Китайската короначума и отговорността за нея

Няколко бележки
Китай е първостепенен донор на Световната здравна организация на ООН.
Китай е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН с право на вето.
Китай е фабриката на световните мултинационални концерни.
Китай е най-големият задграничен вложител в долара и еврото и в облигациите на американското правителство и тези на Европейската централна банка.

Мога да изброя и др. факти.
Но и тези стигат, за да се разбере защо политиците и световните медици се опитват да премълчат първопричината за китайската Короначума, споходила света. Чак напоследък някои поотвориха уста с критики (напр. държавния секретар на САЩ Майк Помпео), но внимателно претеглени и дозирани само до закъснялата информация от властите в Пекин за епидемията.
За мен е безспорно, че главният виновник за днешната световна здравна и икономическа криза е ръководството на Китай.

Заради няколко причини:
 това тоталитарно управление, ръководено от типичните тоталитарни рефлекси, неглижира в началото на епидемията опасността от национална и световна драма;
 то закъсня много с мерките за нейното ограничаване и задържане както в Китай, така и в посока към света (например напускането и излизането от град Ухан беше поставено под забрана още в самото начало на януари, но полетите с китайски пътници към различни краища на света, вкл. и от летището в Ухан – чак в самия край на месеца);
 предоставената информация за света е крайно ограничена и неточна.
§ Тази за мащаба на бедствието беше напълно укрита. Към СЗО се подаваше внимателно селектирана информация, а СЗО я приемаше на доверие, въпреки някои дипломатични бележки за „статистически проблеми във връзка с достоверността и точността” (цитат от Доклада на работната група на СЗО).
§ Първичният щам на болестта още не е предоставен от Китай на световната научна общност, за да се разработва по-ефективно и бързо ваксина и лекарства.
Депозирани са три щама на причинителя, посочени като бетакоронавирус в GISAID под номер EPI ISL 402119, EPI ISL 402020 и EPI ISL 402121 (по някои данни в Китай е върлувал предимно единия от тях, докато в Европа върлуват всички, вкл. и най-опасният).
§ Информацията за нулевия пациент се мени непрекъснато (сега за световното обществено мнение се извади поредната такава „нула”), а заедно с това – и за датата за началото на епидемията.
§ Откровена лъжа са оказаха финансираните от Китай някои научни изследвания и пропаганда, подети от световната медийна мрежа, че първопричинителят е прилеп или панголин. Дори и сега няма яснота кои са евентуалните междинни гостоприемници или носителят и дали въобще ги има.
§ Данните от Китай за профила на заболяването се оказаха неверни – оказа се, че то поразява и младите, оказа се, че то масово убива и невъзрастни хора (с висок относителен дял са тези между 40 и 50 години по статистиката в Италия), оказа се, че карантинният период е различен от първоначално обявения.

На 26 януари с отчаяние написах „Господ да ни е на помощ!”, защото посочих, че според моята хипотеза става за изпуснато по невнимание биологично оръжие – взет от бактерия генномодифициран материал, внедрен във вирус и превърнат в причинител на нещо като белодробна чума, разработван в специален Център в град Ухан.

А сега да видим и някои др. факти

1.
Китай е изключително напред в генните технологии. В моя профил аз неколкократно ви информирах за първите генетично обработени човешки зародиша, после за раждането и най-накрая – за съдбата на тези бебета.

