Каква е разликата между бактериите и вирусите

Бактериите

Бактериите са живи едноклетъчни организми. Те са симбионтни, условно-патогенни и патогенни.
Симбиотните са безвредни бактерии, които живеят в симбиоза с клетките на „стопанина“. В червата те помагат да се преработи храната, в изработването на витамини и защита от чревни инфекции. На кожата, в устната кухина и във влагалището симбионтните бактерии потискат растежа на болестотворните микроби.

Условно-патогенните бактерии при определени условия предизвикват болести. Например стафилококите може да се намират на кожата и да не причиняват вреда, но ако имунитетът е снижен, те се активизират и предизвикват възпаления.
Патогенните бактерии предизвикват инфекции в организма – туберкулоза, сифилис, бактериална ангина. По-малко от един процент от бактериите предизвикват болести.
Резултати от жизнената дейност на някои бактерии може да предизвикат болести. Ако носител на някоя бактерия почерпи човек с немита ябълка, бактерията в червата ще отдели екзотоксин и ще възникне възпаление, интоксикация. Заразеният ще се разболее от дизентерия или от „болест на немитите ръце“.

Бактериалните инфекции се лекуват с антибиотици, които разрушават клетъчната стена на бактерията и нарушават метаболизма в клетките, в резултат бактериите загиват. Този метод работи против патогенни чревни бактерии, стрептококи, стафилококи, салмонела и др.

Вирусите

Вирусите са неклетъчни форми. Те се състоят от генетичен материал – ДНК или РНК, и защитна белтъчна обвивка. Вирусите са като паразитите; те не живеят самостоятелно, а използват чужди клетки за размножаване и синтез.

Белтъчната обвивка на вируса се закрепва за мембраната на чуждата клетка, най-често от определен вид. Например вирусът на грипа се закрепва към епителия на слизестите обвивки, на херпеса – към нервната тъкан, а вирусът на човешкия имунодефицит – към имунните клетки.
Вирусът прониква в клетката и освобождава ДНК или РНК. След това се увеличава количеството копия на генетичния материал, образуват се нови вирусни частици и вирусът излиза от клетката. Вирусите имат собствен набор от гени и еволюционират чрез естествен подбор.

Вирусните инфекции не се лекуват с антибактериални препарати, тъй като те нямат клетъчни структури, на които да могат да подействат антибиотиците.

За лечение на вирусните инфекции се използват ваксини и противовирусни препарати. Противовирусните препарати стимулират имунната система за атака срещу вирусите или пряко атакуват вирусите.

Вируси са вирусите на грипа, вирусът на човешкия имунодефицит, на хепатитите А и С, на щама SARS-CoV-2, който предизвиква ковид-19.

Бактериите са: едноклетъчни, имат клетъчна стена, размножават се с деление.
Вирусите: нямат клетки, само гени, ДНК или РНК, нямат клетъчна стена, а вместо нея, имат белтъчна обвивка, размножават се в клетката на „стопанина“.

Издателство PACПEP

 

Вирусите: Най-съвършеното оръжие на съвременността

САЩ използвали бактериологическо оръжие върху собственото си население

Последно от ЛЮБОПИТНО

Фейсбук страница