Как Виетнам задуши инфекцията от коронавирус в зародиш

По размери и население Виетнам въобще не е малка страна; жителите му са 96 милиона, а територията – 331 700 квадратни километра. С коронавируса нищо подобно като в Италия не се случи в тази страна. В последните три месеца във Виетнам заразените са само 270 души; нито един не е починал.

Как се случи това, когато в Европа, Азия и Америка с новия вирус са заразени милиони и са починали стотици хиляди?

Дали Виетнам не скрива информация или умишлено снижава данните?

Всъщност посоченото по-горе е самата истина.

Първият случай на заразен във Виетнам е на 23 януари 2020 г. Възрастен китаец от град Ухан, Китай, дошъл на гости на сина си в Ханой и го заразил с коронавирус. Бащата е държан 20 дни, синът бил изписан от болницата след една седмица. Властите си отдъхнали, но работещите в Китай виетнамци започнали масово да се връщат вкъщи.

На 7 февруари болните са 13 и броят им бързо расте. Затварят всички училища; компартията създава щаб за борба със заразата, който започва да инспектира болниците в страната, за да провери дали са готови за епидемия.

Много бързо е купено най-ново оборудване за болниците, включително и респираторни апарати за изкуствено вентилиране на белия дроб, мобилизирани са най-добрите лекари, увеличават се болничните легла. При това Виетнам за разлика от Япония и Корея не блести с качество на своята медицина. Въпреки това правителството не пести пари.

Причината за тази реакция е епидемията от атипична пневмония през 2003 г., когато във Виетнам се заразяват 63-има души, умират петима. Въпреки малкото жертви правителството си прави изводите – инфекцията трябва да се спре максимално бързо и по всякакъв начин. В началото въвеждат карантина изборно: блокират районите на Ханой и Хошимин, където живеят болните и семействата им. По улиците патрулират военни, във въздуха летят дронове за електронно следене. Доставят храна на хората безконтактно, като я оставят пред домовете; държавата поема изцяло средствата за храна в блокираните райони.

Властите не се бавят и с тестовете; купуват ги от Корея, въпреки високата цена. Маски се появяват в аптеките, на минимални, а не на спекулативни цени, за разлика от България, Русия, САЩ и Европа. През април доброволци ги раздават по улиците безплатно.

Правителството не залага на лаврите в овладяването на епидемията, затваря полетите до опасните страни и ограничава движението в страната. Броят на заболелите виетнамци се увеличава от 14 до 20; на 16 март заболелите са 60. На 1 април нищо не работи в страната; арестувани са спекуланти, които предлагат „чудодейни средства“, против коронавируса.

Виетнам е бедна страна и не може да си позволи да плати на хората добри суми заради самоизолацията и влага средствата в медицината. Виетнамците приемат дисциплинирано мерките; вероятно една от причините за това е, че страната е еднопартийна.

Така виетнамците задушиха епидемията още в зародиш. През последната седмица не е отбелязан нито един инфектиран. Правителството и техният щаб нито веднъж не излъгаха народа си, данните за заразените и починалите бяха реални, не прозвучаха от телевизора заплахи и нагнетяване на ситуацията с епидемията, размерите от която не бяха раздухани от местните СМИ. Затова виетнамският народ излиза от епидемията с добро самочувствие, без депресия и суицидни мисли.

Всички болни в страната са оздравели.

Още на 23 април Виетнам обяви, че сваля много от суровите карантинни ограничения. В големите градове е разрешено излизането на улиците, отварят се закусвални, кафета и ресторанти, отделни училища са готови да приемат ученици. Но големите търговски центрове и стадионите още са затворени. В някои райони на Ханой, определени от лекарите като „опасни“, карантината ще се запази до днес – 30 април.

Превод: PACПEP

Последно от СВЯТ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times