И френски медици след китайските: Кое помага срещу короната

Като успешна се сочи комбинацията от хидроксихлорохин и азитромицин, но научният свят засега се въздържа от категоричност

(цитат от изследването)
„Въпреки малкия размер на извадката (моя бел.: 26 заболели), нашето проучване показва, че лечението с хидроксихлорохин е значително свързано с намаляване / изчезване на вирусен товар при пациенти с COVID-19 и неговият ефект се усилва от азитромицин.“.

Проучването се координира от Университетския болничен институт Méditerranée в Марсилия.
От 26 пациенти резултати има за 20.
Причините: трима пациенти са прехвърлени в интензивното лечение, един пациент е починал на 3 ден след включването в изследването, един е напуснал на 3 ден съответната болница, на един лечението не му е понесло и е прекратено.
Пациентите, лекувани с комбинацията, са по-стари от тези в контролната група – нелекувани с нея. (51,2 години срещу 37,3 години).

За тази комбинация спомена на 19 март и президентът Доналд Тръмп.

Хидроксихлорохинът е измислен през 50-те години на миналия век като средство срещу маларията.
Има доста странични и неприятни ефекти и при някои състояния е опасен (очи, бъбреци, черен дроб, сърце) У нас е известен като препаратът Резохин
Азитромицинът е полусинтетичен антибиотик от 80-те години, който се използва срещу инфекции на дихателните пътища, кожата и меките тъкани и полови инфекции. Също има доста странични ефекти. Едно от търговските наименования е Сумамед.

Повечето от учените обаче имат колебания или нежелание да се произнасят положително.
Една от причините са страничните ефекти, които са много опасни при относително тежък стадий на заболяването от Короната.
Другата причина е крайно ограничения състав на групите, с които е експериментирано и критериите, по които са подбирани.
Третата е, че намаляването на вирусния товар е временно, а при най-леките случаи все още не е ясно дали организмът не се е преборил сам.

Все пак давам линк към изследването: Hydroxychloroquine and azithromycin as a treatment of COVID-19: results of an open-label non-randomized clinical trial

 Григор Лилов

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

Фейсбук група

The Bulgarian Times