Каква е разликата между бактериите и вирусите

Бактериите

Бактериите са живи едноклетъчни организми. Те са симбионтни, условно-патогенни и патогенни.
Симбиотните са безвредни бактерии, които живеят в симбиоза с клетките на „стопанина“. В червата те помагат да се преработи храната, в изработването на витамини и защита от чревни инфекции. На кожата, в устната кухина и във влагалището симбионтните бактерии потискат растежа на болестотворните микроби.

Условно-патогенните бактерии при определени условия предизвикват болести. Например стафилококите може да се намират на кожата и да не причиняват вреда, но ако имунитетът е снижен, те се активизират и предизвикват възпаления.
Патогенните бактерии предизвикват инфекции в организма – туберкулоза, сифилис, бактериална ангина. По-малко от един процент от бактериите предизвикват болести.
Резултати от жизнената дейност на някои бактерии може да предизвикат болести. Ако носител на някоя бактерия почерпи човек с немита ябълка, бактерията в червата ще отдели екзотоксин и ще възникне възпаление, интоксикация. Заразеният ще се разболее от дизентерия или от „болест на немитите ръце“.

Бактериалните инфекции се лекуват с антибиотици, които разрушават клетъчната стена на бактерията и нарушават метаболизма в клетките, в резултат бактериите загиват. Този метод работи против патогенни чревни бактерии, стрептококи, стафилококи, салмонела и др.

Вирусите

Вирусите са неклетъчни форми. Те се състоят от генетичен материал – ДНК или РНК, и защитна белтъчна обвивка. Вирусите са като паразитите; те не живеят самостоятелно, а използват чужди клетки за размножаване и синтез.

Белтъчната обвивка на вируса се закрепва за мембраната на чуждата клетка, най-често от определен вид. Например вирусът на грипа се закрепва към епителия на слизестите обвивки, на херпеса – към нервната тъкан, а вирусът на човешкия имунодефицит – към имунните клетки.
Вирусът прониква в клетката и освобождава ДНК или РНК. След това се увеличава количеството копия на генетичния материал, образуват се нови вирусни частици и вирусът излиза от клетката. Вирусите имат собствен набор от гени и еволюционират чрез естествен подбор.

Вирусните инфекции не се лекуват с антибактериални препарати, тъй като те нямат клетъчни структури, на които да могат да подействат антибиотиците.

За лечение на вирусните инфекции се използват ваксини и противовирусни препарати. Противовирусните препарати стимулират имунната система за атака срещу вирусите или пряко атакуват вирусите.

Вируси са вирусите на грипа, вирусът на човешкия имунодефицит, на хепатитите А и С, на щама SARS-CoV-2, който предизвиква ковид-19.

Бактериите са: едноклетъчни, имат клетъчна стена, размножават се с деление.
Вирусите: нямат клетки, само гени, ДНК или РНК, нямат клетъчна стена, а вместо нея, имат белтъчна обвивка, размножават се в клетката на „стопанина“.

Издателство PACПEP

 

Вирусите: Най-съвършеното оръжие на съвременността

„САЩ използвали бактериологическо оръжие върху собственото си население“, пише на 20 април испанският вестник „Publico“

Предишна Статия

Вашето оръжие за законен отказ от ваксините!

Следваща Статия

Кой създаде Бог и религиите

Последно от Любопитно

Don`t copy text!