ПОЛЕЗНО: Какво да правим при повишена радиация (НЕ ВЯРВАЙТЕ НА МЕДИИТЕ! СЛЕДЕТЕ РАДИАЦИОННИЯ ФОН ТУК)

 

С надежда и горещо пожелание тези съвети да се окажат излишни, ХомеоХелп все пак ви предоставя тази статия на български език с любезното разрешение на д-р Фийлд

Пиша тази статия с огромна тъга и загриженост. Аз съм сигурен, че бедствията, които се стовариха върху Япония не са новост за вас. Три огромни бедствия се разразиха едновременно. Четвъртото по сила в историята земетресение е достатъчно само по себе си. Но 10-метровото цунами беше не по-малко опустошително. И на всичкото отгоре – тежка авария на 6 ядрени реактора. Докато пиша това, ситуацията около ядрената централа все още не е поставена под контрол. Вземат са безпрецедентни мерки, за да се предотврати най-лошото, защото няма писани правила за действие в точно такава ситуация. Всички планове за действия при масово бедствие се оказват недостатъчни и в момента около 100 души дават всичко от себе си в много опасни условия и много високо ниво на радиация. Ситуацията в никакъв случай не може да се нарече стабилна.

Радиацията е един от най-големите проблеми за човека. Не може да видиш, да я чуеш, да я почувстваш, да я помиришеш или вкусиш. Тя е безмълвна. Но е смъртоносна в по-голямо количество или при продължително излагане. Надявам се да изясня някои неща около радиацията и как трябва да се действа в условия на радиационна опасност.

Първото важно нещо, свързано с радиационната опасност е времето, разстоянието и количеството на излъчената радиация. Тъй като никога не знаем кога може да се случи подобно събитие, за нас е абсолютно задължително да бъдем подготвени. Аз констатирах, че повечето хора – и говоря за 99% от американците – не са подготвени и нямат достатъчно познания какво да правят в условия на радиационна опасност.

Когато дойде моментът за действие, може да бъде твърде късно, ако разчитате на правителството или на местните медии да ви информират. Тъй като ядрената авария е толкова плашеща, повечето хора, които са в непосредствена близост с нея, се паникьосват. А това е момент, в който трябва да се запази хладнокръвие и здрав разум, защото решението е много важно. Ето няколко уебсайта, от които може да получавате текуща информация за нивото на радиация от неправителствени източници. Не винаги може да се разчита на правителството да ни защити. Ние трябва да сме в състояние да се погрижим за себе си и да вземаме информирани решения за себе си и семействата си.

radiationnetwork
weatherimages
blackcatsystems
venice311
enviroreporter
cdxnode64
epa
doh
nuc
blackcatsystems

Критичният фактор е нивото на радиация, на което е изложен човек. Съществуват „допустими” нива на радиация, на които всички ние се излагаме непрекъснато. Облъчването идва от много видове радиоактивни субстанции и всяка една от тях има специфични качества. Някои се разпадат бързо, а други имат период на полуразпад до 24 000 години. Полезно е да сме информирани за материалите, нахлули в околната ни среда, за да си спестим неочаквани проблеми. Но всички ядрени материали са опасни, така че е нормално да предизвикат загриженост.

В ядрената централа във Фукушима са складирани сериозни количества отработено ядрено гориво. Една от тревогите, които се задържат е, че радиацията от това отработено гориво няма да бъде предотвратена. Там има стотици хиляди ядрени пръчки. 6000 от тях съдържат МОХ – гориво, получено от смесване на уранов и плутониев окис. Тази специфична радиоактивна субстанция е по-нестабилна, топи се при по-ниска температура и е 2 милиона пъти по-радиоактивна от плутония и урана. Ето кое прави бедствието в Япония толкова плашещо.
Радиацията, която се отделя, може да бъде разнасяна от вятъра. При ядрен взрив от атомна бомба материалът може да се издигне  на 30 километра и повече и да достигне зона, откъдето ветровете могат да я разнесат по цял свят. Радиацията от Фукушима достигна западното крайбрещие на САЩ само за 7 дни. Засега, обаче, няма съществено повишение на радиационния фон, въпреки че с по-чувствителни уреди се констатира известно повишение на радиационното ниво.
Ако сте наясно, че някъде има радиационно замърсяване и съществува вероятност да бъдете изложени на него, е наистина добре да имате план за действие при бедствие и да знаете какво следва да направите. Ако разполагате с време, може би напускането на засегнатата зона е най-доброто решение. Ако няма време, в зависимост от това колко близо сте до източника на радиация, може да решите, че за вас е най-добре да сте нащрек и да се защитите.

