Как различни народи отбелязват лятното слънцестоене

 

Слънцестоене се наричат два момента в годината, при които наблюдаемите точки на изгрев и залез престават да се движат върху линията на хоризонта. Съответстващите им два дни от годината имат екстремална продължителност, максимум при лятното слънцестоене и минимум – при зимното. Астрономически това съответства на положение на Слънцето по неговия видим път върху небесната сфера, максимално отдалечени от небесния екватор.

Като резултат от наклона на земната ос продължителността на деня и нощта зависят от положението на Земята спрямо Слънцето. На 22 юни Слънцето се движи над тропика на Рака. В северното полукълбо денят е най-дълъг, нощта е най-къса и се говори за лятно слънцестоене. В южното полукълбо денят е най-къс, нощта е най-дълга и е налице зимно слънцестоене. На 22 декември Слънцето е над тропика на Козирога, тогава в северното полукълбо се наблюдава зимно слънцестоене, а в южното – лятно.

Когато еклиптиката пресича небесния екватор, денят и нощта са еднакво дълги. Тези положения на Слънцето се наричат равноденствия.

Много народи отбелязват лятното слънцестоене като празник. Всеки народ си има своите традиции. Някои традиции си приличат.

В този ден много народи в древността почитали боговете на плодородието, извършвали ритуали за защита на своите близки, обръщали се към висшите сили с молби за добра реколта, плодовитост на животните и за здраве. В различни ъгълчета на земята тези традиции са живи и днес. С приемането на християнството много традиции с променили, но хората запазили спомен за културата, вярванията и обичаите на прадедите си. Дори новата вяра не успяла да ги изтрие от народната памет.

На 7 юли руснаците отбелязват деня на Иван Купала

Този езически празник се е слял с християнските традиции и както и в България, го почитат като рождение на Йоан Кръстител; много хора свързват думата „Купала“ с къпането в купела по времето на християнското кръщене.
Древните руси езичници почитали Ярило и Купала. В най-кратката нощ славяните в Рус благодарели на майката Земя за щедростта й, събирали лечебни билки в гори и поля, гадаели и се веселили. Смятало се, че огънят, водата и всичките дарове на природата в тази нощ имат магическа сила; езичниците обаче помнели, че границата между световете е тънка и може нечисти сили да проникнат в явния свят.
Нощта на Иван Купала се отбелязвала на 21 срещу 22 юни, но в някои райони има разлика от 2-3 дни.

Възходът на слънцето в Стоунхендж

За много хора Стоунхендж, Великобритания, е едно от най-желаните места за празнуване на лятното слънцестоене. Наблюдателят може да се наслади на възхитителния възход на слънцето. Според една от версиите комплексът е изграден за поклонение на земните божества и слънцето.

Пирамидите Чичен-Ица на полуостров Юкатан

Това е едно забележително място за отбелязване на най-дългия ден в годината. Благодарение на особената си форма два пъти в годината пирамидата Ел Кастильо се къпе в чиста слънчева светлина от едната страна и е в пълна сянка – от другата, и тя изглежда като разделена на две.

Юханнус, Финландия

Скандинавците празнуват един от своите главни празници в дните след 20 юни. Във Финландия този ден наричат Juhannus или Midsummer.
Приятели и роднини се събират на вилите си в селска местност, за да ловят риба, да се повозят на лодка, да се отпуснат в сауни и да запалят огньове.
В тази страна този ден е подходящ за сключването на брак. Онези, които още не са срещнали своята половинка, извършват специални ритуали и пеят древни песни, за да могат по-скоро да придобият щастие.

Празникът на полунощното слънце Фербънкс, Аляска

Разположеният на около 250 километра южно от Полярния кръг Фербънкс е едно от най-добрите места в САЩ за отбелязване на лятното слънцестоене. Целия май земята там е покрита със сняг, но в края на юни местните хора се радват на краткотрайното студено лято. На този ден светлата част на деня продължава 24 часа. Прочутият градски фестивал на полунощното слънце продължава едно денонощие.

Австрия

Тиролският район в Австрия се слави с високите си планини. Там хората, вдъхновени от древни племенни обичаи, палят огньове, веселят се и се наслаждават на великолепните панорамни гледки.

Исландия

В деня на лятното слънцестоене любителите на веселбите в Рейкиявик се предават на веселието. Обикновено в това време там се провеждат много музикални мероприятия. Който иска да си почине от градския шум, посещава с екскурзии ледниците и други исторически забележителности.

Весталия, Древния Рим

Древните римляни в деня на лятното слънцестоене славели Веста – богинята на Земята. Древният празник – Весталия, римлянките почитали с печенето на пити с осветена вода от лековит извор, посещавали храма на богинята и й поднасяли дарове. По времето на Весталската седмица само жени имали правото да посещават храма.

Днешните италианци възприемат деня на лятното слънцестоене като време за нови начинания и цялата страна празнува. В този ден в Италия се правят обреди с вода и огън, както в древните времена.

Слинингсбалет, Норвегия

Норвежците отбелязват Sankthansaften – в средата на лятото. На 23 юни всяка година те разпалват огньове, танцуват около майско дърво и участват в други увеселения, за да отбележат дълго чаканата слънчева топлина.

Празникът на Ин – женското начало, в Китай

В Древния Китай мъжката сила Ян и небето се почитали по времето на зимното слънцестоене; женското начало Ин и Земята се славели в най-дългия ден на юни. По времето на празника жените си подаряват една на друга разноцветни ветрила и ароматни свещи. В Южен Китай на този ден готвят ястия от месо и плодове личи, а в северните райони на страната – традиционната юфка. Същността на празника, както и в другите ъгълчета на земята, е в поздравяването на слънцето и благодарността на земята.

Издателство PACПEP

Последно от СВЯТ

Медведев нарече Байдън рептил

  Медведев нарече Байдън, Зеленски и още четирима западни политици рептилоиди Дмитрий Медведев е бивш президент и министър-председател, а