Калифорния въведе извънредно положение заради “коронавируса“, професор от Харвард: 2,5 – 3,5 милиона мъртви от COVID-19 в САЩ

Американският щат Калифорния въведе извънредно положение заради разпространението на новия коронавирус, заяви губернаторът Гавин Нюсъм.

По време на пресконференцията Нюсъм съобщи, че настоящите обстоятелства го задължават да „въведе извънредно положение“, който е необходимо за получаване на федерални ресурси за борба с разпространението на болестта.
Според него на територията на щата са регистрирани общо 53 случая на новия коронавирус. По-рано в сряда стана известно за първия смъртен случай в Калифорния в резултат на болестта.
По-рано Камарата на представителите на САЩ прие законопроект, предвиждащ отпускането на повече от 8 милиарда долара за борба с разпространението на коронавируса.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отбеляза, че основните усилия за борба с коронавируса ще бъдат положени от местните власти на областно ниво.


САЩ трябва да се сражава с коронавируса – броят на смъртните случаи в света ще достигне 60-100 милиона

Някои безотговорни личности започнаха да казват „Това е. Разотиваме се“, но американски специалист по инфекциозни болести-епидемиолог казва „Стойте!“: САЩ са в опасност и трябва да се предприемат спешни мерки. Нещо повече, цялата страна, отхвърляйки партийни спорове.

Професорът по епидемиология в Харвардския университет Марк Липсич прогнозира, че между 40% и 70% от населението на света ще получат COVID-19 тази година. При световно население от 7,5 милиарда души това означава, че 3-5 милиарда души в света ще се заразят, а броят на смъртните случаи ще достигне 60-100 милиона. В САЩ броят на случаите ще достигне 130-230 милиона, а на загиналите – 2,5-3,5 милиона души.

Не можем да стоим настрана и да позволим този най-лош сценарий да се разиграе в Америка. Ето защо президентът Тръмп проведе пресконференция относно усилията на федералното правителство да отговори на коронавируса, по време на която назначи  вицепрезидента Майк Пенс за върховен главнокомандващ във войната срещу болестта. Тръмп добави, че ще се радва да работи с всяко ниво на финансиране на антивирусни програми, които Конгресът счита за целесъобразно.

Ваксината очевидно ще е най-доброто оръжие, но, за съжаление, ще отнеме повече от година, за да се разработи. Междувременно ще трябва да прибягваме до други средства за защита, като защита на границите, карантина, социална изолация, изпитване на вируси и лечение в изолационни клетки.

Използването на минорен подход от федералното правителство, вместо да води агресивна война срещу коронавируса, когато е възможно, ще доведе до това той да се разпространи много по-бързо и много по-широко, отколкото очакваме.

Нуждаем се от силно и единно национално ръководство, а не от партийни разправии. Трябва да гарантираме тотална война с коронавируса, като тясно си сътрудничим като единна нация.

Като начало, Конгресът трябва да приеме първоначално предложените  2,5 милиарда долара спешно финансиране, а Министерството на здравеопазването и и Центровете за контрол и превенция на заболяванията трябва да продължат да работят и активно да си сътрудничат с обществените и частни болници.

В течение на няколко дни вицепрезидентът Пенс трябва да разработи подробни планове за ръководство на комбинираните федерални сили, съчетавайки властта на Конгреса с опита на федералните агенции и центровете за борба с профилактиката на САЩ.

Нашата индустрия трябва бързо да започне производството и разпространението на продукти и тестове за защита от вируси. Днес защитното облекло за медицински работници се произвежда във фабрики, които сега са затворени поради вируса в Китай, което прави доставките временно недостъпни. Дори когато тези централи се отворят отново, те първо ще трябва да възобновят доставките си в Китай, а след това да отговарят на искания от Америка.

Във войната срещу коронавируса има четири критични линии на отбрана:

1. Национална глобална стратегия за ограничаване и първоначални инициативи за гранична сигурност.

Вече повече от десет години Центровете за контрол и превенция имат план за подготовка за пандемия, но трябва да го актуализираме и адаптираме към коронавируса. Щатските и местните здравни служби и правителствените служители трябва да бъдат включени в този процес, а обществеността трябва да е запозната с напредъка на предприетите действия, за да не се понижи доверието във властите и да се предотврати паника. Информацията за обществеността трябва незабавно да се предоставя от специалисти по инфекциозни болести, а не от социалните мрежи. Имаме нужда от актуализирана ежеседмична информация за броя на вирусните инфекции и смъртни случаи по щати и окръзи.