Радиацията се разпространява чрез праховите частици и може да проникне навсякъде. Оловото е най-добрата защита, но всяка по-плътна субстанция, която ви отделя от частиците, върши работа. Да разполагате с помещение, разположено под земната повърхност е чудесно, но ако нямате такова, сутеренът на някоя голяма сграда ще ви осигури защита. Ако ви се налага да излизате навън, носете маска, която ще ви предпазва от вдишване на радиоактивни частици. Носенето на защитно облекло, което може да бъде съхранявано далеч от хора след употреба е препоръчително. Ако кожата ви е била замърсена, едни душ и измиване с вода и сапун ще отстрани повечето радиоактивни частици. Ако сте замърсили косата си, подстрижете я с ножица и измийте главата си старателно. Не използвайте бръснач, защото той може да ожули кожата и да улесни навлизането на замърсените частици в организма. Ако трябва да стоите на закрито, добра идея е да „запечатате” дома си, облепяйки всички прозорци с плътна скоч лента. Ако радиацията е по-висока, може да си направите убежище от вратите в дома си. Откачете ги от пантите и изградете от тях временни стени и покрив в най-ниската точка на дома си. После струпайте книги и всичко по-плътно отгоре и отстрани. Това ще ви осигури малко по-добра защита. Най-добре е да си подготвен.

Не е зле да разполагате с известни запаси, за да не ви се налага да тичате в магазина и да купувате стоки, желани от всички останали в града. При спешни случаи магазините разпродават всичко за броени часове.

Ето някои неща, които е добре да имате под ръка:

 • Бутилирана вода и храна за поне една седмица, за предпочитане повечко;
 • Походна печка, на която може да се готви и гориво за нея;
 • Прожектор и батерии за него;
 • Портативно радио на батерии, а още по-добре на динамо;
 • Достъп до компютър, ако е възможно;
 • Найлон, скоч лента и пистолет за скоби, за да може да запечатвате прозорци и врати;
 • Запас от автомобилно гориво, ако ви се наложи да напуснете дома си;
 • Маски и защитни комбинезони;
 • Таблетки калиев йодид и калиев йодат;
 • Хомеопатични лекарства в чанта с оловна защита и информация как да ги използвате;
 • Лични документи – на достъпно място и добре подредени;
 • План за действие на семейството, който всички негови членове знаят добре – къде да се срещнете, кой на кого да звъни и пр.

Както казах, предварителната подготовка е най-важна. Но ако вие или други сте изложени на радиация, трябва да знаете какво да очаквате.

Една от най-обичайните радиоактивни субстанции за всяка ядрена реакция е радиоактивният йод. Той има 8 дни период на полуразпад. Това е субстанцията, от която може да се защитите относително най-лесно. От другите практически няма защита и единственото, което може да се направи е да се избегне излагането на въздействието им. Тъй като щитовидната жлеза извлича към себе си йода от организма, приемането на калиев йодат или йодид във високи дози може да насити жлезата и да я предпази от навлизането на радиоактивен йод в нея. Дозата за възрастни е 130 мг, приемани на всеки 24 часа до отминаване на опасността.

Много опасно е да се приемат тези препарати, ако не е налице излагане на радиация, така че вие НЕ БИВА да ги приемате, ако радиацията не е много висока.

Повече информация може да получите оттук:

http://www.fda.gov/downloads/Drugs/
GuidanceComplianceRegulatoryInformation/Guidances/ucm080542.pdf

http://www.fda.gov/Drugs/
EmergencyPreparedness/BioterrorismandDrugPreparedness/ucm072265.htm

Друг начин да подготвите щитовидната жлеза за очакваното излагане на радиация е да се консумират богати на йод храни, морски водорасли, особено кафяви, супа „мисо” и др. Оцелели след атомните взривове в Нагазаки и Хирошима, които са консумирали тези храни, не са развили рак на щитовидната жлеза. Намазване на участъци от кожата с разтвор на йод или бетадин също може да подпомогне щитовидната жлеза. Това е почти толкова безопасно, колкото и консумацията на богати на йод храни, защото организмът абсорбира йода трансдермално. Намажете с йодния разтвор област с диаметър няколко инча в зона с по-тънка кожа. Наблюдавайте колко бързо изчезва петното. Това показва каква е способността на щитовидната ви жлеза да абсорбира йода. Това може да осигури само умерена защита, но може да се окаже много полезно в случаи на умерено или ниско облъчване.