2.
В гр. Ухан, от който тръгна епидемията и който пострада най-тежко, е изграден Националния център по вирусология и бактериология с няколко свръхсъвременни лаборатории, вкл. и последната от края на 2016 с най-високия – четвърти клас защита, каквато имат само някои държави в света и нито една друга в Азия. (през януари ви разказах подробно за този Център)
Центъра има съвместна френско-китайска програма за медицински изследвания.
Центърът е изграден с френско съдействие, проект и съоръжения. Първите болни от Короначумата в ЕС бяха французи, които ги докараха със специален самолет от Ухан. По непотвърдени данни, освен на Китайската академия на науките Центърът е подчинен и на китайското военно министерство и се занимава с разработки на биологично оръжие.
През първата половина на 2003 г. мощната Китайска академия на науките обяви в Париж, че желае да придобие лаборатория за патогени от клас 4 (P4), която може да съхранява най-опасните вируси на планетата (Ебола, Коронавирус, H5N1 …). Франция, която откри през 1999 г. подобна лаборатория в Лион, P4 Jean Mérieux, най-голямата в Европа, е една от най-напредналите страни по този въпрос.
Споразумението предвиждаше Центъра да не се използва за разработки на бактериологично оръжие.
Но според съответния отдел на Direction Générale de la Sécurité Extérieure (DGSE) – Главно управление за външна сигурност на Франция (френското разузнаване), Китай е нарушил ангажимента, като на базата на този център, неговите технологии и проекта му е създал още няколко лаборатории.
През 2005 г. китайското правителство избра за строителството на Центъра местната проектантска агенция Wuhan IPPR (Zhongyuan International Engineering Co., Ltd.). Разузнавателните данни сочат, че тази компания е свързана с китайската армия и е възможно да е част от нейната структура.
 Дани Шохам, бивш израелски офицер от военното разузнаване, който е изучавал китайските секрети в тази област:
– Коронавирусите (по-специално SARS) са проучени в института и вероятно се държат в него. SARS е включена в рамките на китайската програма за BW като цяло и се експериментира в няколко такива съоръжения.
 Джеймс Джордано, преподавател по неврология в Джорджтаунския университет и старши сътрудник по биовоенна война в Командването за специални операции в САЩ:
– Нарастващите инвестиции на Китай в биологията, пълната липса на научна етика около редактирането на гени и други авангардни технологии и интеграцията между правителството и академичните среди повишават опасността такива патогени да бъдат взети на въоръжение.
Ще напомня, че първите 7 разболели се европейци бяха докарани от Китай със специален самолет. Те бяха французи, работещи по медицинските проекти в Центъра в Ухан.

3.
На 2 и 3 ноември в две китайски социални мрежи се появиха съобщения, че във Вътрешна Монголия върлува епидемия от белодробна чума и първите заболели от този пустинен и див район са докарани със самолети.
За моя огромна изненада съответните звена на Китайската комунистическа партия, контролиращи интернетпространството там, не реагираха на тези съобщения и ги оставиха свободно да се разпространят.

4.
Във връзка с тях последваха запитвания от СЗО, както и от редица посолства.
В отговор в средата на ноември Пекин служебно информира СЗО за 2+2 случаи на белодробна чума от Вътрешна Монголия, които са докарани за лекуване в болница в Пекин. На 14 ноември китайската държавна агенция Синхуа пусна такова съобщение, което също ме изненада.
Няма държава в света – тоталитарна или демократична, която публично да оповести отделни, изолирани случаи на белодробна чума, понеже това ще предизвика паника (белодробната чума е много по-опасна от Черната смърт – бубонната, която е опустошила Европа с няколко епидемии).
Единственият мотив, заради който са оставени да се ширят тези информации из социалните мрежи въпреки тоталитарната система и Синхуа да обявява официално този факт, може да бъде обяснено със създаването на алиби за нещо друго, което се е случило в този период от време.

5.
Новината беше неглижирана от медиите от света, а вероятно и от правителствата, вкл. и западните.
Единствено много меродавното сп. „Foreign Policy”, славещо се с превъзходните си връзки с Конгреса и Сената на САЩ, както и с Белия дом и което се чете от големите световни политически елити, реагира гневно с много голяма статия в средата на ноември за китайската безотговорност към чумата, която може да докара и китайска, и световна пандемия от нея.
(запознал съм ви със съдържанието на статията. Бел.: навремето ви запознах и с оценката в това списание за България като държава на мафията в равна и дори по-силна степен дори от Косово, която тотално беше укрита от родните медии).

6.
Според предоставената сега поредна информация от Китай „нулевия пациент” е продавачка на стриди, заразила се в градска тоалетна, която обаче е била заразена неизвестно от кого.
Това е третата поред версия за нулев пациент – първата беше свързана с лице, идентифицирано като заразено на 30 декември, втората с лице, идентифицирано на 17 декември, тази – с лице, идентифицирано като заразено на 1 декември. Вероятно след като и тези данни бъдат развенчани, ще получим поредния нов „нулев пациент” с още по-ранна дата.

