Как юдаизмът станал религия на хазарския хаганат

При руския княз Владимир отишли хазарски юдеи, за да му предложат юдаизма за държавна религия. Владимир обаче им отказал, защото Хазария била разгромена от баща му – княз Святослав. Възможно е тази история да е измислица на летописеца Нестор. Но и досега въпросът, откъде в Хазарския хаганат се появил юдаизмът, живо интересува историците.

Хазария е средновековна държава, съществувала от 650 до 969 г. Хазарите са тюркски чергари. Освен тях в хаганата имало алани, угри, българи, славяни, араби.

Хазария заема обширна територия – Кавказ, Причерноморието, южните части на днешна Украйна, Прикаспийските земи.
Както във всеки тюркски народ религията на хазарите било тенгрианството. Това е религия на тюркско-монолските чергари, където върховното божество било Тенгри – небесният дух.

Византия, Армения и Омейядският халифат изпратили в Хазария християнски и мюсюлмански мисионери, което се отразило на религиозното многообразие сред хазарите.
Появяването на юдаизма в Хазария се обяснява с гоненията на евреите във Византия. Императорите искали да ги превърнат в християни и разрушавали синагогите им. Когато във Византия започнали гоненията на евреите, те били принудени да се заселят в Хазария. Тенгрианството било търпимо към другите религии.

Юдаизмът се оказал успешен в Хазария. В 8 или 9 век властите там превърнали юдаизма в своя религия, а след това – и цялата страна. Приемането на юдаизма от неевреи е разпространена практика. В 1 век от н.е. управляващата династия Адиабени, страна в съвременен Ирак, преминала от политеизъм към юдаизъм.

Съществуват спорове, дали хазарите са приемали юдаизма или не. Но византийски и арабски източници потвърждават този факт. Освен писмени източници има и веществени – архитектурни паметници.

Хазарите имитирали свои монети като арабски. Арабите – мюсюлмани, пишели на монетите си „Мохамед – посланик на Бога“, а хазарите сменяли надписа с „Муса — Мойсей – посланик на Бога“.

Защо хазарите приели юдаизма

Съществува легендата, че хазарският цар Булан сънувал, че му се явява ангел, който му заповядал да приеме религията на единния Бог. Булан събрал елита и обсъдил този въпрос; те одобрили избора му. С новата религия той побеждавал във всички битки. Построил синагоги, религиозни училища и засилил позициите на юдаизма в страната.

Но това е легенда. Днес няма източници, които да обяснят причините за приемането на юдаизма в Хазария. Може да се предположи, че страната имала нужда от централизация, а за това най-подходящи били монотеистичните религии.

В Хазария не приели християнството, за да не възникне зависимост от Византия и културна експанзия. Не бил подходящ и ислямът по същите причини. Юдаизмът не бил религия на враждебни държави, затова изборът паднал на еврейската религия.

Издaтeлcтвo PACПEP

ПО ТЕМАТА

Програма за унищожаването на българския народ приета на московския ционистки конгрес 1988 г.

Откровението на един член на Синедриона за плана срещу славянските народи

Новият Световен Ред идва! Готови ли сте?

Интервю с един посветен юдей. Интервюто, заради което убиха евреина Харолд Розентал

Йерусалим е основан от древните българи при завоюването на Египет. Сензационно за историята ни и богословието

Сталин, марксизмът, дегенеративният комплекс при евреите, тайната на библейския проект и ролята на обрязването в юдаизма. Как Маркс даде «зелена светлина» на дегенератите и психопатите да вземат властта в обществото

Фаталната съдба на самопровъзгласилите се богове. Скритата сила, която управлява света

Мнение за преборване на ислямския екстремизъм в Русия

За какъв исторически продукт плаща българския данъкоплатец ?

22 Юни – Денят на Българската Държавност! Българският Празник на най-старата държава в Сета

Защо юдеите смятат себе си за благословени

Защо френските крале падали на колене пред българско евангелие ?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Библията е отвратителна (ВИДЕО-БГ СУБ)

Сензационно от папа Франциск: Адът не съществува, Адам и Ева също никога не са съществували

Историята на Христос е била “измислена, за да се укротят бедните“

Учени: събитията, описани в Библията, никога не са се случвали

Древна Библия: Исус Христос не е бил разпнат, нито е бил Божи Син! Открита е Библия на 1500 години и никой не иска да знае! (ВИДЕО)

На какво всъщност ни учи Библията ?

Защо беше изгорен на кладата Джордано Бруно

10 факти от Библията, които църквата кой знае защо се опитва да се скрие от нас

Молитвата “Отче наш“ е преведена неправилно

Истината за папата и Ватикана: Католическата църква притежава повече богатство, от която и да е банка, корпорация, тръст или правителство

До, Ре, Ми, Фа, Сол, Ла, Си, До: Какво означава абревиатурата, образувана от имената на нотите

Защо Ватикана изгори Джордано Бруно?

Кой създаде Бог и религиите

Последно от СВЯТ

Калифорния фалира!

Калифорния фалира! Щатът е един от първите в Америка, който официално декларира, че отказва да плати