Американците е малко вероятно да допуснат карантина на пътническите кораби като “ Diamond Princess “ без достъп до пълноценна медицинска помощ за заразените, както направи Япония, срамно проваляйки медицинските мерки и допускайки бедствие. Американците също няма да се съгласят на безсрочната изолация на 50 милиона души, както се случи в Китай.

Въпреки това невежеството, паниката, слуховете и липсата на подходящо планиране могат да доведат до широко разпространена спешна карантина в Съединените щати. Местните власти, под натиск от населението, дори могат да се стремят да изгонят жертвите на вируса от своите земи поради страх и невежество.

За да се противопостави на заплахата от коронавирус в световен мащаб, правителството на САЩ трябва да предостави на Центровете за контрол и на Агенцията за международно развитие на САЩ ресурси за подпомагане на другите държави. Колкото по-добре други държави и континенти могат да сдържат и контролират коронавируса, толкова по-малко случаи ще стигнат до нашите граници.

Нашето правителство трябва да наблюдава огнища по света и да спира полетите до най-засегнатите райони.

Центровете за контрол предполагат, че може да се наложи да обмислим закриване на училища, работа от дома и забрана на публични събития в райони, където са установени и потвърдени случаи на коронавирус. Но това трябва да се прави обмислено, за да се предотврати паника и недоволство.

2. Нуждаем се от армия от специалисти по инфекциозни болести и други медицински работници.

За да изпълни трудната задача, която му е възложена, тази „армия“ трябва да бъде добре оборудвана и обучена. Пенс започна доста добре, назовавайки името на лекаря, който ще бъде координатор за Белия дом – Д-р Дебора Бъркс е много успешна в ръководството на усилията на правителството на САЩ за борба с ХИВ / СПИН в целия свят в продължение на много години.

3. Нуждаем се от готовност на медицинските заведения, тестове за вируса и защитните униформи и след това ваксината.

Сега има недостиг на тестове и никой от тях не е надежден. Въпреки че карантината е много ефективна в контрола на вируса. Федералното правителство трябва да определи политиките и приоритетите за изпитване: кой да тества, в какъв ред, кога и къде.

Обучението на медицинските институции и обучението на медицински работници и персонал, включително местните спешни служби, са съществена връзка в обучението, мобилизацията и обучението на трудовите ресурси. Имаме много малък времеви прозорец, за да съставим рационален план и бюджетни разходи. Британската национална система за здравеопазване е критикувана, че не може да осигури легла за всички, които се нуждаят от нея. Същото ще се случи и в нас , ако не предприемем действия в съвсем близко бъдеще.

4. Ресурси, включително финанси, информация, както и участие на ръководството и нацията.

Федералните, щатските и окръжните правителства, техните служители и агенции трябва активно да увеличават усилията си за постигане на извънредни нива на сътрудничество и ефективност.

Но не можем да разчитаме на нашите лидери да направят всичко за нас. На национално ниво трябва да участваме в тази война, да станем лидери и да предприемем рационални, ефективни действия за предотвратяване на епидемията.

Просветление и мобилизация на американската общественост. В същото време и това е от решаващо значение, не трябва да изолираме, маргинализираме и заклеймяваме болните американци. В цялата история, а в последно време във връзка с ебола и СПИН многократно наблюдаваме как новите заболявания разпространяват страх и предизвикват паника сред населението, а вината се полага върху болните бързо, погрешно и несправедливо.

Има ли добри новини? Да! Можем да спечелим тази война. Победихме еболата и можем да победим отново!


На 25 февруари Сенатът на САЩ проведе изслушвания по бюджета на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ за 2021 година. Отговаряйки на въпросите на републиканеца Джон Кенеди за ситуацията с разпространяването на новия коронавирус, изпълняващият задълженията министър на вътрешната сигурност на САЩ Чад Улф демонстрира своята неосведоменост със случващото се.

По време на заседанието Кенеди попита колко случаи на заболяването има в момента в САЩ, какъв се очаква да е ръстът на показателите. Улф отбеляза, че очаква ръст, но “не успя да даде конкретни цифри”. На въпроса дали на САЩ им стигат респиратори и маски, Улф също не успя да даде ясен отговор.

Във връзка с това Кенеди заяви: “Г-н министър, вашето задължение е да защитавате сигурността на населението. В условията на разпространението на новия коронавирус американският народ има нужда от открити и прями отговори. Не успях да получа такива от вас”.

Изказването на Вулф на изслушванията веднага предизвика негативна критика от многобройни интернет-потребители и в медиите. Според в-к “Вашингтон Пост” общуването между Кенеди и Улф свидетелства, че Улф няма точна представа за настоящата ситуация в страната.