Лъчевата болест може да бъде от умерена до смъртоносна в зависимост от степента на облъчването. Радиацията се измерва по 3 начина, респективно съществуват 3 начина за остойностяването й. Гайгеровият брояч измерва алфа-, бета-, гама- и рентгеново облъчване. Единиците за измерване на радиация са рьонтген (R), Грей (Gy) и Сиверт (Sv). Всяка от тях има малко по-различни параметри на оценяване. Абсорбирана доза се измерва в грей (Gy) – 1 грей=1 джаул на килограм тъкан. Еквивалентна доза е 1 сиверт (Sv = 1 грей рьонтгеново облъчване) при другите типове облъчване.

Тоталното средно облъчване за 1 година за повечето хора е 3.6 милисиверта от всички източници на облъчване. В централата във Фукушима работниците са получили над 400 MSv само за 1 час. Така че те може да си позволят да пребивават в тази среда само за минути, иначе са в сериозна опасност. Колкото по-далеч сте от източника на облъчване, толкова по-ниско е нивото на радиация. С изключение на случаите, когато сте на по-малко от 100 километра от ядрен взрив и авария в ядрена централа, нивото на облъчване зависи от ветровете и замърсяването на праховите частици. А вие може да направите много неща, за да се защитите от тях.

Радиацията прониква в тялото и може да причини генетични увреждания. Редуцирането на излагането на облъчване редуцира и уврежданията. При повечето генетични увреди може да минат до 10 години преди появата на рак. Така че ограничаването на времето на излагането е от критично значение за ограничаването на увредите.

Острата лъчева болест има няколко стадия. Първият (продромален) стадий се последва от латентен период, през който може да няма никакви симптоми. Колкото по-високо е облъчването, толкова по-скоро се проявяват симптомите.

Може да се проявят няколко синдрома.

Хематопоетичният синдром (нарушаване на кръвотворната функция) засяга костния мозък, далака и лимфните възли – органите, в които се образуват кръвните клетки. Загуба на апетит, сънливост, гадене и повръщане може да се появят 2 до 12 часа след изладането на 2 или повече Gy радиация. Тези симптоми обикновено отшумяват 1 до 3 дни след облъчването. През следващата седмица човекът обикновено е безсимптомен, преди да станат забележими последиците от нарушеното кръвотворене. Те се изразяват в анемия, умора, бледост, затруднено дишане при физическо усилие. След 4-5 седмици – ако пострадалият оцелее – отново започват да се образуват кръвни клетки, но умората и слабостта се задържат с месеци.

Стомашно-чревният синдром се дължи на увреждане на клетките на храносмилателния тракт. Силно гадене, повръщане и диария започват 2-4 часа след излагане на 4 Gy или повече. Тези симптоми може да доведат до тежко обезводняване и да отминат в рамките на 2 дни. През следващите 4-5 дни човекът се чувства добре, но много клетки от храносмилателния тракт умират. Следващата фаза започва с кървава диария, при което рискът от инфекция става огромен. Хората, получили толкова голямо облъчване, развиват и хемопоетичен синдром.

Следващият синдром се развива при облъчване, надхвърлящо 20-30 Gy. Човекът става объркан, има гадене, повръщане, кървава диария, изпада в шок, кръвното му налягане се срива, настъпват гърчове и кома. Този синдром винаги е фатален. Хроничните последици от облъчване засягат генетичния материал в делящите се клетки. Това поставя началото на ненормално бързо и често клетъчно делене и обикновено води до рак.

Хомеопатията може да ви бъде от помощ във всеки един от тези стадии. Когато случаят се снема с отчитане на етиологията (излагането на радиация) и наличните симптоми, се стига до най-надеждните лекарства.

