Как стресът влияе на психиката и на физическото ви здраве

 

Знаете ли за известния експеримент на Авицена? Две агнета, от едно и също стадо са поставени в клетка и хранени по абсолютно един и същи начин. Срещу клетката на едно агне е поставена друга клетка, в която има вълк. Само едното агне може да вижда вълка, другото – не. В началото и двете агнета са били с приблизително еднакво тегло. След известно време агнето, което не вижда вълка продължило да бъде весело и пълничко. Другото агне, което виждало вълка започнало да губи тегло, станало депресивно, неактивно, с разрошена козина. Скоро то умряло, без да има конкретна видима причина, която да причини смъртта му.

Този експеримент е проведен, с цел да се докаже, че нашата психика влияе в много по-голяма степен върху физическото ни здраве, отколкото предполагаме.

Какво правят в момента медиите и техния обслужващ персонал – pressтитутките? Те се влезли в ролята на вълка и ежедневно се грижат да причиняват психически страдания на нормалните хора. Какво нормално има в това да съобщаваш за фалшиво-положителни резултати с тест, който не е предназначен реално да докаже наличието на вирус, но е перфектно програмиран да всява и гради фалшива ПЛАНдемия? Откога заболелите от грип станаха основна новина и трябва да се слуша само това? Някой задава ли си въпроса, защо не се търси лечение, а се предлага ваксинация? Която не те предпазва от вируса, нито ти гарантира, че няма да се заразиш? Просто е. Когато си лекуван, можеш да бъде излекуван и да си здрав. Когато си ваксиниран нямаш никакви гаранции за нищо и трябва постоянно да се ваксинираш. На фарма индустрията не й трябват здрави хора, а хронично болни, стресирани и депресирани, за да може техните печалби да растат с всеки изминал ден.

Наистина ли вярвате, че този постоянен стрес, с който ви заливат pressтитутките е в името на вашата безопасност? Искате ли да видим какво причинява емоционалния стрес на вашето тяло и как влияе на физическите ни реакции?

За кратко стреса може да бъде полезен, но когато трае твърде дълго, то тогава отговора на вашето тяло не само променя начина ви на мислене, мозъка ви, но и много други органи на тялото ви се включват в тази реакция. Надбъбречната жлеза освобождава хормоните на стреса – кортизол и епинефрин (известен също като адреналин) и норепинефрин и когато тези хормони преминат в кръвния поток и достигнат до кръвоносните ви съдове това причинява учестено биене на сърцето, повишава кръвното налягане и с течение на времето може да доведе до хипертония. Другата последица е, че това може да причини ендотел – това е натрупване на слой епителни клетки, които покриват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове и кухините на сърцето. Учените вече знаят, че това е ранна стъпка в задействане на процеса на артериосклероза или натрупаната холестеролна плака в артериите ще увеличи шансовете за инсулт или сърдечен инфаркт. Когато мозъкът ви е под стрес той активира вегетативната нервна система и това може да наруши естествените ритмични контракции, които движат храната през червата и така да получите синдром на раздразнените черва и съответно да започнете да получавате киселини в стомаха. Стресът е в състояние да промени състава на чревните бактерии, които могат да повлияят на вашето храносмилане и оттук на цялостното ви здраве. Знаем, че повишените нива на кортизол водят до увеличаване на апетита, а това води до желание да поглъщаме повече храни богати на въглехидрати и така да натрупаме допълнителни килограми и да променим драстично теглото си.

Как стресът влияе на имунните клетки е по-интересен въпрос? Първоначално може да подготви тялото ви да се противопостави по-добре на „нашествениците“ във вашия организъм, но хроничния стрес категорично ви прави по-податливи на инфекции и забавя скоростта, с която можете да се излекувате. Хроничният стрес е свързан със съкращаване на теломерите и които отговарят за възможността вашата ДНК да се дели, без да уврежда генетичния код на клетката. Когато теломерите станат прекалено къси, клетките не могат да се делят и умират. В допълнение хроничния стрес причинява косопад, сексуална дисфункция, главоболие, мускулно напрежение, затруднена концентрация, умора и повишена раздразнителност. Ако искате да водите пълноценен живот трябва да имате система, с която да преодолявате стресовите ситуации и да реагирате правилно на стреса. За мозъка ви е важно да знае, че можете да контролирате и овладеете ситуацията и така тялото ви ще даде по-добра физическа реакция и ще можете да останете по-дълго здрави.

В така създалата се ситуация единствения начин е да изключите телевизорите си, да пишете злъчни и саркастични коментари под публикации на pressтитутки и да се организирате с хора, които мислят като вас, за да се даден категоричен отпор на тази scamdemia!

  • Таня Тодорова, Оn А Real Case блог

ПО ТЕМАТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

 

Последно от ЛАЙФСТАЙЛ

Фейсбук страница