7.
На 21 декември лекарите в Ухан официално докладват на властите за „масова пневмония с неизвестен произход”. На 25 декември целият персонал на две болници в Ухан е заразен и разпространява допълнително заболяването.

8.
На 24 декември започва изследването и на 27 декември компанията Vision Medicals секвестира генома от белодробната течност на 65-годишен мъж, доставчик за пазара на морски дарове в Ухан.
Тя информира, че става дума за напълно нов, неизвестен коронавирус.
От централната болница в Ухан изпращат пробите на пекинската CapitalBio Medlab, която потвърждава резултатите на колегите си.

9.
На 30 декември 2019 китайският очен лекар Li Wenliang съобщава резултатите от изследването на причинителя в двете лаборатории на свои колеги в здравен интернет сайт WeChat, като предупреждава, че офталмологичното отделение в болницата му е поставило седем пациенти в отделения за изолация, след като им е бил диагностициран тежък остър респираторен синдром (нещо като Sars) за новата смъртноопасна болест.
Той ги предупреждава, че тя е остро заразна и се предава от човек на човек и ги съветва масово да вземат и препоръчат защитни мерки.
Това съобщение незабавно е мултиплицирано в редица социални мрежи, а властите също светкавично репресират доктора и започват да трият навсякъде информацията.
Той престоява в ареста няколко дни и е изваден от него само заради популярността, която вече е набрал. Други 7 души, негови приятели – доктори, вкл. и в областта на заразните заболявания, изчезват безследно.

10.
Новината на д-р Ли обаче вече е получила широка популярност. Понеже няма как повече да се крие истината, на 30 декември в Пекин взимат решение да уведомят СЗО и го правят.
МНОГО ВАЖНО: пред СЗО е укрит факта, че заболяването се предава от човек на човек, вкл. по въздушно-капков път и чрез заразени от вируса повърхности.

11.
6. В същия ден, на 31 декември 2019 кметството на Ухан официално съобщава на гражданите, че „досегашното разследване показа, че болестта не е заразна и няма заразени медици”.

12.
Веднага с информирането на СЗО Китай взима спешни мерки да се премълчи разпространяващата се епидемия в страната. (Ухан е най-големият транспортен възел в Китай). Китайското здравно министерство заповядва на всички институции, организации и медии да не съобщават нищо от истината.
Властите нареждат всички проби и изследвания, намиращи се в болници и частни компании или да бъдат незабавно върнати в държавните научни центрове (Центъра в Ухан) или да бъдат унищожени.

13.
На 6 януари Центърът за контрол над заразните болести в САЩ предлага на китайските власти помощ. Те отказват. Веднага след това Билият дом официално предлага на Пекин всякаква, неограничена по размери помощ, вкл. спешни доставки на медицинска апаратура и оборудване, научни екипи, както и изпращане на медицински персонал за работа на място, но и това категорично е отказано.

14.
На 9 януари СЗО в свой официален документ заявява, че „Ранното определяне на новия вирус е забележително постижение на китайските власти …… СЗО не препоръчва ограничаване на пътуванията”.
Напомням, че Китай е голям донор на тази организация на ООН, а големият световен бизнес и политиците се притесняват за ефекта върху икономиката от евентуално налагане на ограничения и карантинни мерки. Така че и вълкът е сит, и агнето – цяло, макар че основите на световна пандемия са положени.

15.
Китай продължава да заблуждава, като подава неточна и невярна информация за СЗО. Успокоена от тази информация, Световната здравна организация заявява на 14 януари, че „китайските власти не са открили доказателства за предаване на заболяването от човек на човек”.

16.
И изненадващо на 23 януари 2020 г. е наложена пълна блокада на Ухан, в следващите дни над 100 млн. души са поставени под пълна блокада, а 700 млн. карантирани по един или друг начин.
Много важно: независимо от това чак до самия край на януари китайското ръководство е разрешило без никакви проблеми всякакви пътувания за чужбина, вкл. и от масово заразения и боледуващ град Ухан, вкл. и на туристически екскурзии.
Вече се знае какво става там, но западните правителства продължават да нехаят и да остават напълно неготови, та чак до днешни дни.
Един косвен, но показателен факт за какво иде реч – два от големите китайски телекоми, в анализите си и съобщенията за акционерите им с очакванията за следващите тримесечия информираха, че 22 милиона (!!!) души са отпаднали от списъка на абонатите им.

