Как мечтите за научна фантастика на Илон Мъск се превръщат в нашия жив кошмар

Компаниите и правителствата планират да пуснат приблизително 50 000 спътника, за да предоставят 5G и Wi-Fi услуги навсякъде по Земята. Компанията SpaceX на Илон Мъск води тези усилия с планираното си разполагане на 42 000 спътника Starlink и целта си да създаде глобална мрежа. (SpaceX Expands Starlink Project to 42,000 Satellites, ‘Drowns’ ITU in Filing Paper).

За да предостави услугата, SpaceX заявява, че се нуждае от инфраструктура от един милион антени, за да свърже своите спътници с наземния потребител. През март 2020 г. Федералната комисия по комуникации (FCC) одобри приложението за наземна антена на SpaceX. Почти 400-те сателита, изстреляни до този момент, се доближават до праговото число, при което SpaceX казва, че може да започне да осигурява 5G покритие от космоса. Тази година SpaceX планира да ускори изстрелването си на сателити до средно 120 броя/месец (или 60 на всеки две седмици).

Тези нискоорбитни спътници не само вече замърсяват нощното ни небе и пречат на астрономията, но също така обещават да наводнят Земята с мощни, фокусирани електромагнитни лъчи, които излъчват радиочестотна (RF) и микровълнова радиация, за които е доказано, че влияят неблагоприятно върху здравето на хората, животните и растенията. Сателитите също могат да окажат влияние върху естественото електромагнитно поле на Земята, което е от съществено значение за целия живот на нашата планета, но никоя национална или международна агенция не предприема действия за оценка, намаляване, предотвратяване или оповестяване на въздействието върху околната среда от емисиите на спътниците. Междувременно вече настъпват значителни ефекти.

СЪУЧАСТИЕТО НА FCC

Сателитните компании трябва да подават заявления до FCC, тъй като сателитите използват радиочестоти, които са под обсега на агенцията. Подобно на други федерални агенции, FCC е подчинена на изискванията на Закона за национална политика по околната среда (NEPA), създаден през 1970 г., да разработи правила, които да й позволят да оцени въздействието на действията върху околната среда. За да изпълни своите процесуални отговорности по NEPA, както и разпоредбите на Закона за далекосъобщенията от 1996 г., FCC през 1996 г. прие незадължителни стандарти за излагане на безжична радиация. Тези стандарти са силно погрешни, защото признават само топлинните, но не и нетермичните вреди и игнорират установените вреди на импулсните и модулираните сигнали. Освен това няма санкции за превишаване на стандартите.

FCC никога не е оценявала влиянието на радиационните емисии от 50 000 сателита или други съществуващи и потенциални неблагоприятни въздействия върху околната среда. Вероятната причина е, че FCC тълкува задълженията си като изискване само на оценка на наземните дейности и устройства поради правния език, уточняващ, че се фокусира върху структури, определени като „стълб, кула, базова станция или друга сграда“ – без изрично споменаване на сателити.
47 CFR § 1.1307 – Actions that may have a significant environmental effect,
for which Environmental Assessments (EAs) must be prepared.

В резултат на това FCC се почувства свободна да одобри (без каквато и да е екологична оценка) близо 12 000 SpaceX спътника досега, а SpaceX подаде документи към FCC за още 30 000. От 12 000, компанията първоначално предложи да постави 4 425 в ниската земна орбита (между 715 и 823 мили [бел.прев. – съответно 1 150.68 и 1 324.49 км] над повърхността на планетата), но по-късно измени приложението си, за да постави около една трета от тези в по-ниска орбита на 342 мили [бел.прев. – приблизително на 550.40 км]. Останалите 7 500 сателита имат разрешение да излязат в „много ниска“ земна орбита – тоест, надморска височина едва над 200 мили [бел.прев. – приблизително на 321.87 км] над Земята. Според SpaceX тези сателити с ниска орбита са необходими за намаляване на латентността и увеличаване на скоростите на предаване в претоварените градове, като същевременно позволяват на компанията да разшири обхвата на Wi-Fi в световен мащаб.

Сякаш радиацията от десетки хиляди спътници не е достатъчно обезпокоителна, общия лиценз на FCC за до милион наземни предаватели позволява на SpaceX Services (дъщерно дружество на SpaceX) да инсталира терминали, които ще използват „напреднала технология за генериране на лъчи и управляема антена“ за безжично свързване на крайните потребители (хора и машини) на земята с орбитните спътници. Тези, „насочени към потребителите, устройства”могат да настанят, излъчващи радиация, терминали директно в домовете. Илон Мъск обобщава двуетапната инсталация на наземната антена като „насочете към небето и включете“.
FCC approves SpaceX to deploy up to
1 million small antennas for Starlink internet network
.

