Какво представлява газлайтингът

Домашното насилие без юмруци

Днес в обществото много остро стои въпросът с домашното насилие. Едва ли има нормални хора, които смятат, че насилието в семейството може да е оправдано. Насилие не е само когато мъж бие жена си, майка – детето си, и т.н. Никой никого не бие, просто хората разговарят по един определен начин. Но вредата, която той може да нанесе, е съпоставима, дори надхвърля вредата от удари или плесници.

Разновидност на това психологическо насилие е газлайтингът.

С какво е опасно това явление?

Неговата същност е в това, че един човек принуждава друг да се съмнява в собствената си адекватност и пълноценност с помощта на различни психологически манипулации.

Например един мъж постоянно доказва на жена си, че тя има проблем с логиката и не е способна да взема балансирани решения.

Или една майка натяква на сина си, че не може адекватно да оцени състоянието си, или когато се кара на детето, което твърди, че не му е студено, но тя настоява да си сложи шапка и шал.

Такова дете под натиска на родителя постепенно започва да мисли, че действително не е в състояние да определи дали му е студено или топло и всичко останало, как да се облича, с кого да живее и пр.

След това цял живот човекът не е уверен в себе си, а нервната майка се заменя от истерична жена или деспотичен мъж. По този начин майката е нанесла психологическа травма на малкия човек.

Методите на газлайтинга са различни

Може да се убеди съпругът, че той е безпомощен в бита и не е в състояние да се грижи за себе си, още по-малко да се грижи за някой друг.

Една бивша жена целенасочено разрушавала новите отношения на бившия си мъж, убеждавайки го, че той вреди на другите, тъй като всичко в ръцете му гори и се чупи.

Възрастният родител може да бъде убеден, че има склероза и всичко забравя, че сам не може да живее, че трябва да продаде къщата си и да се премести да живее при децата си или в старчески дом. Или да не продава къщата си, но да се кланя на децата си за това, че за него, който е с деменция, се грижат.

Един син постоянно натяквал на майка си, че е бездарна и че на нищо не е способна, че няма достатъчно мозък, за да се обучава и да работи, че е тъпа и т.н. Ето това е психологически тормоз, манипулация и газлайтинг в чист вид.

Той може да съществува не само в семейството, но и на работа.

Работодателят може да ви убеждава, че реагирате неадекватно на критиката, макар че вместо критика, получавате оскърбления. Може да ви кажат, че всичко, с което се захванете, предварително е обречено на провал. И вие започвате да вярвате на чуждите думи, а не на собствените си усещания. Вие не сте сигурни, че наричайки ви „неудачник“, шефът е искал да ви унижи, че той само констатира факта, че само от добри подбуди ви внушава, че не можете да успеете в работата, че при вас нещо не е наред.

Защо хората се занимават с газлайтинг

Невинаги газлайтингът има за цел да нанесе вреда. Това често е средство за самоутвърждаване и получаване на енергийно подхранване. Но и много често нанася дълготрайна психическа вреда.

Понякога газлайтингиращият има напълно меркантилни и конкретни цели: да злепостави колега, да унижи достойнството на подчинения, за да не иска повишение, а да се смята за недостоен, да накара детето да прави онова, което иска родителят и т.н.

Как да се прекрати газлайтингът

Никой не заслужава насилие, но човек може да се превърне в инструмент на насилника. Ако постоянно преглъщате обидите, вместо да дадете отпор или да вникнете в истинските причини за оскърбителните изказвания на газлайтера, вие ще започнете да копаете в себе си и да търсите собствената си вина и недостатъци. Така помагате на насилника.

Няма лесни пътища за излизане от ситуацията, особено ако газлайтерът е близък човек – майка, баща, син или работодател, от когото зависите финансово.

Но първата крачка към излизането или до недопускането да попаднете в такива отношения е увереността в себе си, чувството за собствено достойнство, самоуважението и умението да отстоявате своите граници. И повече общувайте с хора, които искрено ви ценят и поддържат.

• Тимур Асланов
Превод: Издателство PACПEP

 

Само една дума може да предизвика нелечима болест! Думи, които имат чудовищен мутагенен ефект

 

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