Рубриките в Complete 2009 Repertory са:
Generalities; INTOXICATION, after; Radiation therapy – Общи симптоми; ИНТОКСИКАЦИЯ, след; лъчева терапия: cadm., cadm-i., fl-ac., phos., rad-br., stront-c., x-ray
Generalities; INTOXICATION, after; Radiation therapy; anemia, in subsequent, and cachexia  – Общи симптоми; ИНТОКСИКАЦИЯ, след; лъчева терапия; анемия като следствие, и кахексия: phos.
Generalities; INTOXICATION, after; Radiation therapy; caries, necrosis, with subsequent ulcerating necrosis that defies healing  – Общи симптоми; ИНТОКСИКАЦИЯ, след; лъчева терапия; кариес, некроза, с последваща разязвяваща некроза, която възпрепятства излекуването: cadm-i.
* Generalities; INTOXICATION, after; Radiation therapy; complaints, with subsequent   – Общи симптоми; ИНТОКСИКАЦИЯ, след; лъчева терапия; оплаквания, с последващи: cadm-i., fl-ac., phos., rad-br., stront-c., x-ray

Лекарствата, които може да ви бъдат полезни, са:

Cadmium Metallicum – За рак на стомаха. Бурно повръщане, загуба на апетит и измършавяване. Ярко червена, кървава диария. Промени в кръвта, анемия, проблеми с чревния тракт. Умора като при грип. Тъпи болки по цялото тяло. Затруднена концентрация. Страх от рак. Безразличие, не иска да вижда никакви хора. Раздразнителност, редуваща се с дълбока депресия.

Cadmium Sulphuricum –  Подобен на Arsenicum Album. Рак на стомаха. Персистиращо повръщане. Повръщане на черни материи. Основните оплаквания са от страна на стомаха и дишането. Зиморничавост и чувство за студ, дори когато пациентът е близо до огъня. Неспокоен. Сивкав цвят на кожата. Гадене, повдигане с парещи и режещи болки. Влоаване от движение.
* Cadmium Iodatum – Много подобен на Cad Met, но по-топлокръвен. Йодната компонента обуславя влошаването от горещина и от много студено. Отличителна психична характеристика е чувството за омраза и високата степен на самосъжаление.

Fluoric Acid – Засяга костите. Некроза на костна тъкан. Дълбоко действащо лекарство при бавно разгръщащи се, прогресиращи, деструктивни явления. Желание да бъде на открито.

*  Phosphorus – Засяга лигавиците, разрушава костите, води до разпад на кръвни елементи и до възпаления на нерви. Засяга дълбоко клетъчното хранене и функцията на всяка тъкан. Кръвоизливи. Желание за студени напитки. Внезапна поява на симптомите. Лесно се развълнува, впечатлителен човек. Копнее за съчувствие. Огромен страх от всевъзможни неща. Човек-барометър.

*  Radium Bromatum – Засяга нервите, кожата. Лъчеви изгаряния. Разрушава клетъчното ядро. Силни тъпи болки по цялото тяло. Болките внезапно променят локализацията си, болки като удар от електрически ток. Ставни болки и подагра. Страх да бъде сам, желание за компания. Тревожни предчувствия, потиснатост. Рак.

*  Strontium Carbonicum –  Засяга костите. Шок след операция или кръвозагуба. Болките бързо променят мястото си, пациентът трудно може да опише къде ги е почувствал; чувства болките в мозъка на костите си. Болките може и да се появяват и да изчезват постепенно. Силни стряскания. Парещи, глождещи болки. Огромна прострация. Мъка като от чувство за вина. Гневливост, склонност към пристъпи на ярост. Депресия.

X-Ray – Ниска виталност, хронична умора и чувство, че си болен. Рак. Парещи кожни лезии. Засяга кръвта, лимфните възли и съдове и костния мозък. Анемия, левкемия. Депресия. Отвращение към компания.

Други лекарства, които си заслужава да бъдат обмислени, са Arsenicum, Kali Iodatum, Uranium Nitricum, Plutonium Nitricum, Aconite и Arnica.

Не забравяйте винаги да снемате случая. Само това, че посочените лекарства са полезни след излагане на радиация, не означава, че те са единствените. Много често странните, редки и особени симптоми ни отвеждат до най-подходящото лекарство.

Помнете – най-добре е да сте подготвени за действие по спешност. Злополуките стават, когато най-малко ги очакваме. Ние живеем в променящ се свят и бедствията стават по-чести от когато и да било по-рано. Подгответе си набор от хомеопатични лекарства за спешни ситуации и помислете как бихте реагирали при спешна ситуация. Вие не искате да сте от хората, които нямат храна и вода, когато такива няма откъде да се намерят. Планирането и подготовката може да помогнат много да защитите себе си и семейството си от увреждания. Освен това, когато вие сте по-слабо засегнати, може да окажете огромна помощ на съседите си и на общността като цяло. Подгответе се СЕГА!