Сателитните съзвездия Starlink работят в частта от спектъра на микровълновите честоти, наречена „ку-диапазон“ (11-17 GHz); наземните станции ще предават на 14-14.5 GHz, докато получават сигнали от спътниците на 10.7-12.7 GHz. Това значително се различава от сегашните LTE мрежи, които работят на от 700 MHz до около 6 GHz.

„ЗЛАТНИЯ ПРИЛИВ”

SpaceX може да е доминиращият играч, но далеч не е единствената американска компания, която планира да заграби „всеки сантиметър от света“ с емисии от нискоорбитни 5G сателити. Amazon – хвърляйки въдицата за потенциални четири милиарда нови клиенти – планира да пусне общо 3 366 сателита и обещава да започне да предоставя интернет услуги веднага щом една пета от тях са на място. Facebook също планира хиляди спътници. И накрая, дъщерното дружество на Google, Loon започна да се насочва към „необслужени и недостатъчно обслужени общности“ в Латинска Америка за LTE услугата, предоставяна от мрежата му от стратосферни балони, пътуващи на „края на космоса“.

Един от основните американски играчи, участващи в златния прилив на сателитен интернет, е базираната във Великобритания компания OneWeb (подкрепена от SoftBank Group Corp.), която пусна първоначална партида от шест 5G спътника през февруари 2019 г., последвана от други 34 сателита през февруари 2020 г. В момента на изстрелването през февруари OneWeb обяви намерението си да поддържа изстрелвания от 30 до 36 спътника всеки месец, с „пълни комерсиални глобални услуги“ до 2021 г., много преди евентуалната обща сума на OneWeb от 5 260 сателита. Доклад от Bloomberg от 19 март обаче посочва, че OneWeb може да подаде заявление за фалит, „тъй като се бори с високите разходи и засилената конкуренция“.

В Канада длъжностни лица от Telesat потвърждават, че техните сателитни разположения в ниската земна орбита „в крайна сметка биха могли да достигнат до 512 космически кораба.“Китай и Русия също имат планове за множество изстрелвания.

ВРЕДНА РАДИОЧЕСТОТНА И МИКРОВЪЛНОВА РАДИАЦИЯ

Вредното въздействие на нетермичните нива на радио- и микровълновата безжична технология (от 2G нагоре) не са нито „потенциални“, нито „хипотетични“. Хилядите научни изследвания са доказали, че вредите на ниво епидемия вече настъпват, вреди, които бързо размножаващата се 5G инфраструктура ще влоши още повече.

Някои твърдят, че енергийните емисии, достигащи до земята от 5G сателити, са по-малко интензивни от емисиите от наземните предавателни антени, но този аргумент игнорира факта, че спътниците облъчват всички области на Земята, включително области, които не са достигнати от други предаватели, не оставяйки място недокоснато от вредната изкуствена радиация. Нещо повече, наземните предаватели, които са необходими на 5G сателитите за свързване на спътници с крайни потребители – един милион само за SpaceX – ще доведат до значително увеличаване на интензивността на радиочестотната/микровълнова радиация.

През 2018 г. над 200 учени и лекари цитираха голямо количество научни доказателства за вредата, когато подадоха апел относно 5G до Организацията на обединените нации, призовавайки за мораториум върху 5G. В апела тези експерти писаха, че радиочестотните електромагнитни полета са не само „доказано вредни за хората и околната среда“, но и че „щетите са далеч отвъд човешката раса“ с „нарастващи доказателства за вредното въздействие и за растенията и за животните.“Обсъждайки „сериозния риск за общественото здраве“, който 5G инфраструктурата представлява на и извън планетата, авторите на апела твърдят, че „бездействието е скъпо за обществото и повече не е опция.“

