Какви вещества разработвала секретната лаборатория на НКВД

 

Колкото повече се опитват да държат нещо в тайна, толкова повече са хората, които искат да я разгадаят.
Когато стане дума за НКВД, Народния комисариат по вътрешните работи в Съветския съюз, за негови служители и действията им, апетитите на историците се изострят.

НКВД е създаден на 10 юли 1934 г., като централен орган за държавно управление в борбата с престъпността, за поддържане на обществения ред и обезпечаване на безопасността на държавата.
В годините на съществуването си тази структура се превръща в символ на страх и ужас; някои мероприятия на НКВД и до днес се намират под грифа „строго секретно“.

Съществува една история, свързана с организацията, за която обществеността научи неотдавна. Може би разработките в тази област вече не са тайна в съвременния свят.

Става дума за тайната лаборатория, разположена до сградата на Лубянка.

По завет на Илич

Известно е, че тайната лаборатория, която след това преминала в ръцете на НКВД, била създадена още през 20-те години на миналия век. Лидерът на болшевиките Владимир Илич Ленин настоявал да бъде създаден секретен обект, където учени да създават различни видове отрови.

Странно желание, като се има предвид фактът, че отровата била позната в Древния Рим, в епохата на Борджиите и къде ли още не, а Съветският съюз се борел да бъде прогресивна държава.

Има данни, че се опитвали да се избавят от Ленин с помощта на опасната отрова рицин, с който били обработени изстреляните по вожда куршуми от Фани Каплан.

Въпреки скъпата поддръжка, лабораторията успешно действала дори в най-кризисните години. Когато Сталин сменил Ленин, интересът към опитното производство на отрови малко отслабнал.

Лаврентий П. Берия дал нов живот на лабораторията. Той разпоредил изследователският център да се вземе под крилото на НКВД и да се пренесе по-близо до Лубянка. Дълги години лабораторията работела буквално до самата сграда на Лубянка.

Кои сте вие, служители в лабораторията „Х“?

Лабораторията заработила с нова сила от 1937 г. Служителите й се разделили на два лагера. В единия от тях изследвали бактериологическо оръжие, във втория – отрови. Ръководството на лабораторията „Х“, както се отбелязвала в документите, поверили на доктора на науките Григорий Майрановски, който се занимавал основно с изработването и изучаването природата на отровите, разглеждал и въпросите, как те влияят върху човешкия мозък.

Майрановски бил съветският аналог на доктор Смърт; под ръцете му била разработена не една отрова, която изпробвали и тествали, без да напускат работните си места.

Лесно можем да се сетим кои били опитните зайчета. Следователите предоставяли на лаборантите затворници.
Съветската власт отричала тестването на отровите, но по-късно историци установили, че от затвора не излезли 250 осъдени.

Много от служителите в лабораторията, които се занимавали с тази мръсна работа, след 2-3 експеримента се пропивали.

Друга част от тях изпадала в дълбока депресия. Процентът самоубийства сред служителите на лабораторията „Икс“ постоянно растял.

Какво се опитвали да изобретят в лабораторията

Сталин и Берия наредили на Майрановски и подчинените му да създадат такива отрови, които да действат със 100% ефективност, но да не могат да бъдат открити в организма.

Такъв вид отравящи вещества са подходящи за спецагенти и секретни задачи и за отстраняване на неудобни от партията.

Лабораторията обаче си поставила по-големи задачи.
В началото на 40-те години Майрановски предоставил на властите своето изобретение К-2 – отрова, която убивала за 15 минути; в организма на практика не можело да бъде открита.

За използването на К-2 властите и до днес мълчат. Дали веществото не е използвано, или е причинило смъртта на някои видни дейци на партията?!

Какво станало с ръководителя на лабораторията през 50-те години?

Майрановски попаднал в добре познатия ни капан. Той бил арестуван и го обвинили в подготовката на заговор. 1951 г. била последната в кариерата и живота му.
Още няколко десетилетия агенти и шпиони използвали отровите в своите операции, но тези истории все още са покрити с тайна.

Издателство PACПEP

Убийци с маски на професори

Последно от СВЯТ

Войната в Украйна – кървав заговор срещу славяните: Крим, Хабад-Любавич, Небесен Йерусалим, Юдейски Преврат 2014, Хабад и Путин, Предателство в Кремъл, Постановъчна война. Операция „Z“ (Zion/ Цион)

Крим Днес предаването на Крим от РСФСР в състава на Украинска ССР през 1954 г. мнозина

The Bulgarian Times

Фейсбук страница