Автор:  д-р Робърт Фийлд
Източник: Rober Ffield 

Превод: Хомео Хелп

Йодна профилактика при аварии, свързани с изхвърляне на радиоактивен йод в околната среда

 

ЙОДНА ПРОФИЛАКТИКА – превантивна защитна мярка с цел да не се допусне увреждане на здравето на хората в резултат на натрупването на радиоактивен йод в щитовидната жлеза при възникване на ядрена или радиационна авария.

Йодна профилактика се извършва чрез приемане на таблетки, най-често калиев йодид (KI), съдържащи стабилен (нерадиоактивен) йод. По този начин предварително се насища (“блокира”) щитовидната жлеза със стабилен йод и се предотвратява попадането на радиоактивен йод в нея при дишане или поглъщане на вещества (храна, мляко, вода), замърсени с радиоактивен йод в резултат на ядрена или радиационна авария.

Изискванията и редът за прилагане на йодна профилактика са определени със съответни нормативни актове.

ЙОДНА ПРОФИЛАКТИКА НЕ СЕ ПРИЛАГА САМОВОЛНО И БЕЗ ИЗРИЧНО УКАЗАНИЕ ЗА ТОВА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Йодът е химичен елементи с атомен номер 53 в Менделеевата таблица (“йод” в превод от гръцки означава “виолетов”). Този елемент е открит през 1811 г. и има само един стабилен (нерадиоактивен) изотоп с масово число 127 (йод-127). Естествен йод се съдържа в земната кора (10-4%), в морската вода и водораслите. Йодът и негови съединения се използват в медицината и фармацевтиката. Спиртният разтвор на йода (йодна тинктура) има антисептични свойства. Известни са 22 радиоактивни изотопа на йода с масови числа в интервалите (117-126) и (128-139). Те се получават по изкуствен начин при делене на ядреното гориво в атомните реактори или при ядрени реакции. Радиоактивните изотопи на йода (йод-131, йод-125, йод-129 и др.) намират много широко приложение – главно в медицината (нуклеарна диагностика и терапия) и науката.

От гледна точка на радиационната защита най-важният радиоактивен изотоп на йода е йод-131 (период на полуразпадане 8 дни), на който в случай на ядрена или радиационна авария се отделя особено внимание. Значителна част от активността на радиоактивните вещества, които могат да бъдат изхвърлени в околната среда при ядрена авария в атомна централа, се формира именно от йод-131. Други радиоактивни изотопи като йод-132, йод-133, йод-134 и йод-135, имат по-малко време на живот и техният принос е по-малък спрямо този на йод-131 при вътрешно облъчване на човека.

Друга особеност на йода е, че той относително лесно и бързо може да проникне в мляко (по веригата “трева / фураж – животно- мляко – човек).

Щитовидната жлеза е с много малка маса (около 20 г средно за човек) и когато в нея се натрупа радиоактивен йод (йод-131), това води до голямо дозово натоварване (висока погълната доза) на този критичен човешки орган.

В първите часове след възникване на ядрена или радиационна авария радиоактивният йод-131 постъпва в организма главно чрез вдишване, при което сравнително бързо прониква в кръвта За да се предотврати натрупването на йод-131 в щитовидната жлеза се използват таблетки от калиев йодид, за да се насити предварително щитовидната жлеза със стабилен (нерадиоактивен) йод и по този начин да се блокира последващо постъпление на радиоактивен йод в нея. Радиоактивен йод-131 може да попадне в човешкия организъм и по хранителната верига, но това е възможно да се случи на по-късен етап след възникването на ядрена или радиационна авария. Освен йодна профилактика, за ограничаване на облъчването на населението могат да се предприемат и други превантивни защитни мерки като: прекратяване или ограничаване на консумацията на замърсени с йод-131 хранителни продукти; засилен контрол на мляко, вода и основни храни; други организационни и административни мерки.