17.
В Китай учат над 1 милион африкански студенти, над 1 млн. китайци (по някои данни до 3 млн.) работят в Африка. Китайското ръководство не прекрати пътуванията с тези държави, не взе елементарни санитарни мерки.
Така Африка се превръща в континента, където заразата ще пламти години наред като огромна опасност за света и най-вече за Европа.

За мен:
• Ръководството на ККП (комунистическата партия) е основен виновник за най-голямата световна криза след Втората световна война.
• Китайското ръководство носи вина пред своя народ за последиците от кризата (милиони мъртви и инвалидизирани).
• Китай се показа безотговорен с боравенето с най-новите научни методики и технологии, независимо как се е стигнало до изпускането на причинителя – волно или неволно.
• Китай е отговорен за пандемията по света и най-добре е да си мълчи, понеже по същество става дума за методика на износ на биотероризъм, допуснат (насърчаван?) от ръководството на китайската компартия.

Освен това:
• Правителствата в развития свят се показаха като рядко неспособни да контролират тежка криза и демонстрираха абсолютно неготовност за нея.
• Единствените държави в света, които са оказаха способни да се борят с тази криза, са Тайван, Сингапур и донякъде Южна Корея.
• Правителствата по света многократно бяха предупреждавани, че проблемът за световна заразна пандемия не е „дали”, а въпрос на „кога”, и то в най-близко бъдеще, но игнорираха предупрежденията.
Например рисковете от пандемия бяха описани не само в поръчани от частни лица на институти и аналитични центрове доклади, но и в официални документи – например в Бялата книга за отбраната и националната сигурност през 2008 г., както и в доклада на ЦРУ през 2009 г., в специален документ на Световната банка през 2012 г и др.
• Тези западни правителства носят голяма отговорност за нежеланието си поради геополитически и/или икономически съображения да налагат контрол върху достъпа до върхови технологии с двойно предназначение от една страна, а от друга – до предоставянето на висши технологии (не само генни) на тоталитарни режими или дълбоко корумпирани управления в редица държави.
С генните технологии е на път да се повтори и умножи с катастрофален резултат разрастващата се криза с разпространението на ядрените оръжия (имам няколко поста на тази тема – как редица държави получиха достъп до такива технологии – от Китай, Индия и Пакистан до Северна Корея и Иран, готвещ се за ядрената си бомба с каскади центрофуги от „Сименс”.)
• За здравеопазването в развития свят се отделят огромни средства от БВП – средно 8%, а в някои държави – до 10-11%.
Понеже то е комерсиализирано до крайна степен, превенцията на заболяванията, от която не могат да се печелят големи пари, е практически изоставена и мизерно финансирана.
С днешната криза всеки политик в развития свят, който иска да има кариера и успехи, ще трябва да обяснява на избирателите какво ще прави и как ще реформира системата.
Според скромното ми мнение от това обстоятелство ще зависи и преизбирането на Доналд Тръмп като президент на САЩ, въпреки че всички анализатори акцентират на състоянието на икономиката като решаващия фактор.
• Тази пандемия няма да свърши за три-четири месеца. Дори и да бъде овладяна в развития свят, тя ще продължи да съществува дълго време в Третия.
Мутациите на Короначумата (269 на бр. засега) предполагат, че универсална ваксина няма да бъде изобретена, както няма такава срещу грипа.
Да напомня, че например срещу СПИН-а и досега няма ваксина толкова години, макар че всяка година убива около 1 млн. души (вече предимно в Третия свят).
Или както написах през февруари, ще трябва да се научим да живеем и да правим бизнес въпреки заплахата и присъствието на Короначумата.

 Григор Лилов

 

Всичко, което НЕ трябваше да знаете за ваксините

 

Последно от СВЯТ

Калифорния фалира!

Калифорния фалира! Щатът е един от първите в Америка, който официално декларира, че отказва да плати