Как сериалът “Семейство Симпсън” предсказа масовото следене, избора на Тръмп и рибата с 3 очи

 

“Семейство Симпсън” предсказва, че Доналд Тръмп ще стане президент, 16 години преди това да се случи

Някои от пророчествата на сериала може да се определят като изумителни и зловещи

Други са плод на склонността на човека да си обясни света с познати и забавни аналогии

Семейство Симпсън от известния едноименен сериал са объркана американска фамилия, която се опитва да живее щастливо, а тяхната изобретателност и неволи забавляват зрителите почти 30 години. Изумителното за този сериал обаче е точността, с която в него се предсказват бъдещи събития, като за много от тях са представени специфични подробности.

Първият епизод на “Семейство Симпсън” се излъчва на 17 декември 1989 г. Мат Грьонинг създава сериал анимация за възрастни, който до днес има над 600 епизода, изпълнени с политическа и социална сатира. Главните герои са Хоумър Симпсън, любител на бира, който работи в АЕЦ в Спрингфийлд, съпругата му Марч, домакиня, и трите им деца – хулиганът Барт, социално отговорната Лиса и бебето Маги.

Обяснение на странните съвпадения с бъдещи събития дава д-р Бернард Бейтма, бивш председател на отдела по психиатрия в университета на Мисури. Той споделя пред “Ню Йорк таймс”, че съществува психосфера – умствената атмосфера на хората, която в същността си представлява групов ум в действие. Според думите му при правилни условия човек може да предчувства събития, преди те да се случат, или да ги привлече със силата на мисълта.

11 септември 2001 г.

През 1997 г. е излъчен 1-ият епизод на 9-ия сезон на Семейство Симпсън, в който на брoшура, сложена в рамка, пише, че Ню Йорк струва 9 долара на ден. Интересното е, че 9 долара е изписано точно до двете кули близнаци.

На пръв поглед това изглежда като страшно предсказание за терористичната атака на 11.09.2001г. в Ню Йорк. През 2010 г. Бил Оукли, изпълнителен продуцент, обеснява това плашещо съвпадение като случаен избор, който да покаже комично ниската цена.

Масово следене

В сериала Мардж казва, че правителството подслушва всичките им разговори. След това епизодът продължава, като разговорът им бива изпратен директно в секретните служби на Америка. Интересното е, че скандалът за масово подслушване избухва чак през 2013 година, когато Едуард Сноудън, работещ за Агенцията за национална сигурност и ЦРУ, изобличава американска програма за шпионаж на населението.

Божествената частица Хигс

Във 2-и епизод на 10-ия сезон от сериала Хоумър Симпсън пише уравнението за това, което сега е известно като Божествената частица – 15 години преди науката да направи откритието.

Наличието на Хигс бозона (Божествената частица) се потвърждава през 2012 година. В сериала Хоумър решава да се занимава с изследователска дейност, вдъхновен от любимите си понички. Хоумър стои пред дъска с уравнение, чието решение представлява приблизителната маса на бозона на Хигс, а необяснимото е, че действието се развива през 1998 г. – 14 години преди реално да се потвърди съществуването на бозона Хигс.

За това изненадващо проникване в бъдещето основна роля изиграва един от сценаристите, който се интересува от математика. А идеята за прогнозирането на масата на частиците на Хигс вече е била дискутирана през 1964 г. от професор Питър Хигс и още петима физици, но едва през 2013 г. учените успяват да го докажат чрез експеримент за повече от 10 милиарда долара, съобщава “Ню Йорк таймс”.

Вирусът ебола

Все още е въпрос на догадки и собствено тълкувание, дали в Семейство Симпсън се прогнозира избухването на вируса ебола през 2014 г., точно 17 години преди това да се случи в живота. През 9-ия сезон в 3-и епизод се коментира как Марч чете книжката на Барт, който е болен. Книгата се казва “Любопитен Джордж и ебола вирус”, като Джордж е маймуна. Епизодът се излъчва през 1997 г., а вирусът е открит през 1976 г. според Индипендънт.

