Йога, Кришна, Ошо и Аюрведа, Дзен и Мандала – Всичко идва от Елена Блаватска

 

За да получи американско гражданство и без проблеми да работи там, Блаватска съчетала приятното с полезното и се омъжила за младия грузинец Михаил Бетанели, американски гражданин, който бил почти два пъти по-млад от нея. Тя казала на Ълкът, че бракът й ще бъде фиктивен и че като получи гражданството, веднага ще се разведе и след половин година това се случило.

Особеният дар на Елена Блаватска

Тя била силен хипнотизатор като Месмер, Ериксон или Кашпировски; можела да потопи в тълпата в дълбок транс и прицелно да работи с един човек. Блаватска притежавала способността на дон Хуан от книгите на Карлос Кастанеда, когато магът на съзнателно ниво давал една информация, на подсъзнателно – донасял друга, и човек виждал не онова, което е в действителност, а онова, което му заповядват да види. Тази способност е част от шаманска техника и изисква вродена предразположеност и талант, каквито Блаватска имала.

Тя се възползвала и от мистификациите, ако смятала, че те ще помогнат нейните идеи да стигнат до други хора. Кой щеше да й повярва в онези времена за диктовките на махатмите? Единици.

Когато в грамадната зала посланията от махатмите се посипвали върху главите на присъстващите от тавана през предварително издълбани отвори, й повярвали стотици хиляди.

Веднъж от диплите й изпаднало едно звънче, но Блаватска спокойно казала, че днес самата тя е звънила с него, а не извиканата от нея душа. Коя религия може да мине без триковете на нейни адепти за укрепване на вярата?!

Световната слава

Заедно с полковник Ълкът заминали за Индия, купили имение и създали в Мадрас теософско общество. Индусите се увлекли по него, народът вярвал на Блаватска.

Затова от нея се заинтересували английските специални служби и изпратили проверка, с цел да разобличат триковете й. Избухнал скандал; Блаватска се разболяла и напуснала Индия.

Но индийското теософско общество като източник на знания останало.

През 1885 г. теософите създали нещо подобно на партия – „Индийски национален конгрес“; след време го оглавил Махатма Ганди и от него израснала независимостта на Индия. Ганди смятал Блаватска за свое гуру.

Чрез теософското общество, създадено в Шри Ланка, там се върнал будизмът.

Невероятната енергия на Блаватска изпълвала организациите си с невероятна мощ и те продължавали да привличат хора.

Последните години на Блаватска

Елена живяла в Париж и Лондон. Напълняла силно, трудно се движела, непрекъснато – почти 14 часа пишела и пушела.

Блаватска хвалели Лев Толстой и композиторът Скрябин.
На върха на славата си тя починала на 59 години от грип. Ълкът бил с нея до последно. Според завещанието й тялото й било кремирано и прахът му разпръснат между трите филиала на нейното общество – в Мадрас, Лондон и Ню Йорк.

Денят на смъртта на Блаватска философите наричат Ден на Белия лотос – символ на духовността и мъдростта.

Особеното в учението на Елена Блаватска

1. Вселената се развива сама и в нея не съществува никакъв човекоподобен Бог, а има Абсолют с неговите закони.
2. Расите на земята се сменят – от примитивни до съвършени и нравствени.
3. Иисус, Мохамед и Буда са махатми.
4. Иисус е пътешествал в Индия.
5. Индуизмът е прарелигията на човечеството.

Йога, кришнаитите, Ошо и аюрведа, дзен и мандала – всичкото това идва от Блаватска, от тази дебела жена с изпъкнали очи и вечна цигара в лявата ръка. Тя така промени света, че и днес той се движи по посоченото от нея направление.

Западните изследователи и до днес спорят дали Блаватска е била на Тибет. За тях е важно да изяснят дали е знаела местните езици и откъде е научила онова, за което пише в книгите си.

За източните изследователи тази тема не е актуална. Важно е, че Блаватска е развивала будизма и индуизма и е давала на света добро с учението си.

През 1989 г. Далай лама написал в предисловието към юбилейното издание на книгата й „Гласът на безмълвието“: „Аз мисля, че тази книга е оказала влияние на много хора, които се стремят да се приобщят към мъдростта и състраданието по Пътя на Бодхисатва. От цялата си душа приветствам това юбилейно издание и изразявам надеждата, че то ще помогне на още много хора!“

Превод: издателство PACПEP

https://thebulgariantimes.com/film-bogovete-na-novata-epoha-bg-subtitri/

Как да станете гуру в няколко лесни стъпки (ВИДЕО)

“Ако Майка Тереза е светица, аз съм Иисус Христос!“ – мафиотът Бруско. Майка Тереза – ватиканската убийца | Как Ватиканът канонизира поредния убиец! Скандални факти от биографията на Агнес Годже Бояджиу

Коя Америка познавате?

# Елена Блаватска

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