През последните няколко дни Улф стана не единственият чиновник в Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, подложен на критика заради липсата на разбиране на ситуацията с разпространяването на коронавируса. По-рано неговият заместник и член на работната група за новия коронавирус в Белия дом Кен Кучинели, след като коментира болестта, беше подложен на рязка критика. На 24 февруари той се обърна за помощ в “Туитър”, защото така и не е успял да открие интерактивна карта на разпространяването на коронавируса, разработена от Университета “Джон Хопкинс”.

Центърът по контрол и профилактика на заболяванията на САЩ предупреждава, че разпространението на коронавируса в САЩ е само “въпрос на време”. Центърът също така призова американската общественост да запази спокойствие и да се подготви за профилактика на заболяването.

Въпреки че професионалните структури публикуват предупреждения, президентът на САЩ Доналд Тръмп на различни мероприятия изказва оптимистична позиция по отношение на ситуацията с разпространението на коронавируса.

“На 25 февруари на пресконференция по време на посещението си в Индия Тръмп заяви, че повечето заразени в САЩ са се излекували, епидемията ще отмине скоро. Сутринта на 25 февруари в своя профил в “Туитър” Тръмп написа: “В САЩ ситуацията с разпространяването на новия коронавирус в значителна степен е под контрол. Държим връзка с различните страни. Центровете по контрол и профилактика на заболявания в САЩ и СЗО полагат съвместни усилия. Фондовата борса започва възстановяване!”.

Във връзка с това СиЕнЕн публикува съобщение, според което Тръмп има много идеи относно коронавируса, които са или погрешни, или подозрителни. “Те или са твърде оптимистични, или вкарват в заблуда”.

“Всъщност правителството на САЩ постоянно се подлага на упреци във връзка с начина как реагира на коронавируса. Според американския канал СиЕнБиСи, лидерът на малцинството в Сената, сенаторът от Ню Йорк Чък Шумър е разкритикувал администрацията на Тръмп, отбелязвайки, че бюджет в размер на 2,5 милиарда долара е “твърде малък и закъснял”. Той предложи проект в размер на 8,5 милиарда долара.

Едновременно с това САЩ изпадат в паника заради недостига на защитни маски. Според “Ню Йорк Поуст” министърът на здравеопазването и социалните служби на САЩ Алекс Азар на изслушвания в Конгреса в отговор на въпрос за респираторните маски в САЩ отбеляза, че в момента в стратегическите запаси на страната се намират 30 милиона маски N95 , а за медицинския персонал са нужни 300 милиона.

Докъм 26 февруари в САЩ бяха потвърдени 60 случая на заразяване с коронавирус. Сред тях 15 са потъврдени на място, три са свързани с граждани, пристигнали от Ухан. Другите 42 са американци, върнали се от пътническия лайнер Diamond Princess.

В продължение на повече от година от април 2009 година в САЩ се разпространява грипния вирус H1N1, който заразява повече от 60 милиона американци, от които 12 хиляди умират. В настоящия период разпространение на Грип Центровете по контрол и профилактика на заболяванията в САЩ прогнозират, че най-малко 29 милиона ще се заразят от грип, 280 хиляди ще бъдат настанени в болница, а 16 хиляди ще загинат. Оскъдните данни по профилактиката на инфекциозните заболявания и борбата с тях в съчетание с “типичните неуспехи”, свързани с реагирането при стихийни бедствия, както се случи, например, с урагана “Катрина”, поставят под съмнение способността на САЩ да реагират на извънредни ситуации.

В условията на разпространението на новия тип коронавирус следва да се зададе въпроса дали в действителност американската администрация, а именно федералната бюрократична система, е готова за борба с епидемии.

Превод: В. Сергеев, Поглед Инфо

  • Епидемията може да обхване 60% от световното население:

Коронавируса | Статистически игри и манипулации: мъртвите са живи, болните – здрави, ако не са поставени в болнично легло

Коронавирусът – “лъжа в световен мащаб“: ситуацията е напълно измислена

Последно от СВЯТ

Ню Йорк Пост: Педерастите и лесбийките в Америка се удвояват всяко поколение, ако продължим да се движим по тази траектория през 2054 година всички ще бъдат такива (ВИДЕО)

Статията във в-к Ню Йорк Пост: https://nypost.com/2022/05/27/left-wing-critics-says-bill-maher-should-be-canceled-over-lgbtq-comments/ ВИДЕО   ТИЯ ЛИ ЩЕ ВОЮВАТ С РУСИЯ!? ИЛИ ТРАВЕСТИТИТЕ

The Bulgarian Times

The Bulgarian Times

Фейсбук страница