Как да регулираме кръвната захар без таблетки

Кръвната захар трябва да се регулира, дори стойностите й да са в норма, още повече, ако имате преддиабет или диабет-2. Следните съвети позволяват да се държи нивото на кръвната захар на безопасно ниво.

1. Разделете въглехидратите на малки порции. Следете количеството въглехидрати в менюто. Помнете, че колкото по-големи са порциите, толкова по-висока е глюкозата в кръвта и обратното. Затова разделете вашата дневна порция въглехидрати на малки части и ги яжте при всяко хранене.

2. Спазвайте правилото „Три“. При всяко хранене трябва да получавате трите най-важни вещества – белтъчини, мазнини и въглехидрати. Когато на едно хранене получавате различни хранителни вещества, вашето храносмилане се забавя, вие бързо се насищате и дълго чувствате ситост. Но е важно да избирате сложни въглехидрати и мононенаситени мазнини.

3. Проучете в кои продукти се съдържат въглехидрати. Картофите, грахът, царевицата и млечните храни са богати на въглехидрати, а не само хлябът и макароните.

4. Не се страхувайте от плодовете. Въпреки че те съдържат въглехидрати, много от тях не само са безопасни, но и полезни за регулиране на нивото на кръвната захар. Помнете, че в една порция плодове не бива да се съдържат повече от 15 грама въглехидрати; например една малка ябълка, парче пъпеш, една чашка малини и др., които са безопасни.

5. Яжте достатъчно. Лошо е да гладувате или да ядете недостатъчно. Хора с преддиабет или диабет-2 е важно да държат теглото на безопасно ниво, но отказът от храна няма да помогне. Продължителният отказ от храна може да доведе до срив и в крайна сметка да прекалите с опасни продукти.

6. Закусвайте правилно. Ситата закуска е много важна за здравословното меню. Специалисти смятат, че закуската трябва да съдържа белтъчини и въглехидрати. Например варени яйца и малък тост или овесена каша и парче кашкавал. Тези продукти запазват за дълго ситост, което е много важно при нарушено ниво на кръвната захар.

7. Яжте бобови храни. Ако имате диабет или преддиабет е важно да повишите чувствителността към инсулина и някои продукти могат да помогнат. Например боб, леща, грах, нахут. Те съдържат влакна, поддържат полезните бактерии в червата и понижават резистентността към инсулина.

8. Не забравяйте за подправките. Канела, кимион, къри, риган повишават чувствителността на организма към инсулина.

Българският народ познава много добре гулията като отлично средство, с което десетилетия наред хората са регулирали кръвната си захар. Научете повече за нейните отлични целебни свойства от книгата на издателство „PACПEP“ – „ГУЛИЯТА: ПРИЯТЕЛ НА ДИАБЕТИКА“

У нас гулията е позната като земна ябълка и земна круша; други народи я наричат ерусалимски артишок, слънчев корен, земен слънчоглед, волжска ряпа, топинамбур, бараболей, булва, сладък картоф, грудков слънчоглед и др.

Въпреки че е невзрачна и некапризна, гулията има удивителни свойства и въздейства многостранно върху организма на човека. Тя го зарежда с полезни вещества, енергия и го подмладява.

Употребата на гулия нормализира или съществено променя съдържанието на глюкозата в кръвта и изчезването й в урината. Този ефект се дължи, от една страна, на забавеното всмукване на глюкозата от червата в кръвта, от друга страна, от засиленото усвояване на глюкозата. Когато човек дълго време е боледувал от диабет тип 2 и са изтощени резервите на панкреаса му, щом започне да употребява гулия, се засилва процесът на изработването на собствен инсулин и като следствие – стабилизиране на показателите на кръвната захар.

ПО ТЕМАТА

ЦРУ вече е осъществило пътуване във времето

Емулгатори

Лутеолинът и  Апигенинът – двете вещества, които лекуват диабет

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Химик: Всички лекарства са за намаляване на населението (ВИДЕО)

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ

Фейсбук страница

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times