И Египет недоволен от поведението на ОАЕ в Либия

Все по-ясно става, че изземването от страна на ОАЕ на лидерската роля в международната про-Хафтар коалиция и непризнаването й от страна на Русия и Египет, е основната причина за успешните военни операции на армията на правителството на Файез Сарадж. Арабски източници говорят за силното недоволство на египетския президент Абдул Фатах ал Сиси от поведението на ОАЕ през последните месеци. Това особено се е засилило след превземането на ВВС-базата ал Уатия, преди няколко дни. ОАЕ са били обвинени във взимането на „еднолични решения“ в сложната обстановка.


Кайро е поискал бързо да се стигне до политически преговори, вследствие на които представители на Изтока, да участват в управлението на Либия. Египет се страхува ВВС-базата Ал Уатия да не се превърне в изцяло турска ВВС-база. Това ще има директна заплаха към националната сигурност на Египет и по-специално към властта на президента Сиси. Подобно военно присъствие ще активизира дейността на обявената за терористична организация „Мюсюлмански братя“. Нещо повече, вчера се появи декларация на някаква организация, наречена „Национално действие“, съставена от опозиционери на фелдмаршал Сиси, която директно го обвинява в „авантюра в Либия“. Източниците съобщават, че Египет е била принудена да оттегли част от танковете си, които са били доставени на армията на Хафтар, за да не попаднат в турски плен.


В същото време, детайли подсказват, че настъплението на Изток на войските на правителството в Триполи, подкрепено от Анкара, няма да е безоблачно. Теренни източници отбелязват, преди дни Русия е прехвърлила 6 самолета Миг-29 и 2 Су-35 от ВВС-базата Хмеймим в Сирия в бази на Хафтар, които се намират в Източна Либия.

The Foreign Insider

Последно от СВЯТ