Как руски олигарси помагат в борбата с коронавируса

Олигарсите в Русия, а и в България, помагат на държавата не на думи, а с дела. Само че руските богаташи го правят без пиар и феерична пропаганда

Руската общественост обаче обвинява Зюганов, Грудинин, Спицин, Навални, Явлински и др. че са се изпокрили и дума не обелват за помощ в условията на епидемия на коронавирус.

Компанията „Яндекс“ планира да отдели над един и половина милиард рубли за програма в помощ на хората по времето на епидемията. Първо, парите ще бъдат прехвърлени във фонд за поддръжка на куриерите и шофьорите – „Яндекс. Такси“, „Яндекс. Храна“ и „Яндекс. Лавки“. Компанията вече преведе 250 милиона рубли за собствения си проект „Помощта до нас“. Средствата ще отидат за плащане на движението и доставките, нужни за работата на медицинските и социалните служби.

Президентът на „Норникел“ Владимир Потанин отдели 270 милиона рубли за поддържане на центъра за оказване помощ на социално незащитени хора в базата на службата „Милосърдие“. Над 200 милиона рубли бяха изразходвани за купуване на апарати за изкуствено обдишване.

В Омска област компанията „Газпромнефт“ ще осигури гориво за медицинските и социалните служби в региона.
Бизнесменът Генадий Тимченко похарчи 1,3 милиарда рубли за купуване на медицинско оборудване, включително и апарати за изкуствено обдишване и компютърни томографи, маски, ръкавици, антисептици и защитно облекло за лекари и медицински сестри.

Акционерите в холдинга USM, който е собственост на Алишер Усманов и неговите партньори, ще изразходват два милиарда рубли в оперативния щаб за противодействие на коронавируса.

Ръководството на компанията „АЛРОС“ ще дари 33 милиона рубли на медицинските учреждения в Мирнински район в Якутия, където се намират главните рудници за елмази.

Собственикът на химическия холдинг „Фосгаро“ Андрей Гуриев ще спонсорира доставката на оборудване и средства за защита в болници в градовете, където са разположение най-големите заводи на компанията.
Кулинарната Novikov School раздава безплатно храна на лекари в три столични болници.

Около един милиард рубли изпрати АФК „Система“ за провеждане на мероприятия, свързани с оказването на медицинска помощ и организирането на производството на защитни средства.

„Татнефт“ предаде на полицията в Алметиевски район на Татарстан 1,1 хиляди респиратора, а през март достави на служителите на вътрешното министерство медицински маски. Това е четвъртата доставка от началото на епидемията.

Олег Дерипаска финансира строителството на три инфекционни болници в Иркутска област.
От 31 март банката ВТБ реализира програма за помощ на взелите кредити, които са пострадали от короновирусната епидемия.

Най-големият в Русия производител на злато ПАО «Полюс» и Фондът за развитие на Далечния изток и Арктика ще отделят един милиард рубли за борбата с коронавируса.

Алфа-Груп ще предаде годишната си печалба на компанията А1 в размер на един милиард рубли за борба с коронавируса.

„Газпром“ заяви готовността си да задейства производството на антисептици от природен газ.

Бизнесменът Игор Чайка, собственик на компанията „Хартия“, ще подсигурява самотни пенсионери и инвалиди в регионите, където работи предприятието.

Милиардерът Михаил Гуцериев реши да предостави хотелиерския фонд на групата „Сафмар“ за нуждите на Москва. Става дума за превръщането на хотели в болници за хора под карантина от рискови зони или служители, които са принудени да работят денонощно. В активите на „Сафмар“ са хотелите „Национал“, „Мариот Тверская“, „Хилтън-Ленинградская“ и „Радисън Блу Олимпийски“.

Футболният клуб „Зенит“ задейства новия социален проект „Заедно ще победим!“, в рамките на който играчите, треньорският щаб и ръководството на клуба ще дарят лични средства в помощ на градската болница „Свети Великомъченик Георгий“. Освен това „Зенит“ ще се погрижи и за ветераните на клуба, които са над 65 години.

Търговската верига „Магнит“ обяви акция в помощ на медиците в Русия, които се борят с коронавируса.
Основателите на компанията Playriх, която разработва мобилни игри, братята Игор и Дмитрий Бухман, ще отделят 100 милиона рубли; на първо място ще окажат поддръжка на регионите, в които се намират офисите на служителите им. За тези средства ще бъдат купени апарати за изкуствена вентилация на белия дроб, рентгенови апарати и друго нужно медицинско оборудване.

„Оранжерии на Русия“ ще отделят за пенсионери в Москва и Московска област зеленчуци от своите предприятия. Те ще го направят безвъзмездно и в големи обеми.

Издателство PACПEP

Последно от СВЯТ