Какви са лечебните свойства на Белия равнец

Белият равнец е една от най-разпространените билки в България и едва ли има човек, който да не го познава. Неговите лечебни свойства били използвани от древни целители в целия свят.

Според легендата латинското име на белия равнец – „ахилеа“, произтича от факта, че древногръцкият герой Ахил лекувал с него раните си след боевете.
В Русия наричат билката хилядолистник. Там твърдят, че тази дума произлиза от гръцката дума „ахилион“, която означава „хиляда“.

Неслучайно белият равнец се смята за много мощно лечебно растение. Ползата му е обусловена от химическия състав: органични киселини, аминокиселини, дъбилни вещества, природни етерични масла, витамини от групата В, полизахариди, макро- и микроелементи.
Опитът потвърждава, че белият равнец помага при вътрешни кръвотечения; той се бори с тях благодарение на алкалоида ахилеин. Затова билката е разпространена в гинекологията в борбата с много женски болести.
Тя оказва ранозаздравяващо действие върху шийката на матката при ерозии, има мощно противомикробно действие, облекчава протичането на менструалния цикъл, нормализира го.

Белият равнец помага при епидемии от грип, тъй като ускорява оздравяването на дихателните пътища, облекчава трескавите състояния.

Той може да бъде лечител и на хора, страдащи от алергии. Билката облекчава състоянието при бронхиална астма.

Белият равнец се препоръчва при ревматодоиден артрит. Чаят от него извежда пикочната киселина от мускулите и ставите.

Той се препоръчва при следните болести:

Вътрешни кръвотечения
Нарушена обмяна на веществата
Проблеми с храносмилането
Незарастващи рани и склонност към гноене
Недостатъчно отделяне на жлъчен сок
Някои видове гастрит
Бъбречно-каменна болест
Болести на стомаха и дванайсетопръстника
Кожни болести.

При употребата на препарати с бял равнец е важно да се спазва дозата, защото той е доста отровно растение. Не се препоръчва при хора с повишена съсирваемост на кръвта, бременни и кърмещи.

Фитотерапевти препоръчват, за да се намали горчивината на билката, в чая да се добавят мед и лимон.

Отвара от бял равнец

Една супена лъжица цветове се заливат с половин литър вода и се варят десет минути на слаб огън. След това отварата се оставя да престои един час.
Тази отвара е ефективна при носови, маточни и хемороидални кръвотечения, липсата на апетит, световъртеж, нарушена обмяна на веществата, за подобряване работата на черния дроб, при безсъние, невралгии, стрес.

АКО ИСКАТЕ ДА НАУЧИТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ЦЕЛЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА БЕЛИЯ РАВНЕЦ, НА ПЕЛИНА, ЖЪЛТИЯ КАНТАРИОН, ВРАТИГАТА, ЛАЙКАТА И ДРУГИ ГОРЧИВИ БИЛКИ, ТЪРСЕТЕ КНИГАТА НА ИЗДАТЕЛСТВО „PACПEP “ – „ГОРЧИВИТЕ БИЛКИ НА ЗДРАВЕТО“

Древните славяни вярвали в чудодейните свойства на пелина. С него прогонвали злите духове и се предпазвали от уроки. От пелина приготвяли защитно масло, като го смесвали с други масла, най-често със зехтин. Когато излизали от къщи, с него намазвали слепоочията, китките си и областта на третото око. Според поверието тази процедура защитавала хората от негативни емоции и повишавала чувствителността им към чуждата енергетика. Когато се набере при намаляваща Луна, според нашия народ, пелинът е в състояние да изгони нечистите сили от дома; ако с него се опуши къщата, се възстановява хармонията във взаимоотношенията между членовете на семейството и връзката им с природата. Старите българи свързвали пелина с празника на Свети Йоан Кръстител; според тях едно клонче от него може да ги предпази от болести и зли сили. Българското народно поверие повелява във водата за къпане на новородено дете да се слага стръкче пелин, за да бъде здраво и силно. В народните песни белият пелин е символ на обич и копнеж за брак.

16-те билки на отец Георгий, които лекуват всичко (РЕЦЕПТА)

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница