Как Ринго Стар, Джордж Харисън и Йоко Оно разпаднаха великата група The Beatles

 

Съществуват много теории и версии защо се разпадна легендарната група The Beatles. Едни обвиняват за това Йоко Оно , други – Пол Макартни. Трети смятат, че вина за това имат творческите амбиции на Джон Ленън; но е напълно възможно музикантите от квартета да са се изплашили от конкуренцията на появяващите се през 70-те години нови хард и арт-рок групи.

Малко хора обаче знаят, че групата се разпада заради Ринго Стар и Джордж Харисън. На талантливия Ринго му омръзнали барабаните и мечтаел да бъде вокалист, да свири на бас-китара и клавишни, вместо Пол, когото искал да измести. По това време Ринго пише хубави песни, но Джон и Пол не го вземат насериозно. В групата започват разногласия, които впоследствие водят до разпада на The Beatles.

Джордж Харисън решава да напусне квартета и да се заеме със солова кариера, защото го игнорирали като автор. Всички си спомнят, че Харисън е силен като китарист и композитор, но Ленън и Макартни не го забелязват и записват в албумите само свои песни.

Ситуацията в групата се нагнетява и битълсите под въздействието на центробежната сила се разбягват в различни посоки.

Освен това, между Макартни и Ленън има стар конфликт. Джон отнел Синтия Пауъл от Пол и тя станала първата жена на Ленън. След това Пол запознал своята приятелка Йоко Оно с Джон, за което след това съжалявал; японката започнала да преследва Ленън, да му ходи на гости, да му пише писма със заплахи и искания на пари. Скоро Джон започва да се среща с Оно, кани я на репетиции, въпреки забраната за външни лица в студиото. Останалите членове на групата били много недоволни от това и Оно се превръща в последната капка, препълнила чашата на търпението им.

Още докато е в групата, Ленън създава групата Plastic Ono Band, заедно с Йоко Оно и Ерик Клептън. Той дори примамил в новата група Ринго и Джордж, но сътрудничеството им не продължило дълго заради тежкия характер на Джон.

И скоро се случва неизбежното. Първи The Beatles напуска Ринго Стар, защото искал да пее и свири на китари; след това напуска и Джордж Харисън, с надеждата, че светът ще чуе неговата велика музика, и той го постига. Трети от групата си тръгва Пол Макартни, който през март 1969 г. се жени за Линда Истман. Пол отдавна мечтае за солова кариера и творческа свобода и сега ръцете му са развързани, за да експериментира и записва всякаква музика.

За съвременното поколение на „ливърпулската четворка“ разпадането на групата е огромен шок.

Джон и Пол искат „Бийтълс“ да свирят хард-рок, а Джордж и Ринго – арт- и джаз-рок. Но тези планове не се сбъдват. Соловата кариера на Ринго и Джордж е успешна, но творчеството на Ленън се оказва неравно; той успява да запише само двата албума – Imagine, 1971 и Double Fsntasy, 1980. Йоко Оно не позволява на Джон да разгърне в пълна сила таланта си; но може за това да има и други причини. Макартни винаги е бил безупречен и последните изпълнения на маестрото го разкриват като един от най-големите мелодисти на земята.

С разпадането на „Великолепната четворка“ загубихме велики и новаторски произведения, защото соловата кариера на всеки един от тях не успя да постигне професионалните върхове от времето, когато „Бийтълс“ бяха единен колектив.

Издателство PACПEP

Защо се разпаднаха „Бийтълс“? Виновна ли е Йоко Оно?

 

Мъртъв ли е Пол Маккартни

 

Последно от СВЯТ

Виктор Орбан: «Всички глобалисти могат да вървят по дяволите, защото в Тексас дойдох аз!» (ЦЯЛАТА РЕЧ НА БЪЛГАРСКИ+ВИДЕО) Владимир Путин: «Западният глобалистки модел е обречен, всичко се движи в различна посока»

Виктор Орбан говори на Конференцията за консервативно политическо действие CPAC в Далас, Тексас (пълното изявление) (Излиза на

Фейсбук страница