Какво да ядем и пием, за да защитим белия си дроб

 

Сега в света бушува короновирусът, главната цел на който е белият дроб. Но съществуват и много други болести, които на първо място негативно се отразяват на този орган – преди всичко многобройните остри респираторни вирусни заболявания, пневмококи, които предизвикват пневмония, туберкулоза и др.

Много хора знаят, че при туберкулоза е много важно храненето. Когато е увреден белият дроб, включително и при бактериална и вирусна пневмония, съществуват редица продукти, които помагат бързо да се възстанови този орган и да се защити от увреждания.
Изброените тук продукти полезно ежедневно да се приемат за профилактика, защото помагат да се повиши устойчивостта на белия дроб и намаляват риска от тежко протичане на болестта, дори да се е случило заразяване.

1. Краве масло

Млякото – смъртоносната отрова

Най-доброто средство за профилактика на туберкулоза, което се отнася и за всякакви белодробни болести, е сандвичът с краве масло.

Защо кравето масло е толкова полезно за белия дроб?

Всяка алвеола – най-малката работна единица на белия дроб, в която се осъществява газообменът, е покрита със „смазочно“ вещество – сърфактант. Точно това вещество не позволява на алвеолите да се слепват при вдишване, защото те имат формата на балончета и по времето на издишването напрежението върху тях пада. Сърфактантът има сложен химически състав, но 90% от него са мазнини.
Кравето масло веднага попълва запаса от мазнини. Колкото повече е то, толкова повече е смазочният материал – сърфактантът.

2. Бульони

«Формула на безсмъртието»: как да доживеем до 200 години (уникална система на Борис Болотов за здраве и дълголетие) РЕЦЕПТА

Пилешкият бульон е много полезен компонент в храненето при бронхити и други болести на дихателните органи. Той директно защитава алвеолите от слепване, което е главната причина за дихателната недостатъчност. Затова при болести на белия дроб се препоръчва да се употребяват животински бульони, които насищат сърфактанта на белодробната тъкан, благодарение на което се избягва увреждането и слепването на алвеолите.

3. Полиненаситени мастни киселини

Лъжата за холестерола

За нормалната работа на белия дроб са жизнено необходими мазнини, които повишават еластичността и гъвкавостта на алвеоларните стени и ги защитават от слепване.
Затова за защита на белия дроб е важно в менюто да се включат продукти, богати на мастни киселини:
– Различни масла, най-добре растителни – зехтин, ленено масло и др. Достатъчна е само една супена лъжица на ден, за да се насити организмът с полезните омега-3 мастни киселини;
– Задължително в менюто да присъства риба, особено червените видове, но по принцип за белия дроб е полезна всяка риба.
– Ядки и семки. Те също са богати на полезни мастни киселини. Но с тях да не се злоупотребява, защото са доста алергични.

4. Достатъчно количество вода

При първите симптоми на простуда и всяка остра респираторна вирусна инфекция, включително и при коронавирус, трябва да се пие вода обилно. Препоръчителната доза е 30-40 мл на един килограм телесно тегло, но минимум.
Помнете! Водата е много важна за защита на белия дроб.
Слизестите обвивки са бариерата, която първа се противопоставя на вируса. И когато те са достатъчно овлажнени, се получава най-добрата защита.

АКО ИСКАТЕ ДА НАУЧИТЕ КАКВО ОБИЧА НЕ САМО НАШИЯТ БЯЛ ДРОБ, НО И ДРУГИ ОРГАНИ В ОРГАНИЗМА, И КАК ДА ГИ ЗАЩИТИМ ОТ БОЛЕСТИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ОТ ВИРУСИ, ТЪРСЕТЕ И ЧЕТЕТЕ КНИГАТА НА ИЗДАТЕЛСТВО „PACПEP“ – „НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ ХРАНИ“

Човекът е онова, което яде.

Нашата храна трябва да бъде лекарство,
а нашето лекарство – храна.
Хипократ

Любовта и гладът управляват света.
Фридрих Шилер

Аз ям, за да живея, но някои живеят, за да ядат.
Сократ

Само прясната храна може да накара
човека да разбере истината.
Питагор

Съвременната храна е оръжие за масово унищожение

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ

The Bulgarian Times

Фейсбук страница