ЕСТЕСТВЕНАТА ЕЛЕКТРОМАГНИТНА СИСТЕМА НА ЗЕМЯТА

В допълнение към призива относно 5G, Международният апел за спиране на 5G на Земята и в космоса предупреждава за потенциала на спътниците да се намесват в глобалната електрическа верига. Към 29 март 2020 г. Апелът събра подписи от 212 661 души от 208 нации и територии по целия свят. Той предупреждава, че ако десетки хиляди спътници бъдат изстреляни ниската и много ниска земна орбита, те ще излъчват изключително мощни, пулсиращи лъчи на изкуствена радиочестотна и микровълнова радиация в йоносферата на Земята. Йоносферата – естествен източник на високо напрежение, винаги заредено до средно 300 000 волта – контролира глобалната електрическа верига (постоянна от три милиарда години), която свързва и витализира всяко живо същество, независимо дали е птица, животно, дърво или човек. Целият живот зависи от тази електромагнитна верига за оцеляването си, но с един замах 5G сателитите имат потенциала да го променят „извън нашата способност да се адаптираме“ [акцента в скоби е добавен от автора на статията]. [бел.прев. – Относно Международния апел за спиране на 5G на Земята и в космоса може да се включите с подписа си тук:
INTERNATIONAL APPEAL: Stop 5G on Earth and in Space.
Потърсете полето SIGN IT (INDIVIDUAL), което е предназначено за индивидуално подписване, а не на цели организации и попълнете полетата, както следва: First Name* (име), Last Name* (фамилия), City* (град), State or Province (щат или област), Country* (държава), Email Address* (имейл адрес) и после следва дълъг списък с професии, който също е задължителен (има „*”). Тук фигурира дори професията пчелар (Beekeeper), така че пчеларите могат също да се отбележат. Най-долу има две отметки, които са задължителни. Първото YES (Да) изисква съгласието ви името ви да бъде включено в списъка-подписка, предоставен на правителства и вътреправителствени служби. Второто YES (Да) изисква съгласието ви името ви да бъде публикувано сред подписалите на уебсайта на петицията. Когато подпишете има посочен имейл, на който да пишете, в случай че искате да бъдете доброволец за личното връчване на апела на правителството си. Тук вече ще са нужни знания по английски за самата комуникация по имейл].

ОПУСТОШИТЕЛНИТЕ ВРЕДИ ЗА НАШЕТО НОЩНО НЕБЕ И АСТРОНОМИЯТА

Сателитите Starlink на Илон Мъск вече причиняват вреда. Както се съобщава от Forbes, и от професионални и от любители астрономи, светлинното замърсяване, произведено от мегасъзвездията от спътници, „представлява екзистенциална заплаха за астрономията“, което потенциално слага край на „наземната астрономия, каквато я познаваме“. Мъск подвеждащо твърди, че спътниците Starlink няма да окажат материален ефект върху откритията в астрономията, въпреки факта, че големите и силно отразяващи спътници Starlink, които вече са в орбита, оставят вредни светлинни следи. Необичайните емисии на отразена от спътник светлина също причиняват повече от разрушаване на астрономията – те пречат на способността на мигриращите птици, тюлени, молци, жаби и други същества да се ориентират и да пътуват през нощта, използвайки звездното небе.

Ако плановете на SpaceX се реализират, броят на неговите спътници ще надхвърли приблизително 9 000-те звезди, видими с просто око. В края на 2019 г. първите 122 спътника Starlink вече бяха по-ярки от по-голямата част от 9 000–те звезди, като само 172 звезди блестяха по-ярко от сателитите на Мъск. На 10 януари 2020 г. загрижените астрономи пуснаха свой международен апел за „защита на астрономическото небе“, като поискаха стартирането на Starlink да бъде задържано и помолиха правителствата да се придържат към съществуващите договори за опазване на околната среда, включително Договора за космическото пространство от 1967 г. Насоките на Организацията на обединените нации за дългосрочна устойчивост на космическите дейности от 2018 г. Към днешна дата над 1 890 професионални астрономи от 48 държави са подписали апела (The Astronomers’ Appeal). Въпреки че Мъск и SpaceX твърдят, че ще работят върху намаляването на отражателната сила на спътниците и ще „щипнат“ сателитната ориентация за астрономически експерименти, на SpaceX не бива да се позволява да изстрелва спътниците, преди да се справи с тези сериозни спорни въпроси и проблеми.

ФИНАНСИРАНЕ НА НАШИЯ СОБСТВЕН КОШМАР

„Лос Анджелис Таймс“ отбеляза, че Илон Мъск е изградил своята „империя“ с милиарди от правителството на САЩ – тоест от данъкоплатците – субсидии. През 2017 г. репортерите критично отбелязаха, че „Подобно на Робин Худ, Мъск не граби от богатите и раздава на бедните, а той граби от работническата класа и го запазва за себе си.“ Сега Мъск търси допълнителни 16 милиарда долара държавни субсидии за SpaceX. Всички се надяваме той да не ги получи, тъй като мечтите на Мъск за научна фантастика бързо се превръщат в наша кошмарна реалност.

Превод на български – Страничката „Монтагю Кийн”®

ПО ТЕМАТА

Последно от ЛЮБОПИТНО