Гърция – финансова криза

В 23-ия сезон, 10-и епизод, излъчен през 2012 г., Хоумър участва като гост в предаване, а коментаторът съобщава абсурдната новина, че Европа продава Гърция в онлайн платформата за търговия eBay. Това се случва три години преди да се окаже, че държавата е неспособна да погасява кредита си към Международния валутен фонд, предвещавайки сериозна финансова криза за Гърция.

Доналд Тръмп – президент

В епизод, излъчен през 2000 г., Лиса Симпсън стои в Овалния кабинет в Америка и е кандидат за президент, като говори за “сегашния” президент Доналд Тръмп.

Всъщност абсурдната тогава прогноза се оказва вярна, след като през 2016-а Тръмп стана президент на САЩ.

В сериала Лиса – новоизбраният президент, се оплаква, че е наследила бюджетна криза от президента Тръмп. Като се имат предвид досегашните сбъднати пророчества, обезпокоителен е фактът, че в него Тръмп разрушава икономическата стабилност на нацията и води Щатите към упадък.

“ Дисни” купува “Фокс”

Сделката, за която се смята, че е възможно да промени Холивуд, също е предсказана в анимацията.

През 2017 г. “Дисни” купува по-голямата част от архивите на 21st Century Fox за 52,4 милиарда долара, съобщава “Ню Йорк таймс”.

19 г. преди това, през 1998 г., в сериала е илюстрирана същата покупка в сезон 10-и, епизод 5. Логото на 21st Century Fox е сложено като част от Дисни с надписа “Част от Уолт Дисни” (“A Division of Walt Disney CO”).

Риба с три очи

В епизод 4-и от 2-и сезон, излъчен през 1990 г., Барт улавя рибка с три очи, наречена Блинки, чиято аномалия е в резултат на замърсена вода от градската атомна електроцентрала. Повече от две десетилетия по-късно, през 2011 г., е открита истинска риба с три очи в резервоар в Аржентина. Съдът е бил захранван с вода от атомна електроцентрала.

Сериалът “Семейство Симпсън” илюстрира риба с три очи 21 години преди да бъде открита в Аржентина.

Небостъргачът

“Лондон Шард”

В 6-и сезон, 19-и епизод, излъчен през 1995 г., Лиса се влюбва в англичанин и заминава с него за Лондон. Част от действието се развива там, а на изгледа към града е показан небостъргач, изглеждащ като днешния “Лондон Шард”. Небостъргачът е проектиран 5 г. по-късно, а началото на строителния процес е през 2009 г. – 14 г. след появата на епизода. Небостъргачът в сериала не само изглежда като “Лондон Шард”, а е и разположен на същото място спрямо “Тауър Бридж”.

Подмяна на вота

През 2008 г. се излъчва 4-и епизод от 20-ия сезон на “Семейство Симпсън”, в който Хоумър се опитва да гласува за Барак Обама на президентските избори, но машината регистрира неговия глас за Джон Маккейн. 4 г. по-късно избухва аналогичен скандал на президентските избори през 2012 г. в Пенсилвания, когато една от машините изпълнява точно същото нещо, като подменя гласовете на гражданите в полза на Мит Ромни.

Елена Дочева, 24 Часа

ПО ТЕМАТА

Какво ни чака? Годишните пророчества на “Economics“-разбирай Ротшилд, досега се сбъднаха напълно. Ето ги за 2018 г. 

Поредните загадъчни послания на корицата на The Economist Magazine: „Светът през 2018 година“

 

Последно от СВЯТ

Ню Йорк Пост: Педерастите и лесбийките в Америка се удвояват всяко поколение, ако продължим да се движим по тази траектория през 2054 година всички ще бъдат такива (ВИДЕО)

Статията във в-к Ню Йорк Пост: https://nypost.com/2022/05/27/left-wing-critics-says-bill-maher-should-be-canceled-over-lgbtq-comments/ ВИДЕО   ТИЯ ЛИ ЩЕ ВОЮВАТ С РУСИЯ!? ИЛИ ТРАВЕСТИТИТЕ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница