Какво трябва да знаем за отравящото бойно вещество „Новичок”

Отровените с това вещество нямат никакви шансове не само за оздравяване, но и за оцеляване

Правителството на ФРГ официално заяви, че Навални е отровен с отрова от групата „Новичок”. Преди години според британските специални служби с това вещество е извършено покушението срещу екслужителя на ГРУ – С. Скрипал, и дъщеря му.

На 2 септември германският канцлер Меркел обяви, че руснакът е „станал жертва на покушение с използването на бойно химическо нервно-паралитично вещество от семейството „Новичок”, и според нея „наличието на тази отрова в изследванията не подлежи на съмнение”.

Кой изобрети „Новичок”?

„Новичок” са група фосфороорганични отравящи вещества с нервно-паралитично действие. Съветският съюз го разработва през 70-те и 80-те години, в рамките на програмата по създаването на химическо оръжие „Фолиант”.

Цялата информация за тази отрова, която се намира в открит достъп, беше обнародвана от руския химик Вил Мирзаянов, който 26 години работи в Държавния научно-изследователски институт по органична химия и технологии, където се разработват отравящи вещества от групата „Новичок”.

През 1992 г. ученият заедно с научния работник Лев Фьодоров публикува статия във вестник „Московски новости”, в която разказва, че Русия разработва ново поколение бинарно оръжие на основата на „Новичок” и има намерение да го скрие от световната общност. Мирзаянов твърди, че не може да се примири с такава „измама”, още повече че Русия има намерение да подпише Конвенцията за забрана на химическото оръжие.

След публикуването на статията той е арестуван и обвинен в разгласяване на държавна тайна, но впоследствие делото е закрито, тъй като не е открито престъпление; Мирзаянов емигрира в САЩ.

В интервю пред Ройтерс той разказва, че в Русия е произведен не един тон вещества от групата „Новичок”, но никой в света не знаел за това.

С какво е опасно отравящото вещество „Новичок”?

В групата на „Новичок” влизат над стотици различни по структура отравящи вещества. Най-опасните от тях са „Новичок-5” и „Новичок-7”. Те превъзхождат по токсичност осем пъти газа VX – най-отровното от всичките изкуствено синтезирани от човечеството вещества.

За химическия състав на „Новичок” не се знае много. Той може да се получи чрез смесването на два нетоксични компонента.

Според Мирзаянов, това позволявало на съветските учени да произвеждат съставните части на отровното вещество под прикритието на производство на селскостопански химикали.

Ученият предполага, че отровата за покушението срещу Скрипал била произведена в Русия във вид на двата безвредни компонента, които във Великобритания са били съединени в аерозол.

Мирзаянов, както сам признава, много години тествал и подобрявал „Новичок” и като никой друг знае какво е въздействието му върху организма на човека.

Според него, той е „поне десет пъти по-мощен от всяко нервно-паралитично вещество”. Десет грама от тази отрова вече е голяма концентрация.

По думите на Мирзаянов, през лятото два грама са достатъчни, за да отровят 500 души.

„Новичок” поразява нервната система, в резултат на което жертвата на отравянето не може да диша и изпитва много силни болки. „Това е изтезание и е абсолютно нелечимо.” – разказва Мирзаянов на Ройтерс.

Отровените с това вещество нямат никакви шансове за оздравяване.

Дори да оцелеят, Сергей и Юлия Скрипал ще останат за цял живот инвалиди – отбелязва химикът в интервю за „Телеграф”.

Двамата Скрипал бяха изписани през май и април 2018 г., но лечението им продължава. Местонахождението им се държи в тайна.

Британската страна не посочва кое химическо вещество от групата „Новичок” е отровило син и дъщеря Скрипал.

Според Мишел Карлин, токсиколог в Нортумбрийския университет в Нюкясъл, ефектът от тази отрова прилича на действието на други нервно-паралатични вещества.

