себе си.

Казвате, че народът не желае да живее постарому, а не, може, може – както не са желаели, така 500 години са живели. Не е патриотично, но за сметка на това е исторически достоверно.

В. ВАСИЛЕВ: Но пак са се намерили лудите глави!

– Лудите глави са се намерили не благодарение, а въпреки обществените нагласи – както сега му казваме по модерному. Забравят се някои срамни части от българската история – когато Ботев е слязъл на Козлодуй, двама овчари като видели кой идва, вместо да отидат да посрещат четата, отърчали, както пише Захари Стоянов, в съседното черкезко село да съобщят, че „лошави хора са слезли на брега“, та властите да вземат мерки, да се опази царщината. Хубаво е да се познава историята, а не да си въобразяваме каква история сме имали.

За изборите – ще имаме патова ситуация. Срещу нас има политико- олигархично-криминална структура, която няма да допусне по никой начин да бъде детронирана просто ето така! Твърде голям е залогът – той е икономически, финансов, не казвам политически, защото това не е политическа структура. Каква политика има ГЕРБ, що за политическа структура е това? Кои са техните идеи, кои социални слоеве те представляват?

Ние ще влезем в поредица от кризи, но понякога една система рухва чрез поредица от кризи. Например, когато има резонанс, системата започва да се тресе от твърде много резонанси и накрая се срутва. Твърде дълго беше създавана тази Вавилонска кула на страха, наглостта, престъплението и на арогантността. Идва време да се срути обратно надолу.

В. ВАСИЛЕВ: Човек, като живее достатъчно дълго време тук и като познава действителността, започва да изпитва срам, от това, което вижда. Как може нашият народ да измие срама от това, че сме се оставили такива хора да ни управляват?

– Смятам, че срамът е гняв, обърнат навътре към самите себе си. Трябва да се разгневим на самите себе си, на нашия манталитет, на нашата мърлявщина и безволевост, на мързела ни, липсата на гръбнак, на непрекъснатото ни мрънкане и оправдание с някой друг. За всичките беди сме си виновни само и единствено ние и, когато разберем това, ще бъдем свободни.

БЕЛЕЖКА: Откъсите са от телевизионно интервю в БСТВ на социолога и политолога д-р проф. Иво Христов. Това е едно различно мнение за нашето и световното настояще и затова го пускам. Защото където всички мислят еднакво или еднакво не мислят, няма бъдеще.

  • Григор Лилов

ВИДЕО

 

Контролавирусът – част от пъзела The Great Reset (ВИДЕА-БГ СУБ)

 

Китай прилага “цивилизационен кодекс“ за да разшири контрола (ОБНОВЕНА) Китай официално узакони Системата за социален рейтинг

 

Равин Амнон Ицхак разкрива плана на ООН за Нов Световен Ред 2021 – 2030 (ВИДЕО – БГ СУБ)

Последно от БЪЛГАРИЯ

Снимка на деня + ВИДЕО

СНИМКА НА ДЕНЯ   Интервю на хирурга, който смяташе, че неваксинираните трябва да се оставят да

The Bulgarian Times

Фейсбук страница