За да бъде ефективна, йодната профилактика трябва да се проведе своевременно, като се има предвид времето, за което стабилният йод (във вид на таблетки калиев йодид) се натрупва в щитовидната жлеза. Това време зависи от биологичните и физиологичните особености на отделния човек, включително от възрастта и пола. Скоростта на натрупване на радиоактивен йод-131 в щитовидната жлеза на деца и бременни жени е по-висока в сравнение с останалите групи от населението. Критична група са новородените и децата до 12 годишна възраст, бременните жени и майките – кърмачки. За възрастни хора над 45 години се приема, че рискът при облъчване на щитовидната жлеза от йод-131 е минимален и за тях йодната профилактика не е задължителна.

Установено е, че най-ефективна е йодната профилактика, ако се проведе в рамките на един до два часа след възникването на ядрена или радиационна авария, чиито последствия налагат да се приложи такава защитна мярка за населението. Ако йодната профилактика се проведе след 5-тия час от началото на аварията, ефективността на защитната мярка намалява 10 пъти.

Съгласно Наредбата за аварийно планиране и аварийна готовност при ядрена и радиационна авария йодната профилактика (блокиране на щитовидната жлеза със стабилен йод) е основна защитна мярка за персонала (на съоръжението и аварийните екипи) и населението. В страната е създадена организация за провеждане на йодна профилактика и са осигурени таблетки калиев йодид за тази цел. Схемата и реда за прилагане на йодна профилактика са определени в Националния авариен план.

В Наредба № 28 на МЗ са определени условията и реда за медицинско осигуряване и здравни норми за защита на лицата в случай на радиационна авария, включително нивата на намеса и дозировката на таблетки калиев йодид при прилагане на йодна профилактика за следните 6 групи от населението: новородени до 1 месец, новородени до 2 месеца, деца до 3 години, деца от 3 до 12 години, младежи и възрастни от 12 до 45 години, бременни и кърмачки. Една стандартна таблетка калиев йодид е 65 mg и съдържа 50 mg стабилен йод (йод-127). Дозировката на приеманите йодни таблетки е различна за всяка една от 6-те групи от населението и е определена в Наредба № 28 на МЗ. 1 грам стабилен йод е максималното количество, което е допустимо да приеме човек в продължение на 10 дни при провеждане на йодна профилактика. Това означава, че лица от населението на възраст над 12 години не трябва да приемат повече от 2 таблетки калиев йодид (2 по 65 mg) дневно, при което продължителността на йодната профилактика не трябва да бъде повече от 10 дни. За останалите групи от населението дневната дозировка е от 2 до 8 пъти по-малка (за новородени до 1 месец се разрешава еднократно само една четвъртинка от стандартна таблетка 65 mg калиев йодид).

Йодните таблетки се вземат след консултация с лекар при следните заболявания:

– нарушение на функциите на щитовидната жлеза;
– бронхиална астма;
– бъбречна недостатъчност;
– имунна недостатъчност.

Децата под 1 годишна възраст, бременните жени, кърмачките и хората, страдащи от нарушение на функциите на щитовидната жлеза трябва да вземат йодните таблетки под лекарски контрол.

Начин на употреба на йодните таблетки:

Вземат се след ядене, като се натрошават и поемат с много течности, за да се избегне или намали нежелано дразнене на стомашно-чревния тракт.

Възможни странични ефекти при приемане на йодни таблетки:

 • метален вкус;
 • гадене и повръщане;
 • стомашно неразположение;
 • диария;
 • зачервяване на кожата;
 • сърцебиене.

Йодните таблетки предпазват само щитовидната жлеза от попадане на радиоактивен йод в нея, но не защитават от други радиоактивни вещества, които могат да бъдат отделени при ядрена или радиационна авария.

Отговорността за осигуряването, съхраняването и раздаването на таблетки калиев йодид за защита на населението в случай на ядрена или радиационна авария е възложена на Министерството на вътрешните работи (МВР) чрез Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” и нейните териториални звена, както и на органите на местната администрация и местното самоуправление.

За населението в Република България са осигурени необходимите количества йодни таблетки в съответствие с нормативните изисквания за аварийно планиране и реагиране при ядрена или радиационна авария.

При нужда, търсете в аптеките,

ЙОДНИ ТАБЛЕТКИ ЗА ПРОФИЛАКТИКА ПРИ ПОВИШЕН РАДИАЦИОНЕН ФОН

НЕ ВЯРВАЙТЕ НА МЕДИИТЕ! СЛЕДЕТЕ ФОНЪТ ТУК:
https://remap.jrc.ec.europa.eu/Simple.aspx
https://remap.jrc.ec.europa.eu/Advanced.aspx

 

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