Попадайки в организма, отравящият агент химически се свързва с белтъка, който регулира предаването на нервния импулс. Това предизвиква безконтролно постъпване на нервни сигнали към мускулите, органите и тъканите. В резултат настъпва превъзбуждане на сърдечните, дихателните и други мускули.
Към симптомите на отравяне с нервно-паралитичното вещество се отнасят изобилно слюноотделяне и проблеми с дишането, тъй като човек повече не може да контролира мускулите си, обяснява Карлин в интервю за DW, и това може да предизвика парализа, конвулсиии и в крайна сметка – смърт, ако става дума за много голяма доза или продължително въздействие на отравящото вещество.

Има ли противоотрова на „Новичок”?

За лечение срещу отравяне с „Новичок” използват два препарата; антидотът на фосфороорганични съединения пралидоксим задейства в организма синтеза на фермента, който се блокира от отравящото вещество, което пресича безконтролното постъпване на нервни импулси към органите и мускулите; атропинът се използва в случаите с отравяния с други фосфороорганични съединения, като средства против насекоми или пестициди, разказва Карлин.

Когато попадне в околната среда, отровното вещество от групата „Новичок”, е опасно само известно време. При контакт с влага нервно-паралитичният агент се разпада, затова може да се измие с вода.

Но всеки потенциален контакт с отрова от групата „Новичок” е опасен, затова онези, които го използват за покушение срещу някого, са подложени на голям риск, отбелязва токсикологът.

Ако блогърът е отровен в омската болница или в самолета, участниците или участникът в покушението също трябва да е отровен и да има същите симптоми. Засега няма данни за отровени лица, с които Навални е имал контакт.

Вил Мирзаянов в интервю за британския вестник „Телеграф” разказва, че „Новичок” е създаден в Русия и тя никога няма да разкрие формулата му. Но химикът предполага, че е възможно Русия да е загубила контрола над отровата, която вероятно е попаднала в чужди ръце.

През 2018 г. руският президент В. Путин заяви, че веществото, отровило семейство Скрипал, може да бъде произведено в 20 страни.

Президентът попита как така английската лаборатория не е могла да установи от коя страна произлиза отравящото вещество, а с каква скорост Британия задейства антируската кампания.

Шефът на лаборатория за химико-аналитичен контрол в научния център на руското министерство на отбраната Игор Рибалченко се надсмя над логиката и доводите на бившия британски премиер Тереза Мей: Русия окупира Грузия, опита се да извърши преврат в Черна гора, свали малайзийския боинг, значи тя отрови Скрипал…

Още през 2018 г. британският министър на външните работи Борис Джонсън призна, че Великобритания разполага с образци от това вещество. Местни СМИ дори посочиха, че тези образци са в лабораторията в Портън Даун.

Има данни, че и в Щатите е синтезирано това вещество, във военен изследователски център, още през 1998 г.

Според Рибалченко, когато Мирзаянов емигрирал в САЩ, през 2008 г. той публикувал няколко формули на „Новичок”, резултат от работата му в Съветския съюз.

Рибалченко твърди, че от 2008 г. структурната формула на „Новичок” е общодостъпна. Има силни военни лаборатории в Швеция, Финландия, Китай.

През 2017 г. в Куала Лумпур беше убит братът на Ким Чен Ун. Той беше поразен от голяма доза от нервно-паралитичния токсин VX и човекът почина в мъки за 15-20 минути. Това е най-токсичното от всички фосфороорганични вещества. А то беше получено за пръв път в Англия, в следвоенните години. Но никой тогава не обвини Великобритания за смъртта на брата на лидера на КНДР.

Доказано е, че в Сирия е използван зарин, но никой досега не посочи Германия за виновник, където той беше синтезиран за пръв път.

Рибалченко разказва, че веществото, с което уж бяха отровени Скрипал, е общодостъпно и то би могло да попадне в ръцете на всекиго – от някоя от британските специални служби до терористична групировка.

Издaтeлcтвo PACПEP

Предишна Статия

Руснаците обичат силните лидери, затова им харесва Лукашенко (ВИДЕО)

Следваща Статия

Прихванат от беларуските специални служби разговор между Варшава и Берлин за фалшифициране отравянето на Навални (АУДИО)

Последно от Свят

Европа – Накъде?

Председателят на Европейската Комисия Урсула Гертруд фон дер Лайен произнесе речта си

Don